The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Balatoni balinok ASP spinnerekkel

Balatoni balinok ASP spinnerekkel

A tilalom végéhez érve már nekem is nagyon viszketett a tenyerem a balinos botom után. Sem a hely, sem pedig a módszer nem volt kérdés számomra. Természetesen pergetve, gyors csalikat használva, és persze hogy a Balaton küszöktől hemzsegő mólói felé vettem az irányt. 

Gerinces, könnyű és átkozottul gyors. Ennyi a lényege a 3-15 grammos Wizard Samurainak.

A legrövidebb Samurai még 100 gramm sincs, élvezet vele szórni a 10 gramm körüli balinos csalikat.

Könnyű bothoz könnyű orsó kell. A 2000-es Samurai Spin 0,22-es monóval lett feltöltve.

Hogy teljes legyen a család, a műcsalikat is a Wizard kínálatából válogattam. Nem volt nehéz jót találni, hiszen a balatoni balinok kedvencei, a red head színkombinációk majd’ minden változatban megtalálhatók, a plasztikoktól kezdve egészen a nagy hatótávú ASP spinnerekig. 

Wizard BLD spin, a plasztiktestű Crub és a kihagyhatatlan ASP spinner, bizony mind piros-fehérben.

A három színben (red head, zöld tigris és kék) gyártott Wizard ASP spinner kétféle méretben készül.A 4,5 centiméteres csali 10 grammos, míg az öt és feles nagytesó 18 grammot nyom. Aerodinamikai szempontból ideális forma, a levegőben kóválygás nélkül száll, emiatt messze és nagyon pontosan dobható. 

Sokszor elég a parti kövek elé ejteni és a küszrajokra kihúzódó őnök útvonalán vezetni a csalit, de megesik, hogy dobni kell akkorát, ami a csövön kifér.

Sok műcslival meg lehet fogni a balinokat, mégis a kedvenceim az ólomtestű ASP spinnerek lettek. Egyszerűek, és a vezetésükben sincs semmi trükk, vagy ördöngösség. A test végén található forgó kanál már a vízbe érkezés pillanatában dolgozni kezd, a húzás, a bevontatás intenzitásának függvényében a lemezke forgási sebessége is hatványozódik. S mindez excentrikus módon, vagyis csak a kanál forog, míg az ólomtest fixen áll, vagyis a zsinór csavarodásának esélye egyenlő a nullával. Nagyon sok pergető horgász pont ezért használja a körforgó villantók helyett. 

Egyik legrégebbi, sokat látott, jó alaposan meggyötört ASP-m. Testének nagy részén már festék sincs, mégis rendre hozza halat.

Vagyis a halak hozzák vissza őt, mivel a VMC horgok fogságából senki sem szabadulhat.

Az ASP spinner, és a hozzá hasonló BLD hatalmas előnye, hogy egészen lassú vezetésnél is már ingerlő táncba kezdenek: az ASP-nél a kanál, a BLD esetében pedig maga a test. Felemelt botnál a bevontatás sebességét növelve pedig akár a vízfelszín alatt is vezethetjük, hűen imitálva ezzel a víztetőn menekülő küszt, a balinok, süllők potenciális zsákmányát. 

Vezetésüket nem lehet elhibázni. Ugye sejtitek, hogy miért lett a legkisebb fiam kedvenc csalija?

Sokan tartják a fényváltást a legjobb időszaknak, de higgyétek el, a fényárban úszó nappali órákban is el lehet csípni őket!

Eljött az alkony, a Nap nyugovóra tért a Káli-medence mögött. Süllők és harcsák órái következnek, de róluk majd legközelebb mesélek. 

Forrás: Energofsih