The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A Vág folyó partján

A Vág folyó partján

A Szlovákiában található Kralova vízgyűjtő, a Vág folyó 10 kilométeres szakaszának a  felduzzasztásakor jött létre az 1980-as évek elején. Melynek a legszélesebb pontja 1600 méter, legkeskenyebb részén 500 méter. Területe 1082 hektár. Az átlagmélység 4-6 méter, a meder alja 12-13 méter. Jelenleg kavicskitermelés is folyik rajta, közel 300 hektár területen, itt a mélység 15 méter felett van. A vízgyűjtőt anno elektromos áram fejlesztésére építették ki legfőképpen. A tavat jelenleg a Galántai horgászszövetség kezeli.

Jó barátom Mario Juhos meghívásának eleget téve szeptember első napjaiban érkeztem e csodálatos vízgyűjtő partjára, egy 5 napos horgászatra. Bevallom őszintén e hatalmas víz első látásra elkápráztatott, de a gyönyörű víz láttán vendéglátóm elárulta, hogy a vízfelszín alatt egy kivágott erdő található, mely tele van kagylótelepekkel. Talán ennek köszönhetően szinte alig találkoztunk horgászokkal. Nagyon nehéz pálya, de nagyon szép pontyok élnek benne. Ami még nagy szélben bosszantó volt, hatalmas hínárfoltok sodródtak folyamatosan, tehát sokszor tényleg lehetetlen volt a horgászat.

Megoldást kellett találni, hogy a zsinórokat távol kellett tartani a mederben található kagylókkal hemzsegő fatuskóktól, erre a subfloat úszó volt a megoldás, de számolni kellett az intenzív vízi közlekedésre is, sok jetsky és motorcsónak járt a tavon, és akkor még a sodródó hínarakat is ki kellett valahogy védeni. Na ez nem volt így elsőre kis feladat.

Nyilván ilyen terepen ésszerű határokat betartva nem csak a kapásig kell eljutni, meg is kell fogni a halakat. Eszetlen megoldás lehet az ilyen terepen a 300 méter feletti behúzás. Bójáimat 140 méterre, kb 5 méteres mélységben, illetve 240 méteren a régi folyó medre mellett helyeztem el. Nagyon izgatottan vártam az első kapást, és az első Szlovák pontyomat. Első éjszaka sikerült e mostoha körülmények között 5 db halat fognom, 6-12 kilóig. Bevallom őszintén nagyon erősek az itt elő pontyok, mivel kevés a horgász, és ennek köszönhetően még nem találkozhattak horoggal. Sokszor a kapást követően a bójáktól 50-100 méterre értem csak utol őket. Nappali órákban 1-1 kisebb pontyfogáson kívül nem történt semmi érdekes dolog. Második éjszaka sikerült egy közel 15 kilós pontyot szákolnom. Vendéglátóm elmondása szerint ha igazi nagy halat akasztok, azt már a kapásából meg lehet állapítani, melyet követően a hal meg sem áll amíg a Vág folyóig nem ér el. Mariónak sikerült az idei évben több 20 kg-nál nagyobb pontyot fognia, de elmondása szerint él itt pár 25-30 kilós példány is.

Ragadozóhal állománya is a tónak nagyon változatos, fogtak itt már 90 kg feletti harcsát, 13 kg feletti süllőt, és 6 kg-nál nagyobb balint is. Sügérből a 40 centis itt átlagosnak mondható. Ezeket az infókat hallva egészen biztos, hogy az idei évben, télen visszatérek egy kis pergető horgászatra.

Visszatérve a pontyokhoz, az itt töltött 5 nap alatt közel 40 db pontyot sikerült kifognom, bár most az igazán kapitális pontyok elkerültek, de még egy ok, hogy mielőbb vissza térjek.

Pár szó az itt használt szerelékekről. Főzsinórom 0,40mm, melyet 30 méter 0,60mm-es Yuki Invisible előtétzsinór követett, itt használtam először ezt a zsinórt, de biztos nem utoljára, rendkívül jól bírta a strapát, ilyen körülmények között! Az ólom kizárólag elhagyós rendszerrel jöhetett szóba, mivel a hal nem mehet itt az aljzaton, akasztást követően. Szükség volt a 250 grammos ólmokra, mivel a 60-80 grammos subfloat úszókat is tartania kellett, és a főzsinórt is kellően meg kellett spanolni. Ha a vízközben rárakodott hínár is tolódni kezdett, akkor kellett hogy tartson a nagy ólom. Úgy kellett balanszba hozni, hogy a nyeletőfék előbb engedje a zsinórt, minthogy a másik oldalon az ólom elcsússzon. Higgyék el nekem, ez még leírva is bonyolult, hát még a gyakorlatban. Főleg ha nagy a szél, vagy esetleg szakad az eső is.

Ezt leszámítva megint sikerült valami újat kapnom, tanulnom, tapasztalnom. Az ilyen helyekről sokan menekülnek a horgászok, de érzem, hogy tartogat nekem az a hatalmas tó meglepetést, ezért hamarosan visszatérek!

Írta: Csörgő Tamás