The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Bevetésen a Wizard Chubok

Bevetésen a Wizard Chubok

Amióta a pergetés műfaja létezik, a wobblertestű körforgók a hátsó sorból figyelték, hogy a pergetők végre kapocsba akasszák őket. Ha kissé méltatlanul is, de egyértelműen a wobblerek és a körforgó villantók uralták, és uralják a mai napig a műcsalis dobozok legelőkelőbb helyeit, pedig e kettő ötvözete – higgyétek el – legalább olyan eredményes működésre képes, mint bármelyik favoritnak számító műcsali típus. 

Méltánytalanul háttérbe tolt, de a gyakorlatban nagyon fogós Chubok a legütősebb színkombinációkban.

Nyári pergető portyáim során nagy figyelmet fordítottam rájuk, a Wizard Chubokról szerettem volna miénél több tapasztalatot gyűjteni, így tudatosan erőltettem őket a legváltozatosabb körülmények között. Húztam a Dunán és a Tiszán, kergettem vele balint és süllőt állóvizeken, és még harcsákat is fogott, meghálálva, hogy nagyon sok bizalmat szenteltem neki. 

Wizard Chubbal a Tiszán. A gyáriként 4 grammos csalikat a folyással sodortatva nyerhetünk értékes métereket.

Sokan, mint elsőszámú UL csali tartják számon, mondván, hogy kiváló jászra, domolykóra, sügérre és pisztrángra. Ez mind oké, de azzal tisztában kell lenni, hogy a felsorolt halakfajok legnagyobb egyedeit hozza a kicsinek egyáltalán nem mondható wobblertestű forgókanál. 

A legjobb hajnali és alkonyati színkombináció a mai napig a GT, azaz a Green Tiger!

A Wizard Chub négy centis körforgója 8 grammot nyom, mely ugyan nem sok, de pont elég egy közepes dobás kivitelezéséhez jól összehangolt könnyűpergető felszereléssel. Max. 22-es monofillal, vagy tízesnél nem vastagabb fonott zsinórral érhetjük el a 25-30 méteres dobástávokat. Ennél nagyobb távra csak az általam fabrikált, házi tuningon átesett példányok voltak küldhetők. 

A 210 cm-es Wizard Samurai pergetőbotot egy 2000-es Samurai Spinnel egyensúlyozhatjuk ki a lehető legoptimálisabban, az így összehangolt cucc a könnyű csalik legjobb barátai!

Egy kis házi barkácsolás során a wobblertest hasi részét fúrtam ki négyes fúróval 1 cm mélyen és tömtem tele gondosan a rést Carp Expert ólompasztával. Az így nyert plusz kettő gramm nemcsak jobb dobhatóságot eredményezett, de a hasi súly mintegy excenter-súlyként funkcionálva megakadályozza a műcsali testének tengely körüli megforgását bevontatás közben. 

Fátyolfelhők által szűrt fény a tóparton, vajon melyik csalit válasszam ilyenkor?

Nem kérdés, a már sokszor bizonyított, visszafogott, de mégis kellően feltűnő megjelenésű Red Head kerül a kapocsba.

Akár intenzív, akár lassabb bevontatás mellett döntünk, a Chub jó választás minden körülményre. Visszafogott, lassú tempó esetén is ingerlő rezonanciát kelt a kicsi forgó kanál, így az egyik legjobb csalinak bizonyulhat a legváltozatosabb állóvízi pergetések során is, vagy lassabb sodrású patakokon, csatornákon egyaránt süllőre, balionra és csukára is. Egy igazán univerzális csali tehát, aki nem kér sokat, csak annyit, hogy ne hagyd sokat pihenni a dobozod mélyén!

Nemcsak a házi tuninggal nyert plusz tömeget, de a hátszél segítségét is érdemes kihasználni, ha a körülmények adják annak lehetőséget.

No nem nagy, csak 80 centis a harcsa, aki elcsábult a Wizard Chub-nak.

Fantasztikus hal, egy sügereknek és domolykóknak tervezett csalival!

A Chub a Dunán is bizonyított, éhes süllő lett áldozatául annak a műcsalinak, amely majdnem a feledés homályába merült. De nagyon kár lett volna hagyni! Ti is bízzatok benne!

Forrás: Halmos Mihály