The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Sügérek és csukák között Wizarddal

Sügérek és csukák között Wizarddal

A késő ősz és a tél már inkább a villantókról és a plasztik csalikról szól, no és persze a velük becsapott csodaszép sügérekről és csukákról. Úgy is mondhatnám, hogy a legszínesebb csalikkal pergetek a legszínpompásabb ragadozóinkra. Minél jobban hűl a víz, annál többször nyúlok az ólomfejekkel kombinált plasztikok felé, s ennek egy oka van: nincs olyan más műcsali, amit annyi ideig tudnánk az ilyenkorra legideálisabbá vált kapászónában – azaz a mederfenék közelében – felkínálni, mint a gumihalak és twisterek. 

Csónakdeszkára kikészített kedvencek közül vajon melyik lesz a nap favoritja?

A Wizard plasztik csalijainak érdekessége kivétel nélkül az, hogy a testük egybe van építve az ólomfejjel. Ez a gyári párosítás a garanciája annak, hogy a plasztik testhez a legideálisabb súly társul, a süllyesztés és az ereszkedés, tehát a jigelés hibátlan mozdulatsora a csalin nem fog múlni.  A Wizard Pike és Perch rendkívül élethű mintázata nagyban hozzájárul az eredményességéhez. 

Akár az igazi csukaivadék. Élethű imitáció, mely gyorsan megtéveszti a ragadozókat!

A Wizard Pike-ot, a Perch-hez hasonlóan az egyes vízterületeken a tápláléklánc csúcsát képviselő, agresszív természetű csuka természete ihlette. Ismerve kannibalizmusát, tudjuk, hogy a nagyobb egyedek előszeretettel fogyasztják kisebb fajtársaikat. Sok műcsali, főként wobbler készült ennek a mintájára. 

Fogós szín, masszív test és lágyan verető farok. Kell ennél több?

Az ólomfej és a csali összeállításának köszönhetően főként állóvízen és gyengébb sodrású folyóinkon tudjuk használni a Wizard Perch-et is. A zsinór csatlakozását szolgáló karika a műcsali fejének felső részén helyezkedik el, így nagyon sajátos, előre megdőlt mozgást érhetünk el vele.

Egy csuka a sok közül, aki nem bírt ellenállni a kísértésnek.

Sokat segített a még betegebb mozgás elérésében az, hogy a vonószem nem a megszokott orr részen lett elhelyezve.

A Wizard Perch nyolcgrammos ólomfejjel kombinált gumihal. Egy igazi különlegesség a műcsalik piacán, egy gumihal, vagy mégsem… Eddig megszokhattuk, hogy a gumihalainkhoz magunk választottuk ki az ólomfejet a megfelelő horogmérettel.

Ez főként a kezdő horgászoknak problémát okozott, amit segítség nélkül nehezen tudtak megoldani.

A csukatámadás tipikus jegyei, amikor derékban kapja el a kishalat.

Minden esetben kössünk be a műcsali elé harapásálló előkét. A lágy wolfram és a merevebb titánium előke tökéletes szolgálatot tesz a csukavesztés elkerülése érdekében.

A csukák mellett a sügérek őszi-téli színeivel nem tudok betelni, ezért igyekszem minél többet fogni belőlük, igaz nem a legtipikusabb ultra light csalikkal. Megjelenésük óta kedvenceim lettek a Wizard mini támolygói. A Slice-ok legjobban és legpontosabban az UL kategória tűspicces botjaival dobhatók 0,16-os, maximum 0,18-as monofil zsinórral. 

Érdemes sügéreket keresni kőszórások lábainál állóvizeken és folyókon egyaránt.

Agresszív támadás eredménye: apró mérete ellenére befalta a legkisebb minit.

Az újdonságnak számító fémes sügér és domolykó falat pont, mint a hozzájuk használt wobblerek többsége 2,5 és 4 grammos változatokban készült. Kétféle méret mellett négy ütős szín teszi változatossá a mini Slice kínálatát. Aprócska mérete és a csekély súlya ellenére a mozgása pont olyan ingerlő, mint a nagyoké, hibátlan billegő mozgással készteti kapásra a kisragadozókat, már lassú bevontatás mellett is. 

Akkora és úgy mozog, mint egy ivadékhal, nem csoda hát, hogy a sügérek habozás nélkül levadásszák.

A bandanagy sem hagyta meglógni a területére bemerészkedőt.

Úgy viselkedik bevontatásnál, mint egy sebzett ivadék.

Novemberben már legszínesebb ruhájukban díszelegnek a csapósügérek.

Forrás: Halmos Mihály