The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Fókuszban a horgászat – Pontyhorgászat barátokkal

A Merenyei víztározón egy rövid 2 éjszakás horgászatot töltöttem el. Az volt a célom, hogy legalább egy 15 kiló feletti pontyot megfogjak. Tudom, hogy ennél sokkal nagyobb példányok is élnek itt a tóban. Jelenleg, amikor ezeket a sorokat írom, bőven 30 kilogramm felett van a tórekord!

Régóta ismerem a vizet, már több mint 15 évvel ezelőtt horgásztam rajta. 120 hektár a vízfelülete és  2,5 méter az átlagmélysége. Akadó nem nagyon van benne, viszonylag egyenletes az aljzata.

Egyedül érkeztem a tóra, Lattes Dani, Mikó Gábor és Mikó Jani már két nappal előtte elfoglalták a horgászhelyet, amit egy erdős részen alakítottunk ki.

Kettő botot raktam össze, de már ettől az évtől engedélyezett a 3 botos horgászat. A kicsit meredek parton, stabilan állt az Inox bottartó állvány. Erre a túrára a Torqedo Travel 1003-as motorját hoztam magammal. Egy nagyon gyors és erős motor, pillanatok alatt bevittem vele a szereléket és ezen a vízen attól sem kellett félnem, hogy a halak megijednek tőle. Volt nálam még egy tartalék akkumulátor, így simán elég volt a horgászatra.

Délután már volt egy jó halam, csak sajnos a szákolás előtt lefordult a horogról. 13-14 kiló körüli tőponty volt, ami azért jó jelnek bizonyult. Nem sokkal később, ugyanarról a helyről jött egy 9 kiló körüli tükrös, ekkor már sikeres volt a fárasztás. Aztán a naplementében ismét kapásom volt, egy 10 kilós tükörponty volt a tettes. A The One Red 22-es főtt bojliját vette fel.

A végszerelékem roppant egyszerű volt. Egy 1 méteres Lead Core-t kötöttem össze a 38-as főzsinórral. A kötéshez tettem még egy zsinórsüllyesztő ólmot, amivel még jobban lent feküdt az egész szerelékem a meder alján. Egy Lead Clip, benne egy 120 grammos karmos ólom. Egy viszonylag hosszú Combi Rig horogelőke, körülbelül 30 centis. A Lead Core-nak a végébe belekötöttem egy forgót, a forgó végébe pedig bele volt kötve egy Leader, ami süllyedő. Ez körülbelül 1 mm vastag. Utána egy kapocs, és a kapocsban van a rövid, 15 librás The One nem bevonatos előke, egy 4-es horoggal. A kapocsra tettem egy kis ólompasztát, hogy még jobban lesüllyedjen az előke. A kapocs segítségével könnyen tudtam cserélni az előkéket, a vízen a frissítés is nagyon gyorsan ment. Többféle csalit használtam, 22-es, illetve 24 mm-ben. De viszonylag a 22-es bojlikra több kapásom volt.

Etetésem is roppant egyszerű volt, viszonylag keveset etettem. 22-es és 18 mm-es főtt bojlit, a Red, illetve a Black szériából, és 20 mm-es halibut pellet, amit nyakon öntöttem egy kis Red dippel. Egyébként Daniék, előszeretettel használják a Solar és a Nutrabaits termékeit, amiből bőven hoztak erre a Merenyei túrára. Nagy múltra visszatekintő cégekről van szó, természetesen én is körülnéztem náluk.

Nagyon meleg volt, a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Szépen jöttek a kapások, minden etetésünk adott halat. Szép halakat sikerült fognom, igazi kihívás volt a fárasztásuk, nagyon erősek voltak. Köztük egy 12,5 kilós Spanyol mintás ponty, aminek nagyon örültem. A srácok is jól fogtak, szinte a nap minden órájában valamit újítottak.

Még az utolsó délelőttön 2 gyönyörű szép halat sikerült fogni a horgászat végére. Nagyon szép volt mind a kettő. Janié 11,50, az enyém meg pont 13 kilós. Hihetetlen halak voltak ezek is. A rövid két éjszakás horgászatom alatt nem unatkoztam, Merenye mindig rejt izgalmakat. Azt gondolom, hogy egy kis szerencse is kellett hozzá.

 

Írta és fotók: Ács József