13.02.2021

Medzi ostriežmi a šťukami s Wizardom

Neskorá jeseň a zima je už skoro o trblietkach a gumových nástrahách a samozrejme o nimi oklamaných ostriežoch a šťukách. Mohol by som to povedať aj tak, že tohoto najvyfarbenejšieho dravca lovím prívlačou na najfarebnejšie nástrahy. Čím viac sa voda ochladzuje, tým častejšie siaham po gumových nástrahách kombinovaných s olovenou hlavičkou a má to jeden dôvod: nie je žiadna iná taká umelá nástraha, ktorú by sa nám darilo udržiavať v zóne, ktorá sa stala z hľadiska dosiahnutia záberu tak dlho ako gumové rybičky a twistrami.

Ktorá zo všetkých obľúbených nástrah vyrovnaných na drevenej lavičke člne bude favoritom dňa?

Zajímavostí gumových nástrah Wizard je bez výjimky to, že olověná zátěž této nástrahy je zakomponovaná do těla nástrahy. Toto tovární spojení je garancí toho, že je ke gumovému tělíčku nástrahy přiřazena nejideálnější zátěž, což znamená, že bezchybný chod nástrahy nebude závislý na nástraze.  K efektivitě Wizard Pike a Perch ve velkém přispívá jejich mimořádně realistické vzorování.   

Takmer ako naozajstný šťučí poter. Realistická imitácia, ktorá rýchlo zmätie dravé ryby!

Inšpiráciou pre Wizard Pike, rovnako ako pre Wizard Perch, bola agresívna povaha šťuky, ktorá je na niektorých vodách na vrchole potravinového reťazca. Poznáme kanibalizmus šťúk, a preto vieme, že väčší jedinci s obľubou konzumujú menších rovesníkov. Na základe toho vzniklo mnoho umelých nástrah, najmä woblerov tomu zodpovedajúcim vzorom.

Úspešná farba, masívne telo a jemne sa pohybujúce chvostové časť. Je potrebné niečo viac?

Vďaka kombinácii olovené hlavičky a tela nástrahy môžeme Wizard Perch použiť najmä na stojatých vodách a mierne prúdiacich riekach. Očko slúžiace pre spojenie so šnúrou je umiestnené v hornej časti hlavy umelé nástrahy, takže s ňou môžete dosiahnuť veľmi zvláštneho dopredu nakloneného pohybu.

Jedna z mnohých šťúk, ktorá nedokázala odolať pokušeniu.

To, že očko pre spojenie so šnúrou nie je umiestnené na špičke nástrahy, tiež prispelo k tomu, že pohyb nástrahy ešte viac pripomína poranenú rybičku.

Wizard Perch je gumová rybička kombinovaná s ôsmimi gramovú olovenou hlavičkou. Naozajstná zvláštnosť na trhu s umelými nástrahami, gumová rybička, alebo nie … Doteraz sme boli zvyknutí, že sme k svojim gumovým nástrahám olovenou hlavičku s vhodnou veľkosťou háčiku vyberali sami.

Toto spôsobovalo problémy najmä pre začínajúcich rybárov, ktoré bez pomoci máloktorý z nich vyriešil.

Typický spôsob útoku šťuky, keď šťuka rybičku uchopí z boku.

V každom prípade je potrebné použiť lanko, ktoré odolá štičím zubom. Mäkké volfrámu alebo tuhšie titánové lanko je dokonalým riešením v záujme zníženia počtu stratených šťúk.

Vedľa šťúk sa nemôžem nabažiť ani jesenno-zimných farieb ostrieža, takže sa ich snažím uloviť čo najviac, pravda, nie práve s najtypickejšími ultra light nástrahami. Mimi plandavky Wizard patrí medzi moje obľúbené už od ich objavenia sa na trhu. Najlepšie a najpresnejšie sa tieto nástrahy nahadzujú s použitím jemných UL prútov s navinutým 0,16mm, maximálne 0,18mm monofilným vlascom.

Ostrieže sa oplatí hľadať pri päte kamenných záhozů tak na stojatých, tak aj na tečúcich vodách.

Výsledok agresívneho útoku: napriek malej veľkosti úplne preglgol najmenšie Plandavky.

Tieto kovové trblietky, ktoré sú novinkou vo veľkosti sústa pre ostrieža a hrúbka, rovnako ako woblery k ich lovu, sú k dostaniu v gramáži 2,5 a 4 gramy. Ponuku týchto mini Slice predstavujú vedľa dvoch veľkostí štyri úderné farby. Napriek ich malej veľkosti a nízkej váhy je ich pohyb rovnako dráždivý ako u veľkých, k záberu dravca dráždi bezchybným plandavým pohybom aj pri pomalom priťahovania.

Veľkosťou a pohybom napodobňuje rybí poter, nie je teda divu, že na nich ostriež zaútočí bez váhania.

Ani najväčší v kŕdli nenechal zaplávať votrelcov na svojom území.

Pri priťahovanie sa pohybuje ako zranený rybí poter.

Ostrieže sú v novembri odetí do najpestrejších farieb.

Zdroj: Mihály Halmos

Peeklad: Róbert Doboš