The Fishing & Hunting Channel – Ovládaný inštinktom

Zubáč obyčajný :(Stizostedion lucioperca)

Zubáč je udomácnený v Európe. Na Slovensku sa vyskytuje vo väčších riekach a jazerách. Obľubuje vody s tvrdým dnom  bohaté na obsah kyslíka, neustále vyhľadáva úkryt, ak ho  nenájde, hľadá nerovnosti dna. Na stojatých vodách ho môžeme predpokladať pri potopených stromoch a v trstinách. Obchádza bahnité úseky,  v riekach zubáča hľadáme pri brehoch, ktoré sú vyložené kameňmi, pri perejách a na štrkových valoch, v značnom množstve sa vyskytuje aj v spodných tokoch pod priehradami.

Zubáč dorastá do dĺžky 1 metra a dosahuje hmotnosť od zopár kíl až do 15 kg. Jeho telo je štíhle z boku sploštené, hlavu má podlhovastú, oči veľké. Ústa sú hlboko rozštiepené a otvárajú sa do špicata, ukrývajú množstvo malých zubov z pomedzi ktorých sa vyvyšujú dva páry dlhších zubov tzv. psie zuby, v podstate najmä tieto zuby ho odlišujú od zubáča volžského, ktorý dorastá do oveľa menších rozmerov.

sullo

Na bokoch má 6-8 bledých zvislých pruhov. Neresí sa v mesiacoch marec a apríl. Svoje ikry ukladá na korene stromov visiacich pod vodu, ktoré do vyliahnutia stráži samec.

Tam, kde kvôli nedostatku vhodného miesta prirodzený neres nie je stále úspešný, vykladajú sa tzv. zubáčie kríky (borovicové kríky) aby sa podporilo  ich rozmnožovanie. Vyliahnuté larvy na začiatku sa kŕmia planktonickými organizmami (Rotatoria, Daphnia Magna, Diatomus) neskôr prechádza na konzumáciu väčších živočíškov a červov,   dravý spôsob života vedie až po dosiahnutí niekoľkocentimetrovej veľkosti. Aj v dospelosti sa často stáva, že konzumuje nie len rybky, ale aj slimáky a mušle.