The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A legfinomabb októberi meccs

A telet idéző októberi időjárás a legfinomabb szerelék alkalmazását követelte meg a matchboton is. A vizek hőmérsékletének drasztikus csökkenése a legtöbb békés halat megviselte, fogásukhoz az ilyentájt még jól működő bevált szerelékeket, technikákat és a csali felkínálást el lehetett felejteni. A hirtelen 10 fokosra hűlő víz igencsak komplikálttá tette a halfogást, rettentően figyelni kellett a vízbe juttatott etetőanyag és élő csali mennyiségére, s bizony az sem volt mindegy, hogy mely napszakban próbáljuk meg horogra csalni őket.

A helyzet tehát korántsem volt egyszerűnek mondható. A környékbeli vizekről érkező hírek lesújtóak voltak, még azok is panaszkodtak, akik csukázásra adták a fejüket, ugyanis annak a csalizásra szánt pár darab kárásznak, vagy kis dévérnek a beszerzése is komoly tortúrát, majd’ egész délutános programot jelentett.

A feladat adott volt, a lehető legfinomabb összeállítást kellett megszerelni, s meg kellett találni azt a rövidke napszakot, azt a pár karcsú órácskát, amikor a táplálkozni voltak hajlandók a fázós kosztosok.

Matchbotos próbálkozásom a Pátkai-víztározón az október 15-i frontbetörés idejére esett. Nem voltam kimondottan boldog, az amúgy is rossz esélyeim tovább romlottak

A modern teleszkópos matchbotok nálam ilyenkor élveznek előnyt igazán. Pillekönnyűek, ugyanakkor gerincességük révén azonnali reagálást tesznek lehetővé a legfinomabb kapásokra is. Nos, ez utóbbiból volt bőven részem, a hal olyannyira finnyásan evett, hogy az antennacsúcsra súlyozott waggleren egyetlen centiméternyi húzás, vagy emelés látszott. Ha erre nem érkezett a jó ütemben bevágás, akkor már csak a csonti, vagy pinki bőrén látható apró sérülésből lehetett következtetni a lezajlott folyamatra: felcsalizott horgunk bizony egy pillanatra halszájban volt.

CXP Telematch 390 centiméteres hosszban. Rendkívül könnyű vele a dobás, ráadásul még pontos is, de ami a lényeg most, az az, hogy késlekedés nélküli határozott bevágást tesz lehetővé. Sajnos a kedvenc extra lágy, angolos matchbotokat most el kellett felejteni

Sajnos így is sok volt az üres bevágás, annál a halnál, amelyet szákba is tudtam terelni, kivétel nélkül mindegyiknek a szája szélén lévő vékony bőrt fogta. Jól látszott, ingerből mozdultak a csalira, nem éhségből…

Alapozásnak nem azért szórtam a helyre 6-7 tyúktojásnyi etetőt, mert habzsolt volna a hal. Ilyen mennyiség kell ahhoz, hogy sötét abroszt képezzen a mederfenéken, ahol a hal megáll, és biztonságérzete meglévén a kellemes illatfelhőben turkáljon Cél a parttól 20 méterre lévő zóna, ahonnan már nem mélyül tovább a meder. Ennek megfelelően választottam ki a megfelelő felszerelést és állítottam össze a szereléket. Mivel látszott a halak étvágytalansága, a szereléket a végletekig lefínomítottam. 

Az etetésen kívül a másik lényeges dolog volt a végszerelék összhangja, annak végletekig történő lefinomítása. Semmi olyan eszköz, kiegészítő nem szerepelhetett benne, amely egy kicsit is zavarná a halat, gondolok itt a legapróbb sörétólomra, a vékony, de jól süllyedő főzsinórra és a tizenkettesnél nem vastagabb horogelőkére.

Az EnergoTeam Competition söréteiből a legérzékenyebb láncólmozást készíthetjük el

Horgaink kiválasztásánál a 16-os méret legyen a plafon, pontyra számítva a 10-es méretű klasszikus formát válasszuk! A 9411-es típusszámú Marutó 16-os mérete egy-két szem csontihoz, pinkihez a legjobb!

Ha csak kárászok, dévérek jönnének, elegendő lenne a 0,10-es előke is, de a pontyok miatt 0,12-es alá nem szívesen finomítok Az úszó láthatósága minden esetben nagyon fontos! A legérzékenyebb kapások miatt minden egyes rezdüléséből olvasnunk kell tudni!

Az előjelekből kiindulva az alapozó etetés után nem számítottam azonnali kapásokra. A hideg vízben az aromák is lassabban terjednek, az etető is lassabban fejti ki tehát a hatását, így idő kellett, amíg az első jelentkezők megérkeztek. Egy-egy bátortalan húzás, az érzékeny úszó hajszálnyi rezdülése utalt mindössze arra, hogy a halak megtalálták a csalit.

folyamodnom. A mindössze 0,75 grammnyi ólmozást teljesen szét kellet húznom, ezzel azt kellett elérnem, hogy az egyetlen szem csonti, vagy kettő szál pinki a 0,16-os horgon a lehető leglassabban, a legtermészetesebb módon hulljon a fenékre!

Hol szakadt, hol csak simán esett. A 220 cmátmérővel rendelkező ernyő alatt megadatott, hogy csak a horgászatra figyelhettem Pont én is annyit láttam nagyjából, mint te. Az antenna hegye, valahol messze, 20 méterre egy centit állt ki a vízből előttem!
Egy jutalomkárász, aki nagyra értékelte a nagyon lassan aláhulló csalit Ha nem áll rendelkezésedre fekete etetőanyag,  próbálkozz a sötétbarnával!

Ilyen vízben, ilyen körülmények között, ennyire finnyás halak fogásánál nincs helye a durva szemcsés anyagoknak. A Benzár Mix Feeder Series családból mindegyik etetőanyag rendkívül finom szemcsemérettel rendelkezik, a fenéken gyorsan bont, mindemellett kiváló tapadással bír, így rendkívül jól csúzlizható, matchezéshez is különösen ajánlom!

A rögök homogenizálását közepes lyukú rostával gyorsan elvégezhetjük A finom szemcsés, apró lebegő morzsák a fenék közelében tartják a halat
Amikor 15 méternél nem horgászunk messzebb, akkor mindenképpen ajánlatos 5-10 percenként néhány szem élő csali belövésével fenntartani a környék halainak figyelmét Az etetésemen nagyon jól reagáltak a halak a rendszeres időközönként lőtt csontira; a csúzlit az alapozás pereméig célozva, a lehető legnagyobb terheléssel használtam

Hogy nincs két egyforma nap, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a következő napi horgászatom, amikor is megint matchbottal igyekeztem egy nagyon lassan áramló csatornán becserkészni a pikkelyeseket. Az előző naphoz képest szinte semmi nem változott, az etetőanyag, a felszerelés, a csali is ugyanaz volt, csak az idő vált derűsebbé, s a kora délutáni órák nyugalmát kihasználva, a békéshal állomány nagyja tisztelte meg az etetésemet a jelenlétével.

Újabb érdeklődő a csontilövés utáni másodpercekben Hihetetlen, de csokorra alig, vagy csak rontott kapás volt

A kilós kárászok egyetlen szem csontit voltak hajlandók felvenni!

Ajánlom mindenkinek a finomítást, és bíztatnálak is benneteket arra, hogy a kevesebb, néha több alapon, tényleg bármi megtörténhet!

Forrás: Halmos Mihály
www.energofish.hu