The Fishing & Hunting Channel – Ovládaný inštinktom

Diviak:(Sus scrofa)

Obýva v prvom rade zalesnené, hornaté, kopcovité oblasti, obľubuje záplavové územia.

Pomenovanie: Poľovníckou rečou nazývame samca kancom, samicu diviačicou, mláďa je prasiatko, dvojročný kanec alebo dvojročná prasnica je mladá sviňa, starého kanca – kancom pustovníkom.

Veľkosť: Dĺžka tela 150-200 cm, výška v kohútiku 80-110 cm, váha po vypitvaní 70-170 kg.

Srsť: Pokrýva ho silná na častiach tela sa meniaca sivá, hnedočierna štetinovitá srsť. Cez jar dochádza k výmene srsti. Cez jeseň sa vytvorí typická zimná srsť v ktorej pomedzi štetiny sa vyvinie hustá ochranná vrstva vlnenej srsti. Kožu majú hrubú a silnú, najmä kance.

Trofej: Z očných zubov sa vyvíjajúce „veľké kly“ (v čeľustí) a „malé kly“ (v sankovej kosti)

Lovná sezóna: Kvôli škodlivosti v lesoch a v poľnohospodárstve je poľovatelný po celý rok. Cez obdobie rodenia a vychovávania mláďat loviť samice je zakázané. Lovná sezóna medzi: 1.júnom a 31.januárom Odporúčaná doba na lov diviaka: od 1.novembra do 31.januára.

Spôsob lovu: Pri spoločnej poľovačke je posliedka (3-10 poľovníkov) na týchto poprípade je možné uloviť aj jeleňa lesného, daniela alebo muflóna. Hon na diviaka (od 11 osôb). Pri individuálnej poľovačke najrozšírenejší spôsob je lov z posedu.