The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Színes és ízes aromapraktikák

Színes és ízes aromapraktikák

A különféle aromák kínálata már-már végeláthatatlannak tűnik, emiatt a horgászoknak nincsen könnyű dolguk, ha szeretnék a számukra megfelelő típust kiválasztani. Ez részben érthető is, hiszen a Benzár aromák hada 2018-ra rendkívül széles és igazán változatos lett, hála a folyamatos fejlesztéseknek. Összesen négyféle aromacsaláddal léptünk idén a piacra, amelyek úgy gondolom, hogy teljes egészében lefedik és maximálisan kielégítik a horgásztársak igényeit. Mivel a tél már a nyakunkon, ezért ebben az írásban azokat a típusokat fogom áttekinteni, amelyek még az esztendő leghidegebb időszakában is fantasztikus fogásokhoz segíthetnek minket. Nézzük hát!

Method Smoke, Bait Booster, Bait Steam és Bait Liquid. Négy aromacsalád, egyenként hat, illetve a legutóbbi esetében kilenc különböző típus. Ezek alapján nem szorul magyarázatra, hogy miért neveztem a bevezetőben nagyon szélesnek a palettát. Véleményem szerint nehéz lenne kategorizálni az egyes ízeket, mi szerint ez meleg, amaz pedig hideg vízi, hiszen ezt általában a víztípus határozza meg, mindenesetre tapasztalatom szerint vannak a melegebb, illetve a hidegebb időszakokban jobban működő variánsok. Természetesen ez alkalommal az utóbbiakkal foglalkozom.

A négy aromatípus mindegyike nagyon magas minőségű! Segítségükkel fantasztikus fogásokban lehet részünk, akár még télen is!

Method Smoke

Imádom ezeket a tubusos, színes és ízes aromákat! Számtalan alkalommal húztak már ki a pácból!

A Smoke-ok nagy kedvenceim, hiszen félelmetesen fogósak! Legyen szó versenyszituációról vagy csak egy hétköznapi pecáról, sosem hagyom otthon őket! Én szinte mindig közvetlenül a csalira nyomva alkalmazom, esetenként azonban a megtöltött kosárra is kerül belőlük néhány csepp. A Smoke aromák esetében nincsen olyan típus, ami a hidegebb vízben a többinél biztosan hatásosabb lenne, mindig meg kell találni az adott napon legeredményesebb csalit és általában a hozzá leginkább illő Smoke lesz az aznapi nyerő.

Érdemes addig kísérletezni, amíg meg nem találjuk azt a típust, amelyik az adott körülmények között a legjobban működik.

Töménysége miatt nem kell belőle sok, mindössze egy-két csepp is elegendő.

Mivel egy brutálisan tömény aromáról van szó, ezért nem szükséges minden dobás során alkalmazni. Én rendre akkor nyúlok hozzá, amikor valamiért a halfogás üteme lassulni látszik vagy még nem találtam meg azt a helyet, ahol a pontyok tartózkodnak. Igen, kereső horgászat esetén különösen célravezető még attraktívabbá tenni a csalinkat, hiszen a Smoke feltűnő színe és erős íze messziről is képes felkelteni a pontyok figyelmét.

Az utóbbi hetek egyik favoritja számomra a kagylós Floating Pellet, megspékelve egy kevés chili&krill Method Smoke-kal!

Bait Booster

A Booster-ek univerzalitásuk miatt gyorsan a horgászok kedvenceivé váltak.

A Booster a tradicionális aromák családjába tartozik, hiszen nagyon univerzális, az etetőanyagok csalogatóhatásának fokozásán át egészen a csali dippeléséig mindenre alkalmas. Két típusát emelném ki, melyek nekem a hideg vízi horgászatok során különösen eredményesnek bizonyultak. Az egyik a fokhagyma & robin red aromájú, amely egyértelműen a halas, esetleg fűszeres etetőanyagokkal és pelletekkel van tökéletes összhangban, míg a másik a csoki-narancs, melyet előszeretettel használok az édes vagy édes-halas keverékeimben, például a Benzár Panettone etetőanyaghoz. Utóbbi aroma egyébként nem csak a ponty, hanem a kárász és a keszeg célirányos horgászatában is nagy segítség, hiszen számukra is rendkívül attraktív ez a kellemes, édes aroma.

Elsősorban a mikropelletekre szoktam az aromákat felvinni, melyek közül az első mindig a Bait Booster.

Bait Steam

A Bait Steam aromák közül is a csoki & narancs és a fokhagyma&robin red a hideg vízi favoritom.

A Bait Steam a hatásmechanizmusa miatt egyedülálló a piacon. Száraz csalogatóanyagokra nyomva a szemeken képes annyira megtapadni, hogy órák múltán oldódik csak le azokról. Ha pedig ez nem lenne elég, a Steam nem csak horizontálisan, hanem vertikálisan is dolgozik, azaz a vízoszlop teljes magasságában terjed. A téli időszakban (és általában nyáron is) én a Boosterrel keverve szoktam alkalmazni, de nem azért, mert felfelé is dolgozik, hanem sokkal inkább azért, mert képes némileg megfesteni a mikropelleteket, emellett egy nem túl hivalkodó aromafelhőt generál a mederfenéken. Nekem meggyőződésem, hogy komoly pluszt jelent minden keverékben az alkalmazása, még télen is!

Rendre keverve használom őket a Bait Booster folyadékokkal.

Bait Liquid

Három aroma, melyekkel még decemberben sem hibázhatunk!

A Bait Liquid hihetetlenül tömény, nagy tisztaságú kivonatokat tartalmaz, ezért nem kell belőle sok. Én a leggyakrabban kupakonként szoktam adagolni.

A Bait Liquid a legösszetettebb, elsősorban a pontyhorgászok számára készült aromacsaládunk. Utóbbi gondolat természetesen nem jelenti azt, hogy mi, feeder horgászok ne tudnánk kamatoztatni a benne rejlő lehetőségeket, hiszen mindegyik típusát előszeretettel alkalmazom magam is. A hideg vízi horgászatok során elsősorban a „natúr” CSL az, amit semmiképp sem hagynék ki egyetlen pontyos keverékből sem, hiszen egy nagyon kellemes illattal rendelkező és kizárólag a mederfenéken dolgozó folyadékról van szó. A krill&belachan kivonat szintén nagy kedvencem! Ezt elsősorban halas, krilles mikropelletekhez szoktam adagolni, de egészen kis mennyiségben, mindössze két-három kupakkal egy zacskóhoz, hiszen brutálisan tömény! A halas alapra felvitt csoki-narancs kivonat pedig, a Boosterekhez hasonlóan, bármilyen édes, esetleg édes-halas etetőanyaghoz vagy mikropellethez tökéletes választás lehet.

Itt már minden a helyén! Egy kevés Booster, Steam és Liquid.

A lehűlt vizekben a csoki & narancs Method Pellet némi Bait Liquid-del megspékelve egy remek választás! Előszeretettel használom a néhány órás methodos pecáim során is.

Biztos vagyok abban, hogy a többi ízzel, ízkombinációval is kiemelkedő fogásokra lehet szert tenni egy-egy hideg vízi horgászat során, ugyanakkor én azt tapasztaltam, hogy a fentebb megnevezett típusok működnek ilyenkor a legegyenletesebben, így ezek használatát javaslom elsősorban a Kedves Olvasónak is.

Az aromák megfelelő megválasztása és használata mellett akkor is eredményesek lehetünk, ha egy kicsit hideg van…

…és akkor is, amikor már nagyon. J

Bízom benne, hogy tudtam segíteni az aromáink közötti eligazodásban! Aztán amíg be nem fagynak a tavak, addig irány horgászni!

Forrás: Energofish