The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Országos szintű jótékonysági vadászat helyszíne lesz decemberben Kápolnásnyék

A térség vadászai 2013-ban fogtak össze először, hogy egy jó ügy érdekében programot szervezzenek a vadászoknak. Az idei esemény azonban különlegesnek ígérkezik…
Idén tavasszal fogalmazódott meg az ötlet, hogy a Kápolnásnyék-környéki jótékonysági vadászatot – amelyre az idei esztendőben immáron hetedik alkalommal kerülhet sor – országosan rendezhessék meg. Az ötletgazda, Fejes László aktív sportvadász, szívügye ez a kezdeményezés, melynek köszönhetően a korábbi években sok millió forinttal tudták támogatni a székesfehérvári kórház gyermekosztályát. Az ügy tehát nemes, a cél pedig többek közt az, hogy a vadászok, akik támogatásukkal hozzájárulnak a jó ügyhöz, valódi, professzionális szinten megszervezett programon vehessenek részt.

Fejes László számára a vadászat – amellyel 1995-ben ismerkedett meg közelebbről – mindig is több volt egyszerű hobbinál. Már a jótékonysági vadászatokat megelőző években is, magánszemélyként, ikertestvérével együtt igyekezett támogatni a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat. Éveken keresztül egészségügyi eszközöket vásároltak az intézetnek – így jött a gondolat, hogy e számára két fontos tényezőt: a karitatív tevékenységet és a vadászatot összekapcsolja.

A vadászemberek nyitottak az összefogásra, alapvetően adakozó személyek. Azzal a céllal szólítottam meg tehát a megye vadásztársadalmát, hogy egy jótékonysági vadászatot hozzunk létre – emlékezik vissza a kezdetekre László. Az első évben, 2013-ban körülbelül 40 fővel sikerült megrendezni a jótékonysági vadászatot. – Eredményesek voltunk, és így nagyon jó lehetőség nyílt arra, hogy hagyományt teremtsünk. Évről évre megrendeztük tehát december 27-én az eseményt – mesél a sikeres ötletről, amely 2018-ra kinőtte magát, ugyanis addigra már nem csupán egy, hanem öt különböző helyszínen vadásztak, a központ azonban ekkor is Kápolnásnyék volt. Az ötletgazda megjegyezte: Fejér megyében ennél alkalmasabb és méltóbb helyszínt egy ilyen esemény lebonyolítására keresve sem találnának. Tavaly már függetlenül attól, hogy megyei eseményről volt szó, gyakorlatilag országos részvétel volt, hiszen tizenkét megyéből csatlakoztak vadászok. Ekkor már biztos volt hát, hogy a következőt országos szinten kell megrendezni.

A tavalyi esemény kápolnásnyéki központtal, de már országos részvétellel zajlott Fotó: FMH-archív

Ez azonban még komolyabb szervezettséget igényelt, ezért létrehozták 2019 tavaszán az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft.-t. – Tizenkilenc megyei helyszínen rendezzük meg a vadászatot, mindenhol ugyanazon a napon, hasonló struktúra mentén. A jelentkezés az eseményre már megkezdődött, az országos jótékonysági vadászat honlapján, a www.ojv.hu-n lehet regisztrálni. Fontos változás még a múlthoz képest, hogy tizenkilenc megyei jogú város kórházának gyermekosztályai részesülhetnek a befolyó támogatásból – emelte ki a társaság vezetője. Aki azonban ennél többet is tervez: 2020-ban, Trianon 100. évfordulójára emlékezve, egy határon túli eseménysorozatot is szeretnének rendezni, az egykori Nagy-Magyarország területén. 2021-ben pedig, a tervek szerint kitüntetett szerepet kap a kezdeményezés: az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás eseménysorozatának záró eseménye ugyanis a december 27-ei jótékonysági vadászat lesz.

Fejes László ötletgazda: Ezt bárki megvalósíthatja a világon Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Fontos cél, hogy bemutassuk a látogatók számára, hogy a jótékonysági vadászatot magyar mintára megvalósíthatja bárki a világon. Olyan karitatív programot ajánlunk a világ figyelmébe, melyet, ha ebben a formában vagy ettől eltérően, de mégis karitatív felhanggal átvesznek, akkor létre tud jönni a határokon átívelő, egyfajta nemzetközi összefogás a vadásztársadalmak között – vetítette előre reményeit az ötletgazda.

Forrás: FEOL