20.09.2021

Zameranie na rybolov – pomocou The One PVA Bag Pack

Tohtoročný rybolov začal trocha ťažko najmä kvôli počasiu. Lov nám  sťažoval obrovský nárazový vietor alebo dážď. Chcel som, aby sme si pri prvom rybárskom výlete dopriali za dobrého počasia svoje obľúbené hobby. Potom prišiel dlho očakávaný deň a s Norbim sme zorganizovali skorý jarný lov kaprov.

Zamierili sme na sumčie jazero Harcsa a vybrali sme si miesto, kde sme predtým nelovili.

Pred nami bola hĺbka vody 4-4,5 m a o 70 metrov ďalej veľmi pekný zlom. Lovili sme okolo toho a verili sme, že sa sem kapor zatúla. Nahodili sme dva prúty. Použili sme iba The One PVA Bag Pack, ktorý je pre tento rok novinkou. Obsahuje 2,5 kg peliet, 20 kusov PVA vreciek, 3 kusy 75 g PVA olova, 125 ml Big One Juice a 20 kusov Big One pop-up. Toto je sada, ktorá môže byť efektívna pre kohokoľvek na rýchlom rybárskom výlete.

Stále sme mali prototyp, pretože továrenské balenie je stále vo vývoji. Pomocou tohto balenia je veľmi ľahké vyrobiť montáž aj pre niekoho, kto touto metódou doteraz nelovil.

Použili sme krátke 10 cm ramienko a mikroháčiky č. 10. Do PVA vrecka sme dali pelety z rýb a krabov vo veľkosti  2 a 4 mm, ktoré sme ešte preliali tekutou arómou. Nenahadzovali sme na veľkú vzdialenosť a pre lov sme si zvolili prúty The One Cast, ktoré mali na cievke hlavný vlasec 0,25 mm.

Počas dňa bolo príjemných 18°C, avšak ráno stále mrzlo. Lovili sme vo veľmi čistej vode a všimli sme si, že kapor mal tendenciu zostať na mieste a užívať si účinok tamojšej otepľujúcej sa vody. Popoludní sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, hoci sme s Norbim urobili všetko pre to, aby sme kapra ulovoli na dne. Takto ubiehali hodiny a potom sme dospeli k rozhodnutiu, že to nemá zmysel. Zbalili sme sa a dohodli, že to skúsime o pár dní znova. Po 5-tich dňoch sme boli opäť na sumčom jazere. Skúsili sme loviť na novom mieste, kde hĺbka vody dosahovala približne 3 metre. Spôsob lovu sme zvolili rovnaký. Použili sme PVA vrecká, ale lovili sme vo vzdialenosti 50-60 metrov. Opäť sme sa príjemne bavili. Teplota vonku bola 18°C, slniečko príjemne hrialo a vietor bol slabý. Sledoval som vo vode kapry, koré si užívali teplejšiu vodu. Zrazu sa ohlásil môj signalizátor. Swinger sa pohyboval hore – dole, myslel som si, že z toho bude rýchly záber. Po 20-tich minútach som bol už unavený a mal som pocit, že by mohlo ísť o väčší úlovok. Nechcel som to však silou mocou síliť, pretože som mal na konci malý háčik. Keď som neskôr v čistej vode zbadal rybu, len ťažko som uveril vlastným očiam. Na mojom háčiku bol obrovský kapor. „Len neodchádzaj!“, pomyslel som si. Norbi ponoril podberák. Ulovil som môjho prvého veľkého kapra s hmotnosťou cca 20 kg! Nikdy som nezačal sezónu s takým krásnym úlovkom. Bol som nesmierne šťastný… a dokonca sa mi to podarilo nakamerovať. Urobili sme aj niekoľko fotografií. Dokumentovali sme ho aj s telefónom cez aplikáciu Fishinda.

Ani sme dlho nečakali a odmenou bol ďalší kapor s hmotnosťou približne 6 kg.

Norbi mal tiež záber a nečakaný hosť na konci ho tiež potrápil. Na pop-up Big One sa ulakomil amur s hmotnosťou cca 5 kg. Po zdokumentovaní sme rybu vrátili späť do vody. Teraz vieme, že nemusíme meniť taktiku lovu a sada The One PVA urobila svoje.

Norbi vnadil výhradne pomocou pop-up Big One a ja som si vyberal medzi farebnými pop-up-kami, ktoré som použil aj ako nástrahu.

Podarilo sa mi vďaka tomu uloviť veľmi pekne sfarbeného kapra riadkača, ktorý mal takmer 10 kg. Záber a boj s rybou bol vynikajúci, bol som príjemne unavený. Po takomto dni som bol spokojný a vedel som, že som mal veľké šťastie.

A opäť to neskončilo! Teraz mal záber Norbi. Bola to poriadne silná jazda, s ktorou nemal šancu niečo urobiť. Po 10-tich minútach vyťahoval odtrhnutý vlasec a protivníka sme ani nezahliadli. Potom prišlo prekvapenie, opäť nečakaný hosť … jeseter s hmotnosťou takmer 10 kg! Aj jemu zachutili Big One pop-up a háčik 10 mu sedel v papuľke perfektne.

Napriek studenej vode sme si užili s bojovnými rybami a myslím si, že sa nemôžeme sťažovať ani na veľkosť našich úlovkov. Mal som obrovské šťastie, že sa mi podarilo uloviť 20-kilového kapra, ktorý bol neuveriteľným zážitkom a skvelým začiatkom sezóny. Prajem všetkým rovnako skvelý štart sezóny. Lovu zdar! 

text: Ács József

fotografie: Bors Csaba a Laczkovszki Áron