The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Vadászok konyhája vadászkürtösökkel

Vadászok konyhája vadászkürtösökkel

A Vadászok konyhája ismét egy rendhagyó adással jelentkezik. Fő témánk a vadászkürt lesz, hiszen nagyon fontos szerepet tölt be a vadászatok során. Hogy milyen típusai vannak, miként is kell ezt a hangszert megszólaltatni, arról a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület elnöke, Mózer István mesélt nekünk. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a forgatás során sok minden történt, így kezdjük is az elején.

Héjja Krisztiánnal együtt Csejtei Tamás üregi nyúl vadászatra indult. A két óra cserkelés Krisztián számára meg is hozta az eredményt, két üregi nyulat sikerült terítékre hoznia.

uregi_nyulkrisztianuregi_nyulak_teritekkrisztian_megy_a_nyulakk

Kiskőrösön a vadászkürt egyesület tagjai már vártak minket.

teritek_total

Egy kiadós vacsora után, melyet vendéglátóink készítettek, nyugovóra tért a csapat, hogy másnapnak újult erővel vághassunk neki, hiszen rengeteg tenni való állt előttünk.

Az első étel, amelyet Tamás és Krisztián elkészítenek, a kürtösök által elejtett foglyok lesznek. Rendhagyó módon készül, hiszen egyenként tollasan anyagba beburkolva teszik majd a ropogó, nyílt tűzbe. Nem kell attól megijedni, hogy a tollakat nem távolították el, mivel a kerámia szépen rátapad, a feltörés után pedig leszedhetőek lesznek a madarak tollai.

fogoly fogoly_agyagbafogoly_agyagba_2tuzbeanyag_szettorvefogoly_kesz

A második étel, Krisztián által elejtett üregi nyulak. Szintén egy érdekes recept alapján készítik el vadasként. Hamarosan a weboldalunkon a recepteket is megtalálhatják.

uregi_fozes uregi_serpenyobeuregi_kaja_kesz

Röviden említsünk pár szót a vadászkürt. A parforce kürtöt, ez egy lágyabb hangzású mélyebben szóló hangszer. XIV. Lajos Napkirály vadászatain a feljegyzések alapján, minden vadászaton részt vettek. Franciaországban csak ilyen hangszereket használtak. Régen a Parforce kürt SZ hangolású volt. Hozzá lett építve egy 10-15 centis kanyar, vízleeresztő, így B hangolású, hogy lehessen a vadászkürt együttesben játszani. Ma is a vadászatokon a vadnak a tisztelete, a vadászatra indulás, a vadászat befejezése, rendezvényeken, a vadnak a halálának a tisztelete iránt voltak jelek.

elso_kurt

Rézből készültek ezek már a középkorban is. A pless kürt. Ez vékonyabb hangzású, és Poroszszármazású. Először is honvédségi hangszer volt, lovon ilyen hangszerekkel adták a katonai jeleket. Majd ezt átvették a vadászatokon is, például Németországban. Nincs az a hangterjedelme, mint a parforce kürtnek. Nincs billentyű hozzá, csak a szájjal, a levegővel irányítjuk a hangnak a szépségét, a ritmust.

masodik_kurt

A Kiskunsági Vadászkürt Egyesület

Mózer Istvánt,  2013-ban megkeresték, hogy tanítson vadászkürtölni idősebb vadászembereket, szeretnének megtanulni vadászkürtön játszani. Csengődön a vadászházban zajlottak a próbák.

kurtosok kurtosok_2

Néhányan jöttek Szalkszentmártonról és környék falvaiból, városaiból tanulni. Elmondása szerint voltak olyan vadásztársak, akik egész jól tudtak már játszani, így belőlük kellett összekovácsolnia egy együttest. Nagyon jó baráti társaság lett ez a kis csapat. Jelenleg 13-15 fővel már ki tudnak állni 1-1 vadászati rendezvényre. Kiskőrösön az István tanyán vannak manapság a próbák Egyre több meghívást kapnak vadászatokra, különböző szüreti és vadászrendezvényekre.

kurtosok_bal_jokurtosok_2

Forgatásról készült képek!

forgatasi_kep_1 forgatasi_kep_2forgatasi_kep_3 forgatasi_kep_4 forgatasi_kep_5

Írta: Bella Diána