The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Bodrogi Gyula főzött nekünk

Az elmúlt napokban stábunk Csejtei Tamás szerkesztő műsorvezetővel, Bodrogi Gyulát látta vendégül, aki megosztotta velünk egyik kedves vadétel receptjét.
A népszerű művészt 1962-ben Jászai Mari- díjjal, 1973-ban Érdemes Művész majd 1983-ban Kiváló Művész díjjal jutalmazták. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át, 2005-ben Kossuth díjat kapott. 2007-ben Bodrogi Gyulát választották meg az elhunyt Darvas Iván helyére a nemzet színésze cím viselői.

A vadászkörökben is elismert népszerű színész pályáját néptáncosként kezdte, 1951–1954 között a SZOT együttes szólótáncosa volt. 1954-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanulója lett. 1958-ban szerzett diplomát. 1958–1982 között a József Attila Színház tagja volt. 1975 óta a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára. 1982–2001 között a Vidám Színpad művészeti igazgatója és rendezője volt. 2002-ben a Vidám Színpad örökös tagjává választották. 2002-től szabadfoglalkozású. 2003-tól a Nemzeti Színház művésze. Emlékezetes alakítást nyújtott a Szókimondó asszonyság, az Imádok férjhez menni, az Egy szerelem három éjszakája, A kaktusz virága, a Koldusopera, a Szomorú vasárnap, a Charley nénje, a Kabaré című darabokban.
Moziban 1957-ben tűnt fel a Külvárosi legenda című, Máriássy Félix rendezte filmben. Emlékezetes filmje volt a Házasságból elégséges (1961), a Hattyúdal (1963), a Húsz óra (1965), a Tanulmány a nőkről (1967), a Fuss, hogy utolérjenek! (1972), a Szépek és bolondok (1976), a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét? (1980).
Legnépszerűbb szerepei a televízióhoz kötődnek: rekedtes hangját gyakran kölcsönzi mesefiguráknak, s így Süsü, a sárkány jószívű, kicsit mókás főhősének, s az ő hangján szólalt meg a Kérem a következőt Csőrmestere, valamint a Vuk kárörvendő varjúja is.
A Linda című tévésorozatban pedig ő alakította a Görbe Nóra játszotta címszereplő színész édesapját. A tévében a mai napig is gyakran feltűnik, kedvelt szereplője a különböző showműsoroknak és kabaréknak.
Szenvedélyes vadászként is ismerjük s ebben a minőségében már szinte minden nagyvad trófeáját megszerezte. Hobbijáról könyvet is jelentetett meg A vadász néha főz is címmel, melyben legkedvesebb vadásztörténeteit és receptjeit adta közre.

Káposztás fácán Bodrogi módra

1 kg fehérboros savanyúkáposztát megdinsztelek, sózom, borsozom, majd köménnyel ízesítem. Az apróra vágott burgonyát és babot belekeverem, egy picit összemelegítem.

Közben a römertopfot beáztatom, kibélelem baconnel, majd az edény aljára az elkészült káposztából vékony réteget terítek.A fácánokat sóval és zúzott fokhagymával bedörzsölöm, majd megtöltöm a babos burgonyás káposztával. Sütőtálba teszem és a maradék káposztával beborítom. A végén a maradék bacont is hasznosítom, a tetejére teszem, hogy a kisülő zsírját is beleengedje.

A sütőt 260 fokra állítom és kb másfél órán át sütöm. Ha elkészült kevés tejföllel díszítve tálalom.

Hozzávalók:
1 kg fehérboros savanyúkáposzta
2 egész fácán
50 dkg burgonya
40 dkg bacon
Kis konzerv vörös és fehérbab
4 gerezd fokhagyma
Só, bors, kömény, esetleg ízlés szerint két babérlevél


szöveg : Csejtei Tamás

fotók : Gergely Roland