The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: Napról-napra

Professzionális Bojlis Európa Kupa, Maconka: Napról-napra
Magyarország legrégebbi folyamatosan megrendezett és egyben a legerősebb mezőnyt felvonultató pontyfogó nemzetközi versenyeként, az 58. hivatalos maconkai bojlis versenyként a mai napon 17:00-kor megkezdődött a 2018. június 15-ig tartó, 117 órás XIV. Professzionális Bojlis Európa Kupa (EPBC), egyben a XXIX. Fishing & Hunting – Maconka Nemzetközi Bojlis Kupa. Ezúttal 8 ország képviseletében 32 csapat indult harcba az újabb bajnoki címért. Maga a mezőny az eddigi legerősebb, mert a nemzetközi és nemzeti bajnokok sora mellett már tíz egységben is korábbi EPBC bajnokokat köszönhetünk. Szurkoljunk ismét együtt a csapatoknak és kövessük együtt napról napra az eseményeket!
Újabb év, újabb szezon. A már a megszokott módon az előzményekről és az ünnepélyes megnyitóról is a későbbiekben töltjük fel majd az anyagokat, de a legfontosabb, hogy az aktuális eredményekről folyamatosan, a tervek szerint napi kétszer beszámolunk. Fontos bejelentés, hogy magát az Európa Kupát minden este 20:00-i kezdettel élő közvetítés keretében is nyomon lehet követni majd a névadó szponzor F&H internetes csatornáján, ahol a legutóbbi közvetítés több tízezres nézettséggel szintén rekordot döntött, s szintén elkészül majd az újabb EPBC versenyfilm is!A MOHOSZ és a BSHE kiemelt rendezvényén az idők folyamán már 4 kontinens 20 országából összesen 683 csapat indult el, most pedig ismét az egy versenyen maximálisan engedélyezhető, 32 csapat csap össze, 8 ország képviseletében. A mezőnyben a 14 indulási jogot kapott hazai egységen kívül többek között megtalálható az angolok világbajnok és kétszeres EPBC győztes csapata, az USA pontyfogó válogatottjai, nemzetközi és nemzeti bajnokok sora, továbbá 10 induló csapatban korábbi EPBC győztest, vagy győzteseket is üdvözölhetünk. Közülük a csúcstartó Peter Micula (The One I.) négy arany csillaggal, de háromszoros győztes Nitu Ion (Tata Nitu, ahogy mindenki ismeri), Pongrácz Norbert (The One II.), Kovács Zoltán (SBS), valamint Szigetfalvi András (SBS) is.

0. nap, szombat

Reggel. Optimális, egyben maximális vízszint, nyírt fű, tiszta partélek így már szinte minden adott, hogy a maximálisan engedélyezett 32 csapat kényelmesen versenyezhessen. Már, ha eljutnak ide, mert valljuk be, nem egyszerű bekerülni. A jelentkezést 40 csapatnál már márciusban leállítottuk, mert mivel az eredmények a döntőek a régi és az új csapatok kiválasztásánál, így a stabil törzsgárda, az élversenyző csapatok gyakorlatilag addigra fel is töltötték a mezőnyt. Tehát megvan a hely, megvannak a csapatok, a halállomány is a régi, s a jó versenyhez szükséges alapfeltételek teljesülése érdekében napi feladatként jött még a versenypálya kitűzése. Estére ez is megvan, s egyre több csapat kapcsolódik be a terepszemlébe. A nap végére ismét összegyűltünk a felzászlózott vízparti látványteraszon, s jól esett kicsit átbeszélni a dolgokat. Még közösen megállapítjuk, hogy a 2017. évi szezon fantasztikus rekordjai után bizony nagyon magasan van az a bizonyos léc az elvárások tekintetében, de az eddigi legerősebb mezőny ismeretében ismét nem elérhetetlen a 100 mázsa feletti összes fogás, vagy az ezer kg feletti győztes eredmény sem, s természetesen ismét várható 20 kg-on felüli pontyóriások fogása is. A nap után mi is azzal tértünk nyugovóra, hogy mindent megtettünk, ami szükségesnek tűnt a holnapi nyugodt kezdéshez…

A mi kis tengerünk
A mi kis tengerünk

1. nap, vasárnap

Mivel szombaton teljesen elkészült a pálya, így reggel csak 10:00 tájban indult az élet, s vele a folyamatos regisztráció, a kötelező adminisztráció. Az állami okmányok, a csapatnevek és a személyi adatok rendben, az erősorrend a sorsoláshoz pedig már tegnaptól látható volt a mágnestáblán. Mindenki időben, szerencsésen megérkezett, így a fülledt nyári időben legalább ezért nem maradt felhő az Európa Kupa kék egén…

Azoknak, akik a monstre versenysorozat új és régi-új követői, s szeretnének egy kicsit a helyszínnel, a szabályozással és a lebonyolítással kapcsolatban is képbe kerülni, már nyújtjuk is a szokásos alapinformációkat.

Következzenek a tájékozódást segítő aktuális anyagok.

Hivatalos versenytérkép

Időnaptár, avagy a verseny lebonyolításának rendje

Hivatalos versenyszabályzat

A továbbiakban időrendben megyünk majd tovább, s összesen 10 alkalommal fogjuk közölni a részletes eredményeket is.

12:38 Viszonylag pontosan indul a megnyitó, majd jön a megszokott köszöntő beszédemnél jóval izgalmasabb sorsolás és helyválasztás. De előtte még egy csoportkép, amely reményeink szerint később mindenkinek szép emlékké válik.

A nagy csapat
A nagy csapat

Az évszak, a vízszint és a zivatarokat tekintve bizonytalan időjárási előrejelzések ismeretében sokaknak dilemma, hogy a sekély vagy a mély víz-e nyerő, de most a többség egyértelműen a sekélyebb, vagy még inkább az átmeneti vizeket preferálja.

Ismét belekezdtünk
Ismét belekezdtünk
A Team 5 következik
A Team 5 következik
Újra itt a kétszeres bajnok angol Duster, ismét a tavalyi győztes helyet húzva!
Újra itt a kétszeres bajnok angol Duster, ismét a tavalyi győztes helyet húzva!
A német Anaconda Mega-Baits, a nagy visszatérők
A német Anaconda Mega-Baits, a nagy visszatérők
Folyik a helyválasztás
Folyik a helyválasztás
Sorsolunk, sorolunk
Sorsolunk, sorolunk
Paul Booth, először Maconkán
Paul Booth, először Maconkán

Mindenesetre lépésről-lépésre betelnek a rajthelyek, s a folyamat végeredménye is nagy csatákat sejtet minden szektorban, minden területen. Talán az I. sziget még ebben a körben is kiemelkedik, ha végignézünk a csapatneveken…

Sorsolási sorrend, sorsolás, helyválasztás

A helyválasztás eredménye a térképen
A helyválasztás eredménye a térképen

17:00 Megkezdődött a verseny, indul a 115 órás futam, így a gyakorlat szerint péntek kora délutánig garantáltan mindenki elfoglalja magát Maconkán. A dudaszó előtt és után égzengés, de csak a vihar széle ért el minket – egyenlőre.

Vihar előtti csend?
Vihar előtti csend?
Rajt!
Rajt!

17:08 Megvan az első hal, egy 7 kg-os nyurga “személyében” a Silverbaits Orient Rods Team jóvoltából, az I. szigeten.

Silverbaits: Az első hal, pár perc után
Silverbaits: Az első hal, pár perc után

18:20 Az első 10 feletti, ezúttal egy amur a gáti legfelső, sekélyvízi részről. A szerencsés csapat a Stég-Product Team. Most is megjegyzem, valamennyi fogott rekordhal folyamatosan, lapesetben 24 órán belül feltöltésre kerül a “rekordfogások” rovatunkba, s itt, Európa legnagyobb hiteles rekordlistáján minden hal megtekinthető, visszakereshető, rendszerezhető.

 

Stég-Product: Az első 10 kg feletti hal
Stég-Product: Az első 10 kg feletti hal

23:10 Megvan az első fekete amur is, az I. szigetről.

Lojzi-DPH: Fekete amur
Lojzi-DPH: Fekete amur

23:40 Nagy hír, nagy hal. A gáton a Carp Bistrita Team által kifogott 24,25 kg-os (87/86 cm) tőponty új abszolút tórekord! A fogással egy tavaly áprilisi 23,87 kg-os rekord lett átadva a múltnak. Bő 6 órával a verseny kezdete után nem semmi bekezdés… Gratulálunk!

Carp Bistrita: Óriás tőponty
Carp Bistrita: Óriás tőponty

2. nap, hétfő

03:30 Az éjjel még nem ért véget, legalábbis a nagyhalak oldaláról. Szintén gát, a remek nyurgaponty súlya 21,37 kg (88/78 cm).

SBS-Halcatraz: Húszontúli nyurga
SBS-Halcatraz: Húszontúli nyurga

07:20 A reggel egy új abszolút koi-tórekorddal érkezett, mivel az Extra Carp a gáton (hmmm, szintén gát, idősorrendben A/1 – A/3 – A/5 a három nagy hal fogási helye…) egy 14,67 kg-os (81/76 cm) koi pontyot fogott. Ez a rekord egy 2017. júliusi 14,15 kg-os rekord helyére lépett. Szép volt!

Új tórekord koi!
Új tórekord koi!

9:05 Részemről eljutok az első részeredményhez. Azt hiszem, két abszolút tórekord után panaszra semmi ok, sőt az 1 tonna feletti kezdés (1166,81 kg) is jelentősen jobb, mint amint vártam. 34 db +10 kg-os rekordhal is mérlegelésre került, az átlag 6,99 kg/hal – mindez 1 kg-os súlyhatár mellett! Az első három helyen (ilyen is régen volt) három egymás mellett horgászó gáti csapat zárta az etapot. Az SBS Halcatraz TIZO (A/3) 162,92 , az Extra Carp (A/5) 153,89, a Walterland Maros Mix (A/4) 107,94 kg-os eredménnyel rendelkezik. A B szektort a Tata Nitu Carp Team vezeti (I. sziget), a C szektorban pedig a Bojlis Főnök – PVA Magic Carp Team áll az élen. Meglepő, hogy a gáti mélyvízi szektor jelenleg milyen döntő fölényben van!

Részeredmény, 1. szakasz, 014/117 óra

Eredménystatisztika, 1. szakasz, 014/117 óra

Forrás: Maconka