The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: az első napok

Szeptember 10-én, vasárnap 17:00-i kezdettel Maconkán elrajtolt Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező és egyben legerősebb pontyfogó versenye, az újabb Professzionális Bojlis Európa Kupa. A vasárnap estétől péntek délig tartó 115 órás megmérettetésben ezúttal 7 ország képviseletében 27 csapat indul harcba az újabb bajnoki címért. A mezőnyt jól jellemzi, hogy a nemzetközi és nemzeti bajnokok sora mellett nyolc egységben korábbi EPBC bajnokokat is köszönhetünk. Szurkoljunk ismét együtt a magyar csapatoknak és kövessük napról napra együtt az eseményeket!
Az élet egy rohanás, legalábbis itt és most és nekünk. Így már a megszokott módon az előzményekről és az ünnepélyes megnyitóról is a későbbiekben töltjük fel majd az anyagokat, de a legfontosabb, hogy az aktuális eredményekről folyamatosan, a tervek szerint napi kétszer beszámolunk.

XXVIII. Maconka Kupa - XIII. EPBC
XXVIII. Maconka Kupa – XIII. EPBC

0. nap, szombat

Mielőtt bármit is írok, mindenképpen meg kell emlékezni a vízpótlásól, melynek +25 cm eredménye tette lehetővé, hogy egyáltalán a 27 csapat elindulhasson. A jelentkezést másfél hónapja 41 csapatnál állítottuk le, s itt is megerősítem, hogy az eredmények voltak döntőek az új csapatok kiválasztásánál, természetesen a stabil törzsgárda mellett. A nap végére már sokan összegyűltünk a vízparti látványteraszon, s jól esett kicsit átbeszélni a dolgokat.

A beüzemelt szivattyúmű 13 km-rel feljebb...
A beüzemelt szivattyúmű 13 km-rel feljebb…
Zászlók a szélben
Zászlók a szélben
Napnyugta, a verseny előtt
Napnyugta, a verseny előtt

1. nap, vasárnap

Mivel szombaton teljesen elkészült a rendhagyó, kisvízre áttervezett pálya, így reggel csak 10:00 tájban indult az élet, s vele a folyamatos regisztráció, a kötelező adminisztráció. Az állami okmányok, a csapatnevek és a személyi adatok rendben, az erősorrend a sorsoláshoz a mágnestáblán. Mindenki szerencsésen megérkezett, így a nyárias időben képletesen sem maradt felhő az Európa Kupa kék egén…

Különösen azoknak, akik a monstre versenysorozat új követői, s szeretnének egy kicsit a helyszínnel, a szabályozással és a lebonyolítással kapcsolatban is képbe kerülni, már nyújtjuk is a szokásos alapinformációkat.

Következzenek a promóciós, majd a helyszínt bemutató képek és a tájékozódást segítő aktuális anyagok.

A verseny beharangozója, impozáns adatokkal

Hivatalos versenytérkép

Időnaptár, avagy a verseny lebonyolításának rendje

12:30 Percre pontosan indul a megnyitó, majd a beszédeknél jóval izgalmasabb sorsolás és helyválasztás. Az időjárási előrejelzések ismeretében nagy dilemma, hogy a sekély vagy a mély víz-e nyerő, s az elmúlt őszi versenyekkel sem vagyunk sokkal közelebb a megoldáshoz.

Belekezdünk
Belekezdünk
Újra itt a nagy csapat!
Újra itt a nagy csapat!

Mindenesetre lépésről-lépésre betelnek a rajthelyek, s a folyamat végeredménye is nagy csatákat sejtet minden szektorban, minden területen.

Sorsolási sorrend, sorsolás, helyválasztás

A teljes mezőny már a térképen
A teljes mezőny már a térképen

17:00 Megkezdődött a verseny, indul a 115 órás futam, így péntek délig garantáltan mindenki elfoglalja magát Maconkán.

17:15 Megvan az első hal, egy 7 kg feletti koi “személyében” a The One Romania jóvoltából, a gáton. Megjegyzem, valamennyi rekordhal folyamatosan feltöltésre kerül a “rekordfogások” rovatunkba, s itt minden hal megtekinthető.

22:05 Villámgyorsan terjed a nagy hír. A verseny 5. órájának végén hatalmas új abszolút ponty-tórekord született! Aki él és mozog, ott van a mérésnél, a “Púpos” néven ismert magas hátú, legendás maconkai tükörponty 29,60 kg (90/92 cm), kifogója az I. szigeten az As La Crap képviseletében Ciocan Alexandru. E hal három hónap alatt 1,30 kg-ot tett a korábbi súlyához, így nem kérdés, hogy jól érzi magát, aszályos időszak ide, vagy oda. Gyönyörű hal, gyönyörű kezdés!

Íme, a legújabb maconkai abszolút tórekord, személyesen!
Íme, a legújabb maconkai abszolút tórekord, személyesen!

2. nap, hétfő

14 óra horgászatot feldolgozva 7:20 magasságában megvan az első részeredmény. Egy biztos, ismét nem panaszkodhatunk, mert minden idők legnagyobb átlagsúlyú kezdésével nyitott a mezőny (7,51 kg/db), 25 db a tízentúli pontyok száma, valamint mázsa felett jár az első csapat, s továbbá már az első etapban 23 egységnek van értékelhető fogása, örömünkre sekély és mély vízben egyaránt. Az As La Crap begyűjti a második kockás zászlót is, ez utóbbit nehezebb lesz megtartani, mint a legnagyobb haléért járót, az biztos…

Mindkét zászló egy helyen!
Mindkét zászló egy helyen!

Részeredmény, 1. szakasz, 014/115 óra

Eredménystatisztika, 1. szakasz, 014/115 óra

20:40 Ekkor ért véget a tízből a második szakasz mérlegelése. Már napközben sejtettük, hogy valami rendkívüli készül, sok-sok nagy hal jelentkezett szinte mindenhol. Amikor azonban megjelent a szakasz végeredménye a monitoron, az több volt, mint meglepetés. 1818 kg hal, 6,81 kg/db átlaggal, 43 db +10-es rekordponty és még 45 db nagy koi. Talán mondanom sem kell, hogy ez a legjobb szakasz-eredmény, a legtöbb rekordponty és a legnagyobb átlag ebben a periódusban a versenyek történetében!

Közel 20 kg, Altstadt
Közel 20 kg, Altstadt
Potaissa, 18-as
Potaissa, 18-as
Extra, szintén 15 felett
Extra, szintén 15 felett

Az élen álló As La Crap napközben az I. szigeten 241 kg-ot fogott, így már 348,52 kg-on tartanak, remek, 9,96 kg/db-os átlaggal. Nagyot horgászott a szomszéd The One I. Team is, ezüstös pozíciójuk nyolcas átlag mellett 255,18 kg halat jelent. Harmadik a mindig “visszadobott” gáti szélső mélyvízi helyről az Extra Carp Team, 211,21 kg-os eredménnyel, 10,06 kg/db-os átlaggal. Negyedik a Felező-spiccről a Tata Nitu Carp Team, ötödik a Nyári kikötőből a Potaissa, hatodik a gátról az itt első alkalommal szereplő Altstadt Carp Team. 100 csapat 100 kg felett, s mindössze egy csapatnak nincs fogott hala.

Részeredmény, 2. szakasz, 026/115 óra

Eredménystatisztika, 2. szakasz, 026/115 óra

The One koi, tíz kg felett
The One koi, tíz kg felett
Szintén tőlük, egy remek 18-as
Szintén tőlük, egy remek 18-as
Strong, először Maconkán!
Strong, először Maconkán!

Forrás:

Dérer István

www.maconka.hu