The Fishing & Hunting Channel – Ovládaný inštinktom

Sumček Americký:(Ameiurus nebulosos)

Do Európy sa dostal následkom vedomej, ale nerozvážnej snahy o ich udomácnenie v roku 1880. Jeho importéri dúfali, že sa im podarilo doviezť nový druh sumca, ktorý dorastá do väčších rozmerov, no tento druh sa v skutočnosti  ukázal ako ryba dosahujúca malé rozmery. Do našej vlasti sa dostal v roku 1902 a rýchle sa objavil vo viacerých prirodzených vodách.  Žije v jazerách, a v pomaly tečúcich potokoch a riekach, ktoré sa cez leto výrazne otepľujú a majú pieskovité alebo bahnité dno. Ich početné populácie sa vyskytujú najmä v mŕtvych ramenách nížinných tokov. Počas jari a na jeseň sa zdržiava na plytších, cez leto v hlbších úsekoch. Cez deň sa pohybuje menej, zdržiava sa pri dne, aktívny je hlavne cez noc. Samec dozrieva pohlavne v druhom roku života samička v treťom.

Jeho telo je zavalité, dorastá do dĺžky 20-25 cm a dosahuje hmotnosť až 1 kg. Hlava a predná časť tela je sploštená v smere od chrbta k bruchu a zadná časť je sploštená z bokov. Vzhľadom pripomína sumca, ale okolo úst má štyri páry fúzov. Prvé lúče chrbtovej a prsnej plutvy sú tvrdé, pichliačovité, ich bodnutie je boľavé. Ústa sú veľké siahajú po celej šírke hlavy, oči sú malé. Chrbtová plutva je krátka, ale dosť vysoká. Chvostová plutva je veľká, kraje sú jemne vykrojené. Telo je bez šupín, bočné čiary sú skoro neviditeľné. Sfarbenie je rozlišné podľa miesta výskytu a vekom ryby. Chrbát a horná časť hlavy je olejovo hnedá, čiernohnedá niekedy s fialkastým nádychom. Boky sú žltohnedé s nejasným mramorovaním zdobené tmavohnedými fľakmi smerom k brušnej časti svetlejšie, brucho je žltobiele.

torpe

Neresí sa v pári od konca apríla do konca mája. Ikernačka ukladá do vopred pripraveného jamkovitého hniezda, zvyčajne v 2-3 dávkach, 1000 až 5000 kusov ikier s priemerom 3 mm. Hniezdo chránia obidva rodičia, ikry sa vyvíjajú 6-9 dní. Potravu 23-53 dňového poteru tvoria zooplanktonické organizmy, neskôr sa stáva všežravým. Ak sa v prirodzených vodách a v rybníkoch nadmerne rozmnoží  stáva sa škodlivým kvôli požieraniu ikier a poteru. Mäso má výnimočne chutné, bez kosti. Na trhu je vyhľadávaným tovarom.