The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A Darumadár

A Darumadár

Magas karcsú madár, magasabb a gémeknél és a gólyáknál. Teste palaszürke, arca és torka fekete, szemétől hátrafelé és a nyakán fehéres sáv látható. Fejteteje piros. Csőre rövidebb mint a gémeké, gólyáké. A fiatal egyedek feje és hátoldala barnás. Hangja jellegzetes krúgatás. Elsősorban az Alföldön vonulnak át népes csapatai. A Hortobágy térsége mellett, Kardoskút és Pitvaros, valamint a Szegedi Fehér-tó környékén időznek nagyobb számban. A Dunántúlon viszont jóval ritkább. Magyarországon a Marcal menti megtelepedés kivételével évtizedek óta nem volt bizonyított költése. A tőlünk északra eső vizes erdei tisztások, lápok a legkedveltebb élőhelyei, de tavak partján, sőt tengerpartokon is ismertek költései. Fészkét kisebb szárazulatra, magas fűbe rejti. Rendszerint 1-3 tojást rak, áprilistól júniusig.  Nálunk vonulás közben szinte kizárólag növényi táplálékon él. Kultúrnövények magjai, friss zöld hajtásai adják élelmének zömét. Őszi-tavaszi vonuló, enyhe teleken több példánya áttelel. Magyarországon átvonuló állománya növekszik. Védett madár!