The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Plasztik csalikkal télen

Plasztik csalikkal télen

Ahogy a nyári meleg hónapok pergetései a wobblerezésről szólnak, úgy az őszi lehűlésektől a tavaszi felmelegedésig tartó pergetőszezon a különféle plasztik csalik ideje inkább. Novembertől, a vizek drasztikus lehűlésétől sok pergetőhorgász akasztja kapcsába a merülő, mélyen járó wobblerek helyett a twisterek és gumihalak jól bevált változatait. A Mann’s plasztikok a legbeváltabb márkák egyikei, a legfogósabb csukás, süllős gumik között évtizedek óta megtalálhatók a legeredményesebb téli pergetések méret és színkombinációi! 

Napsütötte téli vízpart hívogatja a télen is aktív horgászokat.

Persze a fogósak típusokat rendre pótolni szükséges, sok veszik oda a víz alatti horogmarasztalókban, vagy esik áldozatává a kíméletlen csuka és süllőfogaknak. Nos, ez utóbbival nincs baj addig, amíg nem a nélkülözhetetlen farok rész szakad le, vagy a mélyen szétszabdalt plasztik testében képtelen már tovább tartani az ólomfej.

A vastag öltözék mellett egyetlen bot és a nélkülözhetetlen műcsalis táska kell mindössze, hogy nekivágjunk a téli pergető kalandnak.

Ígéretes, egyaránt jól bevált, amolyan „nagyhalas” szín és méretválaszték Mann’s-ből.

Nagyra becsülendő, hogy a Mann’s filozófiája nem sokat változott az eltelt hosszú idő alatt. Nemcsak a sokat tapasztalt profik, de a plasztik csalis pergetéssel csak most ismerkedő horgászok is könnyedén eligazodnak a színválasztékban. Itt nem volt megfigyelhető az elmúlt évek hóbortja, ami a színváltozatok a valóságtól igencsak elrugaszkodott módosítgatásáról szólt a nagyobb haszon reményében. Az adu-ászként számon tartott színek és fazonok nem mentek ki a  divatból! A Mann’s Shad gumihalak 6 és 8 centis változatainak sárga, gyöngyházfehér és fitteres zöld kombinációi pont akkora vonzerővel hatnak a fogasokra, mint régen!

Fonott zsinórral feltöltött megbízható pergetőorsó a kapások határozott észlelése és a tökéletes csali prezentálás érdekében.

Rövid, gerinces pergető bottal a csali minden rezdülését érezhetjük, valamint a kapásra is a pillanat tört része alatt reagálhatunk vele.

Süllő, harcsa vagy akár csuka is jöhet a fantasztikus mozgással bíró lágy gumihalra.

Arra bíztatok mindenkit a forma és színválasztásnál, hogy próbáljátok meg a ragadozók szemszögéből átgondolni a helyzetet, egy kicsit a zsákmányra váró hal aspektusából nézni a víz alatti világot! 

Változatlan formában a legfogósabb alapszínek állnak rendelkezésünkre tehát a Mann’s-ből. Legtermészetesebb (Natural csoport) színváltozatok mellett az igazán intenzív színekben pompázó Aggressor csoporton belül megtalálhatók a sárga, zöld, narancs és piros színű plasztikcsalik. A Natural és Aggressor típus mellett jelent meg évekkel ezelőtt egy harmadik, a Classic típus, melyeknek rendhagyó színharmóniája miatt szintén van létjogosultságuk. Ez a harmadik csapat az AS (motorolajszínű) MFCH (zöld flitteres) FCHBB (fluózöld-fekete hátú) és a CMF (ezüst flitteres) darabokból áll.

Csuklóba nyilalló bombázással kaffantott a sárga színű nagy gumihalamra a süllő.

A mai napig nem lehetett elképzelni a téli gumis süllőzést nélkülük.

A Mann’s Shad gumihalakhoz bizonyára sok pergető horgásznak számos édes emléke fűződik. A hagyományos, klasszikusnak mondható test az átlagosnál nagyobb lágy farok résszel rendelkezik. Élethű mozgást kölcsönöz a csalinak, így eredményesen használható a szokásos jigelő, fel-fellibbenős prezentálással, de egyenletesen, vagy szakaszosan bevontatva is kapást érhetünk el. 

A Mann’s Shad gumihalak rugalmas, masszív, ellenálló fejrésze jól bírja a többszöri horogra tűzést is. Méretsorában a négy és fél, 6, 8, 10, és 15 cm-es egyedek találhatóak meg, tehát az ultra light-os sügérezéstől, jászozástól kezdve a süllőzésen és csukázáson át akár a harcsázás is eredményesen űzhető vele.

8 centis Mann’s Shad gumihallal akasztott süllős!

Az öt centis, zöld testű glitteres csoda, amely megannyi süllőnek, sügérnek, balinnak és csukának okozott már télen is kellemetlen perceket.

A könnyű, 3-4 grammos jigfejekkel szerelt CTG twisterekkel a lehető leglassabban fésülhetjük át a medret. Hagyjuk, hogy rövid, de határozott libbentés után feszes zsinór mellett lágyan érkezzen plasztikunk a mederfenékre. Az ilyen lassan aláhulló csalira kapásunk kell, hogy legyen, ha a közelben ragadozó tanyázik. 

Éhes Mann’s twisteres téli süllő, aki nemes egyszerűséggel eltüntette a csalit.

Imádják a süllők a zöld és a sárga színű plasztikcsalikat!

Soha rosszabb befejezést: a süllőnek szánt plasztikcsalit éhes sügér tüntette el.

Ne feledjétek, a méret nem minden. Minden műcsalira, így a plasztik csalikra éppúgy igaz, hogy sokszor a kisebb változat adja a sikert, a kapásokat, vele együtt a jó halat. Amíg a megszokott nagyobb méretekre nincs érdeklődés, addig ugyanott kisebbre váltva kellemes meglepetésben lehet részünk. 

Forrás: Halmos Mihály