The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Tassi busák

Tassi busák

A tassi V-VI-os víz régi fénye már egy kissé megkopott, miközben a varázsából is veszített némileg, ám horgászok között még mindig rendszeres beszédtéma az a korabeli állapot, amikor az volt az ott horgászó szerencsések érzése, hogy a zsilip alatt több a hal, mint a víz. És ebben, bármilyen hihetetlen, nem is volt olyan sok túlzás, és persze ennek megfelelően az akkori felkapottsága és látogatottsága sem hasonlítható a maihoz. S azokban a legendásan szép időkben bizony hétköznap is nagyon korán kellett érkezni, ha valaki az ötösön akart horgászni, vagy jobb helyet akart a hatoson. Ez ma már nincs így, többnyire van hely bőven és lehet válogatni. És még érdemes is. 

Egy hirtelen jött hatalmas áradás kellős közepébe csöppentünk.

Ma már tudja ezt Szilvási Szilárd is, aki évek óta kacérkodott a gondolattal, hogy Tasson horgásszon, mígnem egy üzleti útnak köszönhetően eldőlt, ezt bizony nem lehet sokáig halogatni.

A gyorsabb víz miatt a szokásosnál is többet kellett etetni.

– Hogyan is történt ez Szilárd?

– Amikor egy kunbábonyi üzleti megbeszélésen időben végeztünk, kihasználtam Tass közelségét, és eljöttem körülnézni. A táj szépsége azonnal megfogott, és bár botot akkor nem hoztam, mégis meghatározó élményben lett részem. Már a hazainduláson gondolkodtam, amikor azt vettem észre, hogy zárni kezdik a zsilipkapukat. Jó gondolat volt megvárni, hogy mi fog történni, és az a csoda, ami akkor bekövetkezett, el is döntötte, hogy én itt hamarosan pecázni fogok. Amikor a víz teljesen megállt, olyan lett a zsilip és az osztósziget csúcsa közötti rész, mintha folyamatosan szőnyegbombázták volna. A halak egyszerűen nem bírtak magukkal, és nem csak a busák, hanem a pontyok és balinok sem. Forogtak és ugrottak folyamatosan, amerre csak néztem, mintha engem akartak volna meggyőzni, gyere, csak rád várunk.

Az egy- és kéthorgos szerelékeken egy kicsit hosszabbak voltak az előkék.

Az Carp Expert Elite Feeder botok ezúttal is hibátlanul tették a dolgukat.

– Hát? Sokat nem várakoztattad őket, az biztos, ráadásul már másodszor vagy itt.

– Igen, de az első alkalommal igazán jól sikerült busázást követően, most egy izgalmas bolognai botos horgászattal készültem indítani a napot. Arra azonban nem számítottam, hogy ebben a nehezen kiszorított időpontban egy hirtelen jött és jelentős áradás kellős közepébe érkezek, ami ezen az igazán szép helyen teljesen lehetetlenné tette az eredményes úszózást. Így aztán borult az eredeti forgatókönyv, és inkább azonnal a megszokott feederes busázással kezdtem. Ez pedig egyebek mellett azt is jelentette, hogy akárhogy is alakult a mai napra tervezett horgászat, nem most jártam utoljára Tasson. 

A hatalmas kosarakba Silver Carp Method Mix busás etetőanyag került.

Lehet, hogy csak keszeg nyalogatja a horgot?

– Ennek csak örülni tudok, nem mintha egy kicsit is elégedetlen lennék a mai eredményekkel. A mellékszereplő néhány keszeg és az egyetlen retúr pontyocska mellett a busák igazán nagyszerű alakítást nyújtottak. 

– És ez akkor is igaz, ha az előadás most sem nyúlt túlságosan hosszúra, és ahogy a múlt alkalommal, tíz óra után gyakorlatilag most is eltűntek a busák. Egyszerűen nem lehetett már a fenéken tartani őket, és még beleúszást sem nagyon okoztak a továbbiakban. Ez a viselkedése az itteni busáknak nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a Körösökön is tapasztaltam és megszoktam. Vagyis itt is érdemes nagyon korán kezdeni a horgászatot egy nagyon bőséges és intenzív etetéssel, amit az ottaninál erősebb áramlás miatt gyakoribb újra dobásokkal és kézi ráetetéssel igyekeztem folyamatosan pótolni. 

 A busafárasztás nem csak élvezetes, látványos is.

A szájban megakasztott busa jobban irányítható, de önként azért nem ugrik szákba.

– Ennek meg is lett az eredménye, és máris az orromban érzem a frissen pácolt busa akácfüstös illatát. De mi kellett még a sikerhez?

– Az intenzívebb etetés mellett azt is érdemes kiemelni, hogy a Silver Carp a Körösök után már a Dunán sem először bizonyította az eredményességét. Ezért nyugodtan merem állítani, hogy sikerült olyan etetőanyagot készítenünk, amellyel a többi etetőanyagunknál eredményesebben horgászhatunk busára, miközben a megakasztása is szabályosan, szájban történik. Ennek egyébként nem csak a horgászati törvény előírásainak betartása miatt van jelentősége, hanem azért is, mert az így, és nem testben magakasztott halat sokkal nagyobb eséllyel tudjuk egy izgalmas fárasztást követően megszákolni. Ráadásul a nagymennyiségű alapozást követően az extra felhős és nagyon kedvező áron megvásárolható Silver Carp változat helyett, a kosárba már a még tartalmasabb és még hatékonyabban működő alkotókból összeállított és kétszer darált Silver Carp Method Mix busás etetőanyag került. Azt persze nehéz lenne eldönteni, hogy ennek mekkora szerepe volt az eredményességünkben, de én most ebben bíztam. 

Tökéletes akadás.

Egy ötösnél nagyobb busa a tassi VI-os vízről.

– A felszerelésedben és a szerelékeidben volt-e valami-lyen változás a már korábban megismertekhez képest? 

– A külső szemlélő számára könnyen észrevehető nem volt, hiszen ugyanazokat a jól bevált Elite Feeder botokat használtam most is, amikkel már annyit busáztam, hogy szinte önállóan is kifárasztják ezeket a jól és kitartóan küz-dő halakat. Persze orsót és zsinórt sem cseréltem, mi több, a szerelékeimen is csak egy icipicit módosítottam. Ez pontosan azt jelenti, hogy most is egy, illetve két horoggal szereltem őket, de az előkék hosszát két-három centivel hosszabbra kötöttem. Látszólag kicsi ez a módosítás, de azt hiszem, ezen is múlt, hogy ebben a kicsit gyorsabb vízben nem nyomta túlságosan le a horgot az áramlás, és volt esélyünk arra, hogy a busák szájába kerüljön. Érdekességként megemlítem, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan okból, de nagyon is szerencsés módon, az összes busakapásom és akasztásom a fölső, és egyhorgos 3,90-es botommal történt. Ennek azért örültem, mert a hosszabb bottal, egy kicsivel könnyebb volt a halak fárasztása és szákba vezetése a jó kétméteres áradás miatt víz alá került bokrok között.

 Ha nincs éppen busa, a dévér is jó?

– Ezek szerint ez volt a kivételes alkalom, amikor jól jött volna az Elite Feeder bot 4,20-as változata?

– Akár azt is mondhatnám, hogy igen, de nekem igazán kézre álló a két rövidebb is, amelyeket már nagyon meg-szoktam. Ráadásul így is fogtunk annyi busát, hogy érdemes legyen beüzemelni a füstölődet. 

A reggeli órák legnagyobb busája.

– Ez így igaz Szilárd. És most, hogy a fotókat is visszanéztük, nyugodt szívvel állapíthatjuk meg, hogy újra egy sikeres horgászaton vagyunk túl.

– Egyetértek, sose legyen rosszabb!

Forrás: Szarka László