The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Stick Mix, PVA nélkül?

A különböző etetőanyagokat, stick mixeket általában a kosárba gyúrva, vagy PVA hálóba tömörítve helyezzük el a horog mellett. Mindkét esetben elrejthetjük a felhősítő anyagokban a felcsalizott horgot, és igazság szerint pillanatok alatt elkészíthetjük a szerelékünket. (etetőkosárnál belenyomva a csalit, míg stick mixnél a PVA rúdba húzva az előkénket) Nos, az említett két technika mellett az előre tömörített etetőanyag egy újabb lehetőség, amivel koncentráltan helyezhetjük el a csalogató anyagokat a horog mellett.

Tulajdonképpen a préselt etetőanyag “kolbász” tetszés szerint méretre vágható, majd felhúzható az előkénkre, hasonlóan egy PVA hálóba jól tömörített stick mixhez. Óriási előnye, hogy gumis állagának köszönhetően tökéletesen dobható, így abban is 100%-osan biztosak lehetünk, hogy a felcsalizott horog mellett ez az anyag is szépen elterül majd a fenéken. A vízbe érve rövid időn belül feloldódik, így azt gondolom, hogy egy abszolút jól használható anyag.

Egy újabb ötlet a koncentrált etetéshez

Az etetőanyag “kolbászt” tetszés szerint méretre vághatjuk

Formás külső, rugalmas állaggal

Fűzőtűvel egyszerűen átszúrhatjuk….

…majd felfűzhetjük előkénkre

Az előkén elhelyezve, gumis állagának köszönhetően tökéletesen dobható

Húzzuk rá a horogra, így tökéletesen koncentrálhatjuk az etetést

Igazán tartalmas anyag, rengeteg kukoricával

A horog mellett koncentrált etetés eredménye: egy hidegvízi, bányatavi ponty

Egyszerű és nagyszerű, de mégis úgy gondolom, hogy ez az ötlet  nem válthatja ki a hagyományos etetőanyagokat, és a különböző tartalmasabbnál-tartalmasabb stick-mix hurkákat. (Pontosan azért, mert saját magunk olyan kombinációkat keverhetünk, amilyet mi szeretnénk, nem kell az etetőanyag gyártókra korlátozódnunk) Mindenesetre a kész etetőanyagot itt csak fel kell húznunk az előkénkre, azaz lényegesen egyszerűbb a dolgunk a csalizásnál. Egyébként legyen szó bármelyik technikáról, bármilyen etetőanyagról, a legfontosabb dolgot mindig tartsuk szem előtt: a megfelelő helyen, a megfelelő időben kínáljuk fel a csalinkat!

Sok sikert kívánok mindenkinek a vízpartokon!

Írta: Csákány Attila
Fényképezte: Gergely Roland