The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Téli Ultra Light csatornahorgászat

Téli Ultra Light csatornahorgászat

Gyakran felmerülő kérdés a Pergető Sporttársak körében, hogy a lehűlt vízben mekkora méretű csalikat érdemes használni. Megrögzött Ultra Light horgászként számomra télen is komoly jelentősége van a kicsi csaliknak és a végletekig lefinomított felszerelésnek…

Manapság a telek már közel sem olyan zordak, mint gyerekkoromban, így a kedvenc csatornáimat a korcsolya helyett már horgászbottal a kézben tudom megközelíteni a hideg időben. Természetesen a többi horgász is hozzám hasonlóan tesz, így januárban már eléggé szét vannak zavarva a ragadozók.

Az ilyen kis csatornákon januárban eléggé szét vannak zavarva a ragadozók.

Gondoltam ezt én is mindaddig, amíg el nem kezdtem finom felszereléssel, kis gumikkal, lassú csalivezetéssel pergetni és szinte varázsütésre megváltozott a helyzet. A kihaltnak vélt helyeken egyre több és egyre jobb halakat sikerült fényképezőgép elé fektetni az alig 1- 1,5 méter mély vízből.

A finomítás hatására azonban a kihaltnak vélt helyeken egyre több és egyre jobb halak akadtak horogra.

Persze a nagyobb halak kifogásához már jó adag szerencse kell, hiszen alapvetően nem rájuk van méretezve a felszerelés, de a modern anyagoknak és gyártástechnológiának hála már pillekönnyű, érzékeny, de még is hatalmas erőtartalékokkal bíró pergetőbotok állnak rendelkezésünkre.

A Wizard Samurai Spin 180 pergetőbottal a kisebb halak megfogása is hatalmas élmény köszönhetően a hihetetlenül érzékeny tűspiccének…

…és a kisujjnál is vékonyabb blankjának…

…de nem hagyja cserben a horgászt nagyobb hal esetén sem! Ez az 50 centis süllő is elismerően tekint a legyőzőjére.

Egy ilyen finom botnak elengedhetetlen szerepe van az apró csalik és a könnyű jig fejek eldobásában is. Az ideális méretet mibndig a vízmélység és a sodrás alapján választom ki úgy, hogy a hagyományos, fűrészfogas technika alkalmazása során legalább 3-4 másodperc legyen a “visszahullási idő”. Érdemes minél kisebb fajsúlyú műcsalikat használni ezzel is elnyújtva ezt a fázist.

Az L&K Floating Long Fly gumihalaknak a legfontosabb tulajdonsága a kis fajsúlya így még tovább nyújtható a “lehulló fázis”.

A rozsdaszínű nagy kedvence a sügéreknek…

…mohón szokták támadni a kishalnak vélt csalit.

Felhős, ködös, szürke téli időben nagyon fogós a zöld szín.

Fontos kritérium továbbá, hogy a szerelék többi eleme is összhangban legyen. A főzsinór nem lehet “vastagabb” 0,06-0,08 mm-nél fonott esetén, hiszen az ennél vastagabb már olyan súllyal rendelkezik, hogy túl nagy hasa keletkezne a csalivezetés során, ami miatt erősen romlik a kapások érzékelése. A jó láthatóság érdekében én a sárga, illetve a neon zöld színeket részesítem előnyben, melyhez mindig kötök fél méter monofil vagy fluorocarbon előkét az átlátszó vizek miatt.

Ultra Light pergetéshez is kiváló választás az L&K Jig Braid Lime Green fonott zsinór.

Összességében tehát mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogassátok meg a jelentéktelennek tűnő kis csatornákat télen is, mert a megfelelően lefinomított felszereléssel és egy kis szerencsével feledhetetlen élményekben lehet részetek.

Írta: Ország Bálint

Fotózta: Ország Bálint