The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Tisza-tavi pontyozás

A 2016-os évben csatlakoztunk a The One csapatához. A tavalyi szezonban számos versenyen vettünk részt. Ezeken az eseményeken a rólunk készült videókkal és riportokkal ti is találkozhattatok már a Fishing and Hunting csatornáján. Azoknak, akik nem ismernek néhány szóban bemutatnánk magunkat. A bojlizással 2008-2009 magasságában ismerkedtünk meg közösen, mivel mi hárman már barátoknak mondhattuk magunkat, mielőtt ezzel a szenvedéllyel bármelyikünk is megfertőződött volna.

Csapatunk a 2016-os IBCC-n

Az eddigi pályafutásunk javarészt intenzíven telepített tavakon töltöttük és próbáltuk tökéletesíteni a technikánkat, teszteltük csalijainkat és ezekből szerzett tapasztalatainkat visszacsatolva igyekeztünk tovább és még tovább fejlődni. Ha jellemezni kellene csapatunkat, elszántság, tudásvágy és agilitás talán azok a jelzők, amikkel leginkább illetnénk magunkat és reméljük nem csak mi gondoljuk, hisszük, hogy ez így van. Talán a hármunk közötti szoros baráti kötelék mellett ezek azok a tényezők, amiknek köszönhetjük, hogy fiatalkorunk ellenére is már többször megálltuk helyünk a legkeményebb mezőnyökben is.

Big Boss verseny Harsány I. helyezés

Ahogy azt fentebb említettük mesterségesen telepített vizeken ”nőttünk” fel és már régóta vonzott minket a behúzós horgászat. Új kihívások felé eveztünk, így az idei évünk első horgászata a Tisza-tavon valósult meg, mely élményeit, tapasztalatit ebben a cikkben szeretnénk veletek megosztani. A májusi pontytilalom lejártának napján érkeztünk meg kiválasztott horgászállásra, amely a sarudi medencében az úgynevezett sarudi visszafordítónál található.

A Sarudi-medence

A parttól körülbelül 100m távolságra található a régi Kis Tisza medre, ahol a vízmélység az átlagos 1,5 méter vízmélységről 2 méterre törik le. E medernek több pontját horgásztuk, illetve a horgászállasunkkal szemben fekvő nádast.

Táborunkból nyíló látkép

A megérkezésünket követő első napot, a megfelelő helyek kiválasztására szenteltük. Kétféle stratégiát követtünk. Kettő darab ígéretesnek vélt helyen egy-egy nagyobb mennyiségű etetéssel kezdtünk, melyek területét a horgászat végéhez közeledve folyamatosan szűkítettük és az ide beszórt mennyiséget is fokozatosan csökkentettük. A másik stratégiánk pedig a kereső/cserkelő horgászat volt, ahol kis mennyiségben ettünk.

A túránk során The One Black és Red 22mm-es főzött, egy saját készítésű 24mm-es  bojlit, illetve kizárólag nagy szemű tigrismogyorót használtunk.

A bójázás és az etetést követően behúztuk a botokat és türelmetlenül vártuk életünk első Tisza-tavi pontyot. Az első 24 óra kapástalanul telt, de mi hittünk a kiválasztott helyekben és csalikban. A második éjszakán végre megtört a csend és egy 20 perces fárasztás után megszákolhattuk életünk első Tisza tavi pontyát, ami 10,4 kg-ot nyomott.

Az első halunk 10,4kg

Ez a hibátlan pikkelyes egy The One Red 22mm-es főzött és egy fehér red popup hóember kombinációra jött.

The One Red hóember

Reménykedtünk benne, hogy ez a hal annak a jele, hogy jó úton indultunk el és még jó néhány egyed tiszteletét teszi egy kép erejéig. A Bot ismét a helyére került, ezt követően visszafeküdtünk az ágyainkba aludni. Azonban sokáig nem tehettük, mivel 2 óra elteltével újabb kapás jelentkezett. Egy 40 perces fárasztást követően nagy meglepetésünkre egy harcsa bukkant fel a víztetőn, melynek súlya kereken 15 kg volt.

Martin egykezes oldalemelése 15 kg-os harcsával?

Ezt követően az éjszaka folyamán már több kapás nem volt. A következő jelentkező délelőtt 10 óra magasságában jött. Ez a hal egyben a túránk legnagyobb hala lett, a maga 15,10 kg-os súlyával. Ez volt az egyetlen olyan halunk, ami a cserkelő módszer eredményeképpen akadt a horogra. Ez a gyönyörű igazi Tisza-tavi tőponty egy a hajszálelőkére duplán felfüzőtt 22mm-es black főzött csalira jött, amit körülbelül 3-4 centiméterrel elengedtünk el a horogtól.

15,10 kg

Az öröm felhőtlen volt, mivel megajándékozott minket a tó szelleme egy őslakójával, annak ellenére, hogy még csak 48 órája voltunk a tavon. Természetesen a gyors mérlegelés és fotózást követően ez a csoda is lehető leghamarabb visszanyerte a szabadságát.

A visszaengedés pillanata

Ezt követően sikerült még fognunk egy 9,6 kg súlyú tövest, illetve néhány darab kisebb testű példányt.

A szűk 5 napos túránk alatt beigazolta nekünk a Tó, amit már sokak elbeszéléséből ismertünk, hogy ez a hatalmas kiterjedésű vízfelület megannyi lehetőséget, élményt és szépséget rejt magában. Egy dolog biztos, ide még visszatérünk, amit egy újabb élménybeszámoló követ.

 

Martin, Roli, Ádám

The One Team