The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A Rétisas

Rétisas

Legnagyobb testű ragadozó madarunk. Az idősebb madarak csőre sárga, ékalakú farkuk fehér. Színük fakó barna. A fiatalok feketésbarnák, csőrük is sötétbarna. Röpte lassú, méltóságteljes. Hangját főként nászidőkben hallatja, messze hangzó, magas, gyors kli-kli-klikk. Vizek közelében, de gyakran pusztákon is megfigyelhetjük. Az 1970-es évekre a költő párok száma annyira lecsökkent, hogy nem érte el a tízet sem. Mára állománya megerősödött, a nagy folyók ártéri erdeiben, vizek közelében többfelé költ. Fészket víz közeli erdőkben facsoportokban, idősebb fákra építi és nyugalom esetén évtizedekig használja azt. Korán kezd költeni, már február elején, közepén tojásokon ül. Általában 2 tojást rak, de nem ritka, hogy egyetlen tojása van. Táplálékát főként a vizekről szerzi. A vízfelszín közelébe kerülő legyengült, beteg vagy elhullott halak, madarak mellett sokszor jár a dögre is. A tetemeket a vizektől távolabb is felkeresi. Gyenge vadász, de néha mezei nyulat és egyéb rágcsálókat is képes zsákmányolni. Az idősebb példányok egész évben a fészek környezetében tartózkodnak. A fiatalok ivarérettségükig (5-6 év) kóborolnak, télen az északon költő madarakból jelentős létszám nálunk telel. Fokozottan védett.