The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A világ legnagyobb édesvízi halfajai – Krokodil hal

Most következő alanyunkat, ha nem lennének ama nagyszerű találmányok a világon, mint mondjuk a fényképezőgép, úgy kellene elképzelni, mintha egy szürkeharcsa méretű test elejére odaragasztanánk egy óriási csuka fejét. Körülbelül annak is a kétszeresét. Ha ezt nagyjából el tudjuk képzelni, akkor halványan már felsejlik előttünk az Aligátor hal képe, és az, hogy milyen félelmetes egyeduralkodója lehet azoknak a vizeknek, ahol él.

Az olyan típusú élőlényekre, mint az Aligátor halra szokás az „élő őskövületek” kifejezést használni. Testfelépítése, életmódja és biológiája 100 millió év alatt semmit sem változott.

gar03

Az amerikai telepeseket ilyen vízi szörnyek fogatták új otthonukba

Az Aligátor hal a csontos halak főosztályába tartozik. Ezen belül a kajmán-hal alakúak rendjében a kajmán-hal félék családját erősíti. Nevét megnyúlt, nagy, hegyes fogakkal zsúfolt állkapcsáról kapta, amely emlékeztet az aligátoréra. Kifejlett példányai pedig már valós veszélyt jelentenek a névadó hüllőkre is.

gar04

Azt hiszem nem kell magyarázni honnan a névrokonság

Ezek az édesvízi halak leginkább már csak Észak és Közép-Amerikában,  Montana-ban és Dél-Quebec környékén találhatóak meg. Kisebb fajtái azonban Costa Rica-ban is élnek. Korábban viszont sokkal nagyobb területen megtalálhatóak voltak. Ásatások útján kerültek elő leletek és fosszíliák  Európából, Afrikából, Dél-Ázsiából és Dél-Amerikából is.

Angolul  garpikes-nak is nevezik, mely nevüket az angolszász lándzsa szóról kapták. A kajmán-hal féléket hosszú és túlméretezett orr jellemzi, de az Aligátor halnak rövid, széles, lapát alakú a feje, így nevét inkább kiérdemelte, mint például a mi csukánk, amit szintén szoktak a krokodil pofájú elnevezéssel illetni. Bőrükön kemény, rombusz alakú pikkelyek találhatóak, amik egy  védő páncélhoz hasonlatosan fedik a hal testét.

gar02

Egyes fajtákra a keskeny, hosszúkás orr a jellemző

gar06

Nem így az Aligátor halra…

Ezek a vad külsejű halak közel 3 méter hosszúra, és 136 kg tömegűre is képesek megnőni. A vadonban életkoruk akár a 20 évet is meghaladhatja. Hatalmas termete és falánk, agresszív természete ellenére még sosem jegyezték fel, hogy akár egy példányuk is emberre támadott volna.

gar05

Igazi óriás

gar01

Egy felnőtt ember eltörpül mellettük

Falánk és igen hatékony ragadozó. Nagy szája tele van éles, hegyes fogakkal, melynek köszönhetően nincsenek természetes ellenségei. Nem tartoznak a legfürgébb  halak közé, de ha kell, erőteljes farok úszóik segítségével  képesek lenyűgöző sebességgel, hirtelen rárontani zsákmányukra. Általában mozdulatlanul, a vízfelszín közelében várják a kisebb halakat. Amikor a zsákmány a közelükbe kerül, fejükkel ostor mozgást végeznek, ezzel  elkábítva áldozatukat, majd pedig gyakran egészben nyelik le azokat.

gar10

Mozdulatlanul várják, hogy a zsákmány a közelükbe ússzon

gar09

Ezzel a farok úszóval lehet is gyorsulni

Sikeres fennmaradásuk egyik oka az, hogy rendkívüli az alkalmazkodó képességük és jól megélnek még a zord vizekben is. Speciális úszóhólyagjuk van, amit ki tudnak tölteni légzésre használt oxigénnel, aminek segítségével, még az oxigénhiányos környezetben is jól érzik magukat.

A kajmán-halak családjának hét ismert faja él a Földön. És szerencsére egyik sem veszélyeztetett. Az USA délkeleti részén, ahol az Aligátor hal előfordul, nagyra becsülik ezeket a rendkívül harcosan küzdő halakat. Nagy sportértékkel bír egy ilyen óriás kifogása.  Húsa ugyan ehető, de nagyon szálkás, ezért csak ritkán fogyasztják. Ikrái miatt sincsenek veszélyben, hiszen az emberi szervezet számára azok erősen mérgező hatásúak.

Legnagyobb horgászbottal kifogott példánya 126.55 kg volt.

gar07

A világrekorder példány közelről…

gar08

…és teljes életnagyságban

Ahogy haladunk előre a legnagyobb édesvízi halak listájában egyre lenyűgözőbb teremtményeket ismerhetünk meg. És ha a valóságban mégis csak keveseknek van lehetősége rájuk horgászni, egy kicsit talán sikerül közelebb kerülni ezekhez az óriásokhoz.

A sorozat következő részében következik: az Óriás Tüskésrája

Addig is görbüljön a bot és füstöljön a fék!

Vetró Péter

Forrás: nationalgeographic.com