The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Bemutatom kedvenc horgaim, egyenesen Japánból

A Maruto horgok már-már végeláthatatlannak tűnő kínálatában eligazodni nem könnyű. Megannyi új horog jelent meg az utóbbi időben a márka égisze alatt, melyek között nekem is időbe tellett megtalálni azokat a típusokat, amelyek igényeimnek a leginkább megfelelnek. Feladatom bizonyos szempontból könnyű, bizonyos szempontból viszont nehéz volt, hiszen minőségüket tekintve egytől-egyig kiváló termékek ezek, nem véletlenül, hiszen Japánban készülnek, mindazonáltal kedvenc csalijaimhoz nem mindegyik típus passzol tökéletesen. Néhány horgászat és megannyi megfogott ponty után azonban nyugodt szívvel állíthatom, hogy megtaláltak azokat a típusokat, amelyeket kerestem! Ezeket szeretném ebben az írásban bemutatni.

Természetesen nem csak a pontyhorgászok számára jelentenek remek alternatívát az új Maruto horgok, hanem nekünk, feeder horgászoknak is, hiszen a paletta olyan széles, hogy a viszonylag durva, pontyozásra alkalmas horgoktól kezdve a leheletfinom keszegezésre ajánlott típusokig mindenféle „kampó” fellelhető a kínálatban. Ezúttal a fókuszban két olyan típus áll, amely, a minden kétséget kizáróan legnépszerűbb method technika „nagyhalas” válfaját űző sporttársak számára lehet igazán érdekes. Az egyik egy szakállas, míg a másik egy szakáll nélküli kivitel, melyekben közös, hogy rendkívül tartós heggyel és erős, viszonylag vastag szárral, ugyanakkor meglepően kis súllyal rendelkeznek.

Magas minőségű, Japánban készült horgokat rejt minden Maruto tasak, melyek között a békéshalas módszerek mindegyikéhez találunk megfelelőt.

Közülük is kiemelném a 8356-BD, illetve a 8346-BL márkajelzésű típusokat, amelyek már sok szép, nagytestű ponty megfogásához segítettek hozzá.

Megbízhatóság, erő és precíz megmunkálás jellemzi mindkét horgot.

 

Elsőként nézzük részletesebben a 8346-BL márkajelzésű variánst. Ez a horog, mint mindegyik BL (azaz barbless) megjelölésű társa, szakáll nélküli, ami manapság egyre több intenzíven telepített tavon alapkövetelmény. Fontos jellemzője, hogy a füle enyhén a horog hegye felé van hajlítva, ami lényegesen jobb akadást eredményez. Kellően hosszú szára és nagy öble miatt a méretesebb pontyok szájába is könnyen befordul. Mindezeken túl pedig kiemelendő, hogy kedvelt csalijaimmal, azaz a Bicolor Method Pelletekkel és Pop-up-okkal is kiválóan működik a víz alatt, ami azt jelenti, hogy mindenféle farigcsálás nélkül tökéletesen kisúlyozza azokat.

Egy remek párosítás, amely a víz alatt is tökéletesen dolgozik!

Az ilyen formában felkínált csalikat a legóvatosabb pontyok is könnyen felszippantják, melyet spiccünk intenzív görbülése fog jelezni számunkra.

Persze a Bicolor csalikon túl mindenféle más pellettel is kiválóan működik, melyről ez a tankönyvbe illő akadás is tanúskodik.

A szakáll nélküli horgok minden előnye mellett el kell ismerni, hogy vannak szituációk, amikor sokkal eredményesebb tud lenni egy szakállas típus. Tapasztalatom szerint erre a legjobb példa a nagy távolságra történő feederezés, főleg akkor, ha nagytestű pontyok a célhalak. A 10, 15 vagy 20 kilogramm feletti pontyok a fárasztás közben képesek olyan fordulásokat, fejrázásokat produkálni, amelyek következtében a szakáll nélküli horog egyszerűen kicsúszik a szájukból. Az ilyen testhelyzetváltások során akkor is azt érzi a horgász, hogy elvesztette a halat, ha az valójában még horgon van, hiszen a zsinór egy pillanatra rendre meglazul. Nem tehet erről sem a horog, sem a horgász, pusztán a ponty méreteinek a következménye ez a jelenség, melynek a végeredménye gyakran halvesztés.

A szakállas horgok közül nekem a 8356-BD márkajelzésű vált az utóbbi időben a kedvencemmé. Szakállának mérete éppen megfelelő, nem ejt nagy sebet, ugyanakkor remekül tart. A horog kellően hosszú szára és nagy öble miatt a legnagyobb pontyok szájába is könnyen befordul, ami rendkívül fontos szempont számomra. Végül, de nem utolsó sorban pedig kiemelném, hogy a Floating Pelletekkel tökéletes párost alkot 8-as méretben, hiszen precízen kibalanszírozza a horog ezeket a lebegő, fúrt pelleteket.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire szelektív csali a Floating Pellet, melyhez ideális választás a 8356-BD márkajelzésű Maruto horog.

A hajszálelőke hossza különösen fontos! Ha picit hosszabbra engedjük, akkor a kisebb egyedek számára nehezebb lesz a horog felszívása, viszont, ha rövidebbre hagyjuk, akkor lényegesen nagyobb lesz a rossz akadás, így a halvesztés esélye.

Ponty legyen az uszonyán, amelyik erre a látványra nemet tud mondani!

Gyakran használom bordás kosár alá is ezt a típust. Engem még nem hagyott cserben!

Persze ezek csak az én kedvenceim, a választék olyan széles, hogy bárki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb típust. Fontos azonban, hogy mindig szenteljünk fokozott figyelmet a horog kiválasztásának. Figyeljünk arra, hogy horgunk legyen erős, strapabíró heggyel rendelkező, hiszen nem szerencsés minden hal után előkét cserélni. Mindig győződjünk meg arról, hogy a csalinkkal is megfelelő összhangban áll-e annak mérete és súlya, hiszen a tökéletesen kibalanszírozott csali felkínálás sokszor a siker egyik kulcsa. Mindezeken felül pedig igyekezzünk a lehető legkisebb méretűeket használni, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy egészséges, ép szájú halak lakják vizeinket.

A 8-as méretű horog valósággal elveszik a ponty szájában.

A sok fantasztikus, 15 kilogramm feletti ponty egyike, melyet a fentebb bemutatott horgok valamelyikével tudtam partra segíteni.

 

Zárszóként mindössze annyi, hogy ezek a horgok nem csak a hétköznapi horgászataimon, hanem versenyeken, köztük a 2018-as Method Feeder Országos Bajnokságon is bizonyítottak, így bizton állíthatom, hogy mindazok számára, akik kipróbálják őket, nem fognak csalódást okozni!

Forrás: Energofish