The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Télre készülve

Télre készülve

Elérkezett a november, ilyenkor nálunk a Szücsi Völgy tavon sokoldalúvá válik a horgászat. November első napjától megengedett a tavon a csónakos pergetés, és a pontyhorgászat kicsit háttérbe szorul. A legutóbbi cikkemben írtam az IPCC pergető versenyről, elkezdődött a készülődés az idei fordulókra. Jönnek a versenyzők gyakorolni, és ilyenkor lehet látni, hogy a pontyállományunk mellett milyen gyönyörű ragadozóhalak élnek nálunk. Az idén érkező első pergető horgászaink nagyon feltették a mércét az általuk kifogott 125 centis csukával.  Ezúton is szeretnék gratulálni  a kapitális csuka kifogójának, Magyar Olimpikonunknak Péni Istvánnak!

Az idei évben a pontyaink védelme mellett, nagy hangsúlyt fektettünk a ragadozó halaink védelmére is, és KÖTELEZŐ használni a pontymatracokat a pergető horgászainknak is.  Merítő szák használata is kötelező, a szájfogók használata pedig Tilos! Aki ezeket a szabályokat elfogadja, az biztos, hogy élményekkel távozik tőlünk. A hatalmas mélységnek köszönhetően a pontyhorgászok is nagy esélyekkel horgászhatnak, folyamatosan amíg be nem fagyunk. November első hétvégéjén jómagam is pontyhorgászatra szántam egy hosszú hétvégét.

Szerelékeimet 12-13 méteres mélységben helyeztem el, és kicsi koncentrált etetésekkel céloztam meg a lassan téli vermelésre készülő pontyokat. Első éjszaka sikerült 4 darab pontyot kifognom, melyek közül a legnagyobb közel 19 kilót nyomott. Másnap családom látogatott meg minket, és a nappali órákban a gyerekekkel keszegfogásba kezdtünk. Sógoromnak  pedig délután a pergetést mutattam meg. Nagy meglepődésemre, kb. az ötödik dobásra sikerült kifognom egy közel egy méter hosszú, 8 kilós csukát. Hatalmas volt az öröm, Mindenki örült a nem mindennapi fogásnak.

Visszatérve a pontyozásra, sokan kérdezik, hogyan kell ilyen hideg vízben sikeresnek lenni. Ilyenkor pontyaink is készülnek a téli hónapokra, és lehúzódva a mélyebb rétegekben helyezkednek. Érdemes itt keresni őket, nem kell félni a 13-16 méteres mélységektől. Picit problémásabb lehet az ilyen mélységekbe a végszerelékünk csavarodás mentes leengedése, de kis gyakorlással és egy jó középkonzolos ólommal hamar meg lehet oldani a problémát. Érdemes picit finomítani az előkéinken és a horgainkon is, mivel ilyenkor nem úgy táplálkoznak pontyaink, mint a nyári hónapokban. Ami talán a legfontosabb, a pontyaink védelmében minél kíméletesebben fárasszuk ki a halat, és lassan húzzuk fel a nagy mélységből. És ha fotózzuk a halunkat, ezt is a lehető leggyorsabban végezzük, közben folyamatosan locsoljuk.

Kalandokra fel, Minden Kedves Pontyhorgásznak havas fotókat kívánok!

Írta: Csörgő Tamás