The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Az IBCC mostanra a világ legnagyobb pontyfogó versenye lett.

Az IBCC mostanra a világ legnagyobb pontyfogó versenye lett.

Ötödik születésnapjára – a kezdetekhez képest – a résztvevők létszáma az ötszörösére nőtt. 2015-ben 50, 2017-re már több mint 120, 2018-ra majd’ 190, idén pedig már 250 csapat nevezett. 2019-ben már 22 ország csapatai küzdenek meg egymással és a Balaton erőivel. Mivel az IBCC szervezői szeretnék a verseny nemzetközi jellegét megtartani, ezért nemzetenként megszabott kvótát határoztak meg, a nevezési időszak alatt tehát ennek megfelelően lehetett csak jelentkezni.

A verseny a cseh horgászok körében vált először és nagyon gyorsan népszerűvé, a legtöbb induló most is onnan érkezett, összesen 57 csapat. A magyarok 49, a szlovákok 33, a románok 26 együttessel képviseltetik magukat. Németországból, Angliából és Ausztriából 11-11 csapat érkezett, de van holland, belga, francia, török, svéd, és libanoni csapat is. Az IBCC trófeát eddig 2 magyar, egy Cseh és egy Szlovák csapat nyerte meg, címvédés, a verseny története folyamán még nem fordult elő.

Az IBCC-n, minden 5 kg-nál nagyobb tömegű ponty számít bele az értékelésbe. A verseny 10 közel egyenlő csapatos szektorban zajlik. Horgászni csapatonként 4 bottal lehet, engedélyezett a csónak és a halradar használata is. A versenyzőknek szigorú szabályrendszert kell betartani, fő szempont a halak és természetesen az emberi élet védelme. Az alapvető halvédelmi eszközök használata kötelező, csak úgy mint a  csónakban a mentőmellényé. Az egyik fő szabály, hogy a csónakokkal a versenyzők az északi parton 350, a délin 450 méteres távolságig húzhatják be végszerelékeiket, valamint az, hogy másodfokú viharjelzés esetén tilos csónakban a vízen tartózkodni. A szabályok megsértése esetenként sárgalapos figyelmeztetéssel – azaz a versenyzéstől való 8 órás eltiltással –  vagy piros lap esetén azonnali kizárással sújtható.

Az a csapat nyer, amelyik a versenyidő alatt a legnagyobb tömegben fog 5 kg-nál nagyobb méretű pontyokat, emellett külön díjazzák a szektorok első 3 helyezettjét, a verseny legnagyobb pontyának kifogóját, és azokat a csapatokat is, akik az általuk kifogott 5 legnagyobb hal versenyében az élen végeznek.

A tét óriási, megnyerni a világ legnagyobb pontyfogó versenyét és vele együtt a mesés fődíjat!