The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Dunai márnák nyomában

Dunai márnák nyomában

A folyóvizek izomkolosszusai, a márnák bizony minden horgász szívét képesek megdobogtatni. Horogra kerítésük, tartózkodási helyük felderítése nem kevés tapasztalatot igénylő feladat, szákba terelésük, kifárasztásuk, pedig igazi férfimunka, mely fizikai erőnlétet és némi rafináltságot is igényel.

Le kell szögeznünk tehát, hogy a márna célzott horgászatára alaposan fel kell készülni, mely a helyválasztással indul és a kellőképpen erős, de semmiképpen sem durvának nevezhető felszerelés összeállításával fejeződik be. A hely kiválasztása – főleg ősszel – rendkívül fontos! Lassú folyószakaszokon, visszaforgókban ne keressük a márnát, szép számú egyedekből álló csapatai a víz lehűlése után is előszeretettel keresi fel a kemény aljzatú, erős sodrású részeket.

Ha süt a Nap, a márnák aktivitására joggal számíthatunk!

Örök dilemma, hogy folyóvízen az édes jellegű, vagy a sós, sajtos, fűszeres jellegű etetőanyagokat válasszuk horgászataink során. Nos, saját tapasztalatom szerint a Dunán főként a sajtos, tömény, nehéz szagú etetőanyag vált be. Nagyon sokat kísérleteztem, de az édes, például fahéjas jellegű anyagok rendre alulmaradtak a sajtossal szemben.

A sajtos, márnás etetőanyagok azonban nemcsak a folyóvizek torpedóit csábítják a horgunk közelébe! Szinte kivétel nélkül minden dunai békés hal szereti, a paduc rendkívül jól reagál rá, a jász, a leánykoncér, karikakeszeg és bagolykeszeg is imádja. A sokak által édesszájúnak hitt dévér kivétel nélkül minden alkalommal gyorsan jelentkezett a sajtos kajával kialakított etetésemen, méghozzá nem is az aprajából!

A Benzár Mix paducos-márnás kajája rendkívül tömény sajtlisztet tartalmaz!

Sokan nem is gondolnák, hogy a folyóvízi horgászatok során használt etetőanyag hatásfoka egy általános, nagyon sok helyen fellelhető adalékanyaggal igen hatékonyan növelhető. Míg állóvízen rendszerint a löszös föld valamelyik változatát keverjük a kívánt arányban az etetőhöz, addig folyóvízen a nehezebb fajsúlyú, jobb kötőképességgel rendelkező folyóvízi agyagot használjuk!

Az agyag tökéletes az etetőanyag megnehezítésére, tapadó képességének javítására, színezésére. Mindemellett a jótékony hatása abban is megmutatkozik, hogy gyönyörűen ködöz, felhősít, ami ugyebár mindamellett, hogy feltűnő környezetet biztosít az etetési területnek, a halak táplálkozására is rendkívül jó hatással bír. Egy ilyen „füstölő-ködöző” etetésen minden hal szívesebben tartózkodik, bátrabbak, és több időt töltenek a táplálék keresgélésével.

Nem maradhat el az etetőanyag agyaggal történő nehezítése! A Benzár Mix sajtosa agyaggal jól tapad, nehéz,  a rohanó Duna  lassabban mossa el

Nagyon fontos, hogy az etetőanyaghoz hasonlóan az agyagot is át kell törni rostán, lehetőleg kislyukún (2 mm). Ha a készre kevert etetőre szitáljuk rá az agyagot, akkor kalkuláljuk bele azt a tényt, hogy sok nedvességet felvesz, és a hatásfoka is akkor lesz a legjobb, ha némileg túlvizezzük.

A márnahorgászat sikeressége nagyban függ a felszerelés helyes összeállításától. Egy megbízható, erős feederbot elsősorban a nagy ólomkosarak kidobására szolgál, hiszen sok esetben 120-150-170, vagy akár 200 grammos töltetekkel is meg kell tudni birkóznia a botnak.

Az általam sűrűn használt Kamasaki Pellet Feeder mindent tud, amit egy feedernek folyóvízen tudnia kell

Gond nélkül, pontosan lendíthetjük vele a súlyos végszerelékünket, valamint a márna villámgyors kapására is azonnal, késlekedés nélkül reagálhatunk Általában a legerősebb, piros színű spiccet használom a dunai horgászataim során. A Pellet Feeder 350 grammos össztömege mutatta mennyi anyagot gyúrtak bele a tervezők, s nem is akármiből, IM 8-as karbonszövetből építették a legnehezebb feladatokra!

Orsóból sem jó akármilyen! A márna elementáris erejű kapása, és a kapás utáni másodpercekben mutatott elképesztő erejű megiramodása próbára teszi a felszerelést. Nem szabad, hogy hagyjunk gyenge pontot, így a féknek is hibátlanul kell teljesítenie. Mivel többeknél figyeltem meg nyeletőfékes orsó használatát, jómagam is kipróbáltam akkor és abban az esetben, amikor nem kellett kiakasztott klipsszel horgásznom.

Igazat adok mindenkinek, aki nyeletőfékessel márnázik. A hibázási lehetőséget kb. a nullára redukálja, nincs figyelmetlenségből eredő, reakcióidőn túli azonnali szakítás, valóban a halvesztések számát csökkenthetjük általa

A CXP Method Feeder nálam is jól vizsgázott, a gyárilag kiegészítőként mellékelt szimpla hajtókarra és grafit pótdobra ezúttal nem volt szükség

Megvan az összhang bot és orsó között!

A CXP Method Feeder fém dobján a sokat tesztelt 0,22-es ET. Power Feeder került. Egy zsinór, amely még soha nem adott okot a csalódásra!

Bot-orsó-zsinór párosítás rendkívül fontos szegmense a márnahorgászatnak! Egy két és fél kilós példány is elementáris erővel tud megiramodni a sodrásban, tudnunk kell kontroll alatt tartani a megakasztott torpedónkat!

Az alkalmazni kívánt horog típusa mindig is kulcskérdés volt a márnázásnál. A tanulópénzt én is megfizettem egy párszor, sokszor már a márna vehemens kapásakor szakadt az előke, vagy hajlott ki a méretében nem, de vastagságában, teherbíró képességében alulméretezett horog.

Az Excalibur Barbel egy kimondottan márnahorgászatra fejlesztett horog. Hegye az alkalmazott élő csalit szemernyit sem roncsolja, kiváló akadást biztosít és fárasztásnál is tökéletesen tart! A 8-as, 10-es méretek a legbeváltabbak. Kisebbet badarság, nagyobbat indokolatlan lenne használni

A márnák számára ellenállhatatlan csali a csonticsokor A  kúpos folyóvízi kosár fix, megállított szerelékhez

A végszerelékünk stabilitását a rohanó víz fenekén kosarunk kiképzése, alakja, súlya határozza meg. Kosarunkat ennek függvényében válaszuk ki, találjuk meg azt a méretet, amelyiket már nem görgeti tova a Duna kiürült állapotában sem. Egy a lényeg, pontos etetésünkkel egy adott vonalat horgászunk meg, azt a csíkot, amelyiken az odaszoktatott márnák is „közlekednek”!

Speciális kúpos kiképzése lesz a segítségünkre abban, hogy a kosár tartalma lassan, fokozatosan ürüljön, és a végszerelék az erős áramlás nyomásának ellen tudjon állni

Elegendő, ha az agyaggal dúsított nehéz, súlyos kaját a két végén enyhén megnyomjuk

El nem hanyagolható kérdés az előke vastagsága és hossza. Az évek során többször borították egymást gondosan, lépésről-lépésre felállított elméleteim. Idei őszi márnázásaim már teljesen új stratégia mentén zajlottak. Ezt pedig a folyó eddig soha nem tapasztalt tisztasága indokolta! A „szennyvízmoratórium” jótékony hatása maximálisan érezhető volt már az előző szezonban is, valóban egyre tisztább lett a Duna vize. Átlátszósága indokolta azt, hogy ha egymást követő, folytonos kapásokra vágytam, bizony az előkéimet is finomítanom kellett! A víztiszta 0,18-asra több kapásom volt, mint ugyanannak a típusnak a 0,20-as változatával.

Egy métert elérő, 0,18-as víztisztaságú monofil előkezsinór várja a márnákat minden bevetésemen!

Egy jó összhangban lévő felszereléssel, némi odafigyeléssel és türelemmel a többkilós egyedek is szákba terelhetők az átlagosnál finomabb előkékkel. Jó példa erre az egy hete akasztott, és sikeresen lencsevégre kapott 4,24 kilós márnám.

Ha türelmetlenek vagyunk, kapkodunk, bizony egy 2-3 kiló közötti példánnyal is meggyűlhet a bajunk

Akik a nem a nyeletőfékes módszert választják, azoknak bátran ajánlom a kiakasztott klipszes megoldást. Dobásaink a zsinór kiakasztásának köszönhetően tehát hajszálpontosak lesznek, de ügyelni kell arra, hogy kapás esetén nem fogunk tudni zsinórt adni a megakasztott hal után. Kapás után nincs ugyanis időnk arra, hogy kiakasszuk a klipszből a zsinórt. Persze szerencsés esetben valami csoda folytán sikerülhet, de jómagam is 3-4 szakítás után föladtam a kísértetharcot, jó reflex ide vagy oda, a horoggal a szájában megugró márnát nem tudjuk megállítani. Egyetlen esélyünk marad csak, ha zsinórt engedünk utána! A megoldás: zsinórjelölés, majd a kidobott szerelék megállapodása után kiakasztjuk a klipszből a zsinórt. Kapástalanság esetén pedig a kitekerés előtt visszaakasztjuk, így a következő dobásnál a távolság kalibrálásakor nem lehet probléma

A kidobott szerelék megállapodása után kiakasztjuk a klipszből a zsinórt.  A távolság tehát fix, csak a dobás irányára kell figyelnünk

A pontos, kitartó horgászat jutalma

Mivel a márna kapásának intenzitása az amuréval vetekedik, felszerelésünk megóvása érdekében a bot feltámasztására, a bot elhelyezésére is fordítsunk figyelmet. Egy teleszkópos állítható magasságú leszúrót a szabványmenetnek köszönhetően a legtöbb feederes bottartó fejjel kombinálhatunk.

Az alsó keverőgyűrű stabil alátámasztását meg tudjuk oldani egy Energo Team általános feederes fejjel. A zárt végű bottartó meggátolja, hogy a hal lerántsa a botot a kövekre

A botot magasan támasszuk meg, így kiemeljük a zsinórunkat a sodrásból. A zsinórra ható erő csökkentésével biztosíthatjuk a végszerelékünk stabilitását!

2016. novemberének legszebb márnája 4,24 kilót mutatott a mérlegen. Majd kicsattant az egészségtől, hát én is nagyon vigyáztam rá

Forrás: www.energofish.hu