The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Fókuszban a horgászat – Viharos Balaton

A Balaton közel 60000 hektár, és Közép-Európa legnagyobb tava. Átlagos szélessége 7,7 km, átlagmélysége 3,0-3,5 méter. Egy ilyen vízen nem egyszerű megtalálni egy jónak vélt helyet, ezért Norbival sokat gondolkoztunk, hogy melyik településen horgásszunk, végül Ábrahámhegyre esett a választásunk, egy privát helyre, egyik ismerősömnek a nyaralójánál. Egy nagyon komoly stégen vertünk tábort, kényelmesen elfértünk, a sátorral együtt. Óriási nádas vett minket körül, ahol folyamatosan élveztük a madarak hangját. Fontos, hogy a horgászat megkezdése előtt mindenképpen regisztráljanak a bojlibalaton.hu weboldalon. Mi is így tettünk.

Egy balatoni horgászat, vagy bojlizás alkalmával érdemes minden téren felkészülni, értem ezalatt az itt használt csónakot és annak felszerelését is. Nagyon nagy segítség lehet egy erős csónakmotor, mi erre a horgászatra a Hírös Yacht jóvoltából egy Torqeedo Travel 1003-ast használtunk. Volt hozzá tartalék akkumulátorunk is, ami nagyon nagy segítség. Nagyon erős motor, ez főként egy viharban nyilvánul meg, mikor gyorsan és magabiztosan tudunk vele haladni. Az evezőket is mindenképp tegyük fel a csónakra, ha bármi történne az elektromos motorunkkal, akkor még mindig ott van az evező, és azzal ki tudunk jutni a partra. A csónakban még a következő felszerelések legyenek, ami egyébként kötelező is. Egy nagyobb horgony, 15 méter erős kötéllel, egy erős, hangos kürt, egy lámpa, hogy az éjszaka folyamán is észrevegyenek minket más hajósok, és természetesen egy mentőmellény, aminek bent kell lennie a csónakban, viszont nem kötelező felvenni.

Több távolságra helyeztük el a végszerelékeket, 80 métertől 200 méterig. A közelebbit könnyen meg tudtuk dobni a partról, mert ezzel is kellett számolni. A legtávolabbi bójánál 2,5 méter volt a mélység, egy kis iszappal, ami nem zavarta a halakat. Viharos időszakban horgásztunk, mindenre fel kellett készülnünk. Már az első napon jelentkeztek a kapások, először a 6-7 kiló körüli pontyok, de aztán a nagyobbak is megtalálták az etetésünket. Elég sok hínár és kagyló volt előttünk, ami megnehezítette a horgászatot. Nagy bojlikkal csaliztunk, dupla 24 mm-es és 28 mm-es bojlikat fűztünk fel a hajszálelőkére. Nagyon jól küzdenek a halak a Balatonon, szinte meg se lehet állapítani, hogy milyen hal van a horgon. Egyszerűen az 6-7 kilós halak is olyan erőben vannak, hogy hihetetlen.

Az etetésre The One főtt bojlit szórtunk, szinte mind a 4 ízben, került mellé 20 mm-es Halibut pellet és az elmaradhatatlan Tigrismogyoró. Mikor ilyen nagy vízen horgászunk akkor mindig jó, hogyha a csónakba tartunk etetőanyagot, tartalék előkét, és fűzőtűt, mindenféle eszközöket, mert akkor ha kapásunk van, akkor egyből le is tudjuk cserélni az előkét. A frissítéseket úgy kellett elvégezni, hogy nem tudtuk, hogy mikor lesz kapás. Nem cseréltük sűrűn a csalikat, de figyelembe kellett venni a nagy szelet, vagy a másodfokot, amikor nem lehet a vízre menni és a kapás után a partról fárasztottunk. A túra második felétől szinte minden nap kellett számolnunk a piros jelzéssel, de nem csak ez nehezítette a horgászatot, hanem az úszó nádszálak, és a rajta lévő kagylók. Ha ezek a nádszálak megakadnak a zsinórban, és amikor frissíteni akarunk, vagy hal van rajta, akkor ezek a kagylók elvágják a zsinórt. De az óriási hínármezőkkel is ez volt a helyzet, ugyanilyen kagylók vannak megtelepedve. Természetesen a pontyoknak jó ez a természetes táplálék, ezért nőnek ekkorára.

Norbi végszereléke egyszerű volt, a 38-as főzsinórba kötötte bele az 1 méteres Leadcore-t, aminek a végére egy Lead Clipet tett, amibe egy 140 grammos ólmot akasztott bele. Hosszú 35 centis horogelőkét használt, aminek a végére egy 4-es méretű horgot kötött. Az én végszerelékem, egy Leadcore, előtte volt egy kis ólomsúly, ami megkönnyíti, hogy még jobban lesüllyedjen a zsinór. 140, illetve 160 grammos ólmokat használtam. A horogelőkém egy Combi Rig volt, 20 centis ólmozott zsinór és egy pár centis 25 librás bevonatos horogelőke. Horog 4-es, Blow Back Rig. Mindketten nagy méretű bojlikat használtunk csalinak, 24 mm-től egészen 30 mm-ig, amit körülbelül 2-3 centire volt elengedve a horogtól. Nekem a túra végére sikerült fognom egy 13-14 kilós tőpontyot, ami ezen a horgászaton a legnagyobb halam lett. Egy dupla 24 mm-es csalira jött.

Ha összegezni kéne ezt a 4 napos Balatoni horgászatot, akkor egy nagyon változatos pecánk volt, egy szeszélyes időjárással. A 4 éjszakából 3 éjszakát nem tudtunk horgászni, mert másodfokú viharjelzés volt. Az egyik éjszaka viszont tökéletes volt, nagyon szépen fogtuk a pontyokat. Ennek ellenére, hogy ilyen időjárást fogtunk ki, nagyon jól éreztük magunkat, több 10 kiló feletti példányt is sikerült kifognunk.

Írta: Ács József

Fótok: Ács József és Paál Norbert