The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A nagy csali nagy halat jelent?!

A nagy csali nagy halat jelent?!

Feeder bottal, tavasszal nem könnyű kapitális pontyot fogni. Az ébredezőben lévő bajszosok táplálkozása, bár már egyre aktívabb, közel sem hág tetőfokára az alig 10 Celsius fokos vízben. Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, nagyon fontos a jól megválasztott etetőanyag, felszerelés és végül, de nem utolsó sorban a csali. Utóbbi esetében kiemelten hangsúlyos a felkínálás módja is, ezért ebben az írásban főként ezzel foglalkozom.

Az itthoni, nagyhalas vizek szinte mindegyikére jellemző, hogy hihetetlenül nagy nyomás nehezedik rájuk az év közel minden napján, emiatt a pontyok rafináltak, minden trükköt be kell vetni azért, hogy túljárjunk az eszükön. Emellett megfigyelhető, hogy a kiemelkedő nagyponty állomány mellett hatalmas dévérkeszegek is lakják e vizeket, jelentősen megnehezítve a sikeres feeder botos pontyfogást. Kihívás tehát van bőven, a kérdés már csak az, hogy miként lehet megfelelni ezeknek!

Kedvenc nagyhalas receptem, melynek fő alkotóelemei a Benzár Seria Method etetőanyagok.

Az etetőanyag kérdését egy ideje már nem bonyolítom túl, ha nagytestű pontyot szeretnék fogni, hiszen az elmúlt évben körvonalazódott egy olyan receptúra, amely szinte minden helyzetben megállta a helyét. Erősen halas, mikropellettel gazdagított és némi fűszeres aromával megspékelt keverék ez, melynek életem legnagyobb horgászélményeit köszönhetem. Bizonyított már az ország több szegletében is, kisebb halsűrűségű vizeken és intenzíven horgászott tavakon egyaránt.

Bordás kosár és az erős, de nem durung Benzár Method Feeder, melyek rendre szép fogásokhoz segítenek!

A megválasztott végszerelék és felszerelés természetesen meg kell, hogy feleljen az adott víz kívánalmainak. Ha nagyon iszapos a mederfenék, akkor a klasszikus method kosarak használata nem feltétlenül szerencsés, hiszen azok könnyen elsüllyednek az iszapban, magukkal húzva a rövid előkén felkínált csalit is, Én sokkal szívesebben alkalmazok bordás kosarat a nagyhalas horgászataimon több okból is. Egyrészt, ezek etetőanyaggal megtöltve jóval nagyobb felületűek, mint „töltögetős” társaik, ezért az iszapba sem süllyednek bele olyan könnyen, másrészt pedig, a kapitális pontyok általában igénylik az etetőanyagot, melyből lényegesen többet lehet bejuttatni egy bordás kosárral, mint egy methoddal.

Ez a bot bírja a kiképzést! Hatalmas távolságok érhetők el a segítségével!

Attól, hogy elérkezzünk a csalikhoz, illetve azok felkínálásához, már csak egyetlen lépés választ el minket, mégpedig a felszerelés. Aki fogott már tíz, esetleg tizenöt kilogramm feletti pontyot, az pontosan tudja, hogy az elemi erővel rendelkező tengeralattjárók nem adják könnyen magukat, arról nem is beszélve, hogy gyakran csak a parttól legtávolabb eső régióban lehet őket horogvégre csalni. Mindkét tényező egyértelműen a gerinces botok és a nagyméretű, távdobó orsók használatát indokolja, melyek nálam is az elsőszámú nagyhalas eszközök.
4-es kép: Bár rendkívül erős, a fárasztás mégis élmény vele!

Ezek teszik lehetővé, hogy oda juttassam be a kiválasztott csalit, ahol a pontyokat sejtem. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen csalit! Az eddig leírtak alapján egyértelmű lehet, hogy mindenképpen olyan pelletekben, minibojlikban kell gondolkodni, amelyek vagy már önmagukban is szelektívek, ellenállva ezzel akár a kiló feletti dévérek támadásainak vagy felkínálhatók oly módon, hogy azzá váljanak. Alternatívákból szerencsére van bőven, nézzük hát őket sorban!

A Benzár Floating Pelletek évek óta a kedvenc, nagyhalas csalijaim.

A hozzájuk tökéletesen illő Maruto 8356-BD márkajelzésű horoggal használom őket nyolcas méretben, melyet tökéletesen kiegyensúlyoznak.

Kedvenc szelektív, kimondottan nagyhalas csalijaim lebegő, fúrt pelletek, amelyeket kizárólag hajszálelőkén szoktam felkínálni. Ezek hihetetlenül élénk színnel bírnak, emellett intenzív az aromájuk is. Állaguknak és lebegő mivoltuknak köszönhetően pedig elpusztíthatatlan falatot jelentenek a nem kívánatos halak számára, így a nagytestű pontyoknak bőven jut idejük megtalálni felcsalizott horgunkat. Ez utóbbi egyébként kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a nagyhalas horgászatok csak a legritkább esetben pörgősek igazán, fontos a türelem.

Ha megfelelően van felkínálva a Floating Pellet, akkor az eredmény sem marad el!

Egy hibátlan pikkelyes, mellyel hatalmasat csatáztam!

A Benzár Method Egg csalik duplázva valódi pontycsemegék!

Természetesen vannak olyan kisméretű, nagyon különleges állagú csalik is, amelyek alkalmasak lehetnek egy szelektív horgászathoz. Ilyenek például a Method Tojások, amelyeket elsősorban csalitüskén szoktam használni, azonban duplázva, hajszálelőkén felkínálva őket, máris tökéletesen megfelelnek a célnak. E csalik esetében érdemes megjegyezni, hogy akár a színek kombinálására is van lehetőség, ami egy újabb plusz lehet a siker felé vezető úton.

Egy újdonság, mellyel eddig nem látott csalikombinációk készíthetők!

A dupla csalitüskét fel lehet fűzni a horogra, ugyanakkor hajszálelőkére kötve is remekül működik.

A végére hagytam egy formabontó, egyedi eszközt, amely új távlatokat nyithat a szelektív csalizásban. Ennek az ötlete a Bicolor, azaz kétszínű pelletek sikerére vezethető vissza, amelyek évek óta hatalmas népszerűségnek örvendenek. Fogósságuk alapvetően annak köszönhető, hogy a halakra az újdonság erejével hatnak, hiszen esetükben két eltérő íz, két különböző aroma van egyetlen szem csaliba rejtve. Természetesen amint megjelentek ezek a termékek, rögtön elkezdtek záporozni az ötletek, hogy milyen íz- és színkombinációkat készítsünk még belőlük. Mivel azonban mindenki elképzelését képtelenség valóra váltani, arra gondoltunk, hogy a horgászok kezébe adunk egy olyan eszközt, amelynek köszönhetően elkészíthetik a saját Bicolor csalijukat! Egy kicsi, különleges aprócikkről van szó, amely a csalitüske előnyeit ülteti át a nagyhalas horgászatokba, tulajdonképpen egy duplázásnak köszönhetően. Igen, nem egy, hanem rögtön két csalitüskéről van szó, amelyek egy szilikon segédeszközön vannak rögzítve úgy, hogy egymás mellett helyezkednek el. Ennek a megoldásnak köszönhetően akár két kisméretű csalit is felkínálhatunk oly módon, hogy azt ne tudják a kisebb testű halak magukévá tenni. Persze, nemcsak ugyanolyan csalikat tűzhetünk a tüskékre, hanem kísérletezhetünk különböző színekkel, textúrákkal és felhajtóerőkkel is, amelyek lehetőségek százait jelentik. A csalizás sokszínűségének innentől kezdve csak a fantáziánk szabhat határt!

Ezzel az eszközzel bárki elkészítheti a saját Bicolor csaliját!

Hajszálelőkére kötve érdemes az egyik tüskére lebegő, míg a másikra süllyedő csalit tűzni.

A dupla csalitüskének fontos jellemzője, hogy közvetlenül a horogra is felfűzhető a szilikon segítségével, nagyban megkönnyítve és felgyorsítva a csalizás folyamatát. Emellett fel lehet kötni egy egyszerű hurokkal vagy lasszó kötéssel a hajszálelőkére is, mely megoldással biztosítani tudjuk, hogy csalink mozgása a lehető legtermészetesebb legyen. Főként utóbbi esetben érdemes egyidejűleg egy lebegő és egy süllyedő típust a tüskékre tűzni, hiszen azok tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást. Az eszköz használható különféle pelletekkel, minibojlikkal, gumikukoricával, mindenféle természetesen csalival, egyszóval bármi olyan csalétekkel, amely már jól bevált számunkra.

A horogmérettel nem szabad óvatosnak lenni, hiszen a dupla csalitüskén felkínált csali szélesebb az átlagostól.

Fontos tudni, hogy a dupla csalitüskével kapott falat szélesebb lesz az átlagostól, ezért érdemes hozzá nagyobb, hatos, esetleg nyolcas méretű horgot választani. Ezek azok a méretek, amelyekkel biztosítani tudjuk a megfelelő akadást. Ha ragaszkodunk a kisebb horgok használatához, akkor pedig célszerű a hajszálelőkés felkötését kivitelezni ennek az eszköznek és az átlagostól kicsit jobban el kell engedni azt a horogtól. Bár, ez elsőre szokatlan megoldásnak tűnhet, nem szabad tőle félni, hiszen ha egy nagytestű ponty határozottan rászív az ily módon felkínált csalikra, nem lehet gond a jó akadás!

Az idei évem eddigi legnagyobb bajszosa ő!

Bár nem vagyok a nagytestű pontyok megszállottja, időnként mégis elcsábulok egy-egy célirányos, kimondottan nagyhalas pecára, hiszen felemelő érzés túljárni egy sokat látott pikkelyes eszén. Ha azonban válaszolni szeretnék a címben megfogalmazott kérdésre, nincs könnyű dolgom, ugyanis ahány víz, annyi szokás. Általánosságban viszont elmondhatom, hogy a leírt és bemutatott csalik, csalifelkínálási technikák és az ezt segítő eszközök egytől egyig azt a célt szolgálják, hogy fotóalbumunk időről időre nagypontyos fotókkal gazdagodjon.

Forrás: Energofish