The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Sikeres Sporthorgász júliusi tartalmából

 

Visszatérés az amurok birodalmába!

Putz Tamás barátommal, munkatársammal teljesen eltérő személyiségek vagyunk, így a horgászstílusunk is merőben különbözik, ám a vízparton teljes összhangban tudunk együttműködni. Egész pontosan három éve, a Gyermelyi-horgásztavon forgattuk első közös filmünket, amit azóta több mint 229 ezren néztek meg. Az utóbbi években több közös munkánk is volt, de az első mindig emlékezetes marad. Éppen ezért tértünk most vissza kedvenc vizünkre, hogy bemutassunk néhány újdonságot, amely egyetlen nyári kalandor vödréből sem hiányozhat. (Sipos Gábor)

Rekordcompók Svédországból

Az előző év tökéletesre sikerült horgászata után nagyon vágytam egy újabb svédországi kalandra. Sokat gondolkoztam, hogy ismét ugyanarra a tórendszerre menjek-e, vagy nézzek új víz után. Némi töprengés után arra jutottam, adok még egy esélyt a szép emlékeket nyújtó tórendszernek. Tavaly megfogtam az egyéni rekordomat jelentő dévérkeszeget (7,6 kg) és compót (3,5 kg) is, ezeknél sokkal nagyobb halak nem élnek ott. Valamiért mégis úgy éreztem, hogy vissza kell mennem oda… (Jankovich Krisztián)

 

Végzetes ösztönök

A lendületes támadás a pedzőmet is arrébb sodorta! Egy pillanatra azt gondoltam, hogy a csalimat ragadta meg a mélyben egy felajzott ragadozó, de nem, csak a fenekeszeg sodorta magával az úszómat. Ki is veszem a szerelést, és visszapenderítem, jó közel a gyökerekhez. Feltámasztom a pálcát, de már el is tűnik a szemem elől a pedző bóbitája. Mi a csuda? Az imént még itt volt. Mindenesetre beleemelek a botba, és már érzem is az ellenállását a felszín alól. Azonnal keményet akasztok, és perecben maradt botommal próbálom a zsákmányt elvonszolni a part közeléből. Harcsa! Ez bizony egy combos hari lesz! (Oláh Csaba)

 

Kedvenc nyári wobblereim

Én a legtöbbször a megszerezhető táplálék lehetőségét meg szoktam vizsgálni. A nyári időszakban három részre osztom a lehetőségeket: az egyik a növényzet, amelynek friss hajtásait csipegetik a táplálékhalak, a másik a rovarok és a lárvák. Vannak rovarok, amelyek időlegesen esnek a vízre, ezeket sokszor a ragadozó halak is szedegetik; vannak, amelyek a növényeken tartózkodnak, és vannak a lárvák, amelyek a mélyben találhatók. Aztán van még, ami a folyóvízre lehet jellemző: a sodródó táplálék. Ezek mindegyike más helyzetet jelent, vagyis az ott táplálkozó békéshalakra vadászó ragadozók meghorgászása elég sokrétű lehet. (Lukácsi Béla)

 

Végzetes vonzerő

Ujfalusi Kinga egyszerű, szinte gyermekien boldog mosolya azonnal elvarázsolja még azokat is, akiknek semmit nem jelent egy termetes ponty a kézben. Hiszen valóban még gyermek a lány, mindössze 16 éves, de máris olyan fogásokkal büszkélkedhet, amilyenekkel a korabeli srácok java aligha. Számára ugyanis egyetlen, mindent felülíró hobbi létezik: a peca, a pontyok és tokok horogra csalása, szinte mindegy is, milyen vízen! Na, persze, van a tavak között is néhány kedvenc, de alapvetően nem válogatós. Csak élmény legyen, a többi nem is igazán számít!  (Jakó László)

 

Száz horgásznap?

Hogy sok-e a száz horgásznap egy év alatt, amelynek döntő többsége ráadásul versenyen való indulást jelent, döntse el ki-ki a saját belátása szerint. Ám ha erről Bódis Jánost, az Energofish Feeder Team method specialistáját kérdezem, akkor a válasz az, hogy ez bizony legfeljebb a minimum. Legalább is akkor, ha valaki hasonlóan irigylésre méltó eredményeket akar elkönyvelni, mint ő. Mivel az elmúlt egy-két évben szinte hetente értesültem arról, hogy valamilyen method versenyen János ott volt a díjazottak között, vagy akár nyert is, utánaszámoltunk a tavalyi évének. Ekkor kiderült, hogy 2018-ban 47 kupával gyarapodott az addig sem szegényes gyűjteménye… (Szarka László)

 

Mélyvízi method

A method feeder horgászat alapvetően a sekély angol tavakra kifejlesztett, egyik leghatékonyabb pontyfogó technika. Ez a szigetországból indulva lehengerelte – nyugodtan mondhatom – az egész világot, és ahol pontyok élnek, nehezen tudok ennél eredményesebb módszert elképzelni! De hogyan működik ez a mély vízben? (Döme Gábor)

 

Pontyok távolról, bullet kosárral

Ha a nagy távolságra történő feederbotos pontyhorgászatról beszélünk, szinte mindenkinek rögtön a töltögetős method kosarak, esetleg a nagy kapacitású bordás kosarak, illetve a kemény, távdobó heavy feederek jutnak az eszébe. Megmondom őszintén, ez alól én sem vagyok kivétel, ugyanakkor a mai modern horgászeszközöknek hála, már lényegesen finomabb felszerelésekkel is lehetőségünk van viszonylag nagy távolságra horgászni. A kérdés már csak az, hogy hogyan! (Szabó Bence)