The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Fókuszban a horgászat – The One Big One

Fókuszban a horgászat – The One Big One

Amikor először hallottam a Látóképi-tározóról, nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Jobban utánanéztem a víznek és már ekkor tudtam, hogy hamarosan ellátogatok erre a számomra ismeretlen vízre. A Látóképi-tározó, Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől mintegy 10 km-re, nyugati irányban található. A tározó, a mai formájában, több mint 35 éve üzemel és vízfelülete 60 ha. Norbival indultam a behúzós horgászatra, hogy üldözőbe vegyük a Látóképi vad pontyokat. A 8-as helyet választottuk, ennek nem volt különösebb oka, akkor ez jónak tűnt. Ezen a részen a túloldalon már nem lehet horgászni, bedőlt fák vannak, nádas, és itt a vízmélység nagyon kedvező volt. Úgy döntöttünk, hogy ezt a részt biztosan meghorgásszuk, de a parttól 40-50 méterre is találtunk jónak tűnő helyeket. Mivel behúzós horgászatra készültünk, ezért rövidebb 3 méteres Sonic botokat használtunk, amire nagyméretű orsókat tettünk fel, vastag, 35-ös zsinórral.

A kényelmes tábor
Minden a helyén

Én ebbe a főzsinórba kötöttem bele a 20 méternyi Leadert, utána pedig egy közel 1 méteres Leadcore-t, egy Running Rig szerelékkel. 140 grammos ólmot tettem fel, egy viszonylag hosszú előkével, rajta egy 4-es horoggal.

A Running Rig szerelék

Az idei év újdonságával a The One Big One bojlival csaliztunk, több féle méretben. Igazán nagyhalas bojlinak mondható, mivel bőven tartalmaz halproteint, chilit, és némi sót is. Több fajta csalikombinációt is próbálgattunk, egy szem 26-ost, dupla 24-est, Norbi még pop up-al is próbálta vonzóbbá tenni a felkínált csalikat. Én PVA hálót is használtam, ami mellé csak pár marék bojlit szórtam.

A nagyobb csalik jobban szelektálták a halakt

Hihetetlen, ahogy besötétedett meg is érkezett az első kapás. Norbinak egy gyönyörű 13 kilogramm feletti Látóképi tövest szákolhattam, ami két szem Big One bojlit vett fel. Aztán nála a reggeli órákban is megszólalt a kapásjelző és egy élvezetes fárasztás után egy gyönyörű 10 kilogramm feletti tőponty feküdt a bölcsőben. Feltűnt, hogy milyen vaskos a halak szája, ebből is látszódik, hogy főként természetes táplálékon nevelkednek. A vaskosság mellett még nagy szájuk is van az itteni pontyoknak, egy 30 mm-es bojli könnyedén belefér a halak szájába.

Norbi pocakos tőpontya
10-es tőponty
A 30mm-es bojli eltörpül a halak szájában

Az imént fogott pontyról, Norbi telefonjával fényképet készítettem, amit azonnal fel is töltött a FISHINDA applikációba. Nagyon szeretjük ezt az alkalmazást, hiszen böngészhetünk mások fogásai között. Nagyon egyszerű a fogás feltöltés, mert az applikáció a telefon helyzet meghatározásának köszönhetően kiválasztja a pontos helyszínt ahol a halat fogtuk, és emellett még az időt, a dátumot is. Még megadhatjuk a halnak a faját, a hosszát, a súlyát, és még azt is, hogy milyen csalival sikerült becsapni a fogásunkat. Azt gondolom, hogy érdemes használni ezt az alkalmazást, hiszen nagyon praktikus és megkönnyíti a horgászatunkat.

A helyszínen már megy a kép a Fishindára

Rengeteg a természetes táplálék tóban, többek között a termetes rákok. Ezek a rákok megnehezíthetik a horgászatunkat, de akár jó is lehet. Összegubancolják az előkéket, ledarálják a bojlit. Viszont ahol van rák, ott van ponty is, mert ezek a pontyok imádják ezt a csemegét. Ezért is működik nagyon jól ezen a vízen a Big One bojlicsalád. Napközben Norbi ismét egy 10 kilogramm feletti tőponttyal pózolt, amit egy szem 24 mm-es főtt Big One-al fogott, de nekem is alkalmam volt megküzdeni az itteni vad pontyokkal.

The Big One lazacos csilis ízesítésben
Egy fekete tőponty
Hibátlan tőponty
A túra egyetlen tükörpontya

Korábban említettem, hogy Running Rig szerelékkel horgászom, igazából a lényege az, hogy ez egy fix szerelék, de a kapás után csúszó lesz az ólom, így biztonságosabban tudjuk fárasztani a halunkat. Ha esetleg elszakadna a zsinór, akkor az ólmot elhagyjuk, és csak maga a horogelőke marad a halnak a szájába, ami a későbbiek folyamán ki fog lökődni. A bojlit szándékosan engedtük el nagyobb távolságra a horogtól, ez által nem is nagyon fogtunk kisebb halakat. A horgászat végére még mindkettőnknek sikerült fognia a gyönyörű pontyokból és nekik is a Big One tetszett meg, 28-as méretben.

A bojlit legalább 2 centire elengedtük a horogtól
Imádták a Big One-t a Látóképi pontyok
Minden ponty egy egyéniség

Norbival 3 napra érkeztünk ide a Látóképi-tározóra. Nagyon megtetszett ez a víz, és hamar rájöttünk, hogy a nagyobb halakat csak a nagyobb méretű csalikkal tudjuk megfogni. 26-os, 28-as Lazacos csalikkal. Szerencsére készültünk ezekkel is, a Big One szériából hoztunk ilyen méretű csalikat. Szinte csak 10 kiló feletti példányokat fogtunk. Valószínű, hogy egy másik évszakban is visszatérünk és reméljük akkor is megcsodálhatjuk a Látóképi-tározó vad pontyait.

Írta: Ács József

Fotók: Ács József és Paál Norbert