The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Bolóval, két kupa között

Bolóval, két kupa között

Bódis Jani nem tud leállni. Hétről hétre indul valamilyen method feederes versenyen, és olyan magabiztossággal szerzi a kupákat, hogy lassan azon kell csodálkozni, ha éppen nem nyer semmit. Ám vele is előfordul, hogy valami másra vágyik, és olyankor gyakorta választja a legkézenfekvőbbet, azaz kiszalad a Soroksárira. De csakis hét közben, hiszen a hétvége mégiscsak a versenyzésé.

A kiszaladást pedig érthetjük akár szó szerint is, hiszen Jani csak pár száz méterre lakik egyik kedvenc horgászhelyétől, a Taksony vezér hídtól, ahol leginkább bolognai bottal szokott pontyozni. Ez pedig már önmagában is izgalmas, hát még, ha hozzátesszük, hogy a kicsiktől egészen a 10 fölöttiekig is van rájuk esély, és ha mondhatjuk, akkor nem ritkán szép karikák színesítik a pontyos palettát.

Bolognaival, 0,18-as főzsinórral, 16-s előkével, rajta legfeljebb 10-es horoggal, hogy tényleg a végletekig izgalmas legyen. A helyről anynyit, hogy a híd lábai jelentősen leszűkítik a meder szélességét, amitől aztán az egyébként igen csak lassú áramlás oly mértékben felgyorsul, hogy a törés mögötti 3 méteres vízben kell a 6, de még inkább a 8 gr-s úszó. Persze kézenfekvő lenne rakóssal meghorgászni a helyet, de nincs hova hátra tolni, ezért hát a bolognai, amiből viszont kell egy 7 méteres, hogy pontosan ott lehessen megállítani a szereléket, ahol a pontyok és a már említett szép karikák vonulnak.

Ennyit elöljáróban, a részletek megismeréséhez pedig haladjunk képről képre:

Bódis Jani elkötelezett method feederes horgász, ám nem áll tőle távol egy izgalmas bolognai botos horgászat sem, amit leggyakrabban a Soroksári Dunán űz.

Az Energofish Benzar Allround Bolo 5, 6, és 7 m-s hosszban érhető el. Az IM 10-s Carbon anyagnak köszönhetően egy könnyű és karcsú, ám gerinces és gyors botról van szó, amellyel akár kézben tartva is órákig lehet kényelmesen horgászni.

Amíg Jani felzsinórozza az orsót, mi megfigyelhetjük, hogy az orsótartó békazáras, ami egyébként a kitűnő minőségének köszönhetően stabilan rögzíti az orsót a karcsú nyélen, mégpedig 45 cm-re a bot végétől.

A minőségi SIC betétek és az igényes gyűrűzés csak tovább növeli a bot használati értékét.

A spiccen kettő, a következő tagon pedig egy csúszó gyűrű található, melyek carbon anyagra vannak kötve.

A Joker belső zsinórvezetéses úszói tökéletes csalivezetést tesznek lehetővé, miközben a fárasztás közbeni nagy igénybevétel sem tesz bennük kárt.

Nos, ez az a szerszám, amit nem lehet otthon felejteni, bár egy finom kis fogóval azért mégis csak jobban mutatna a sörétek rögzítése, és még egészségesebb is lenne. Ráadásul az Energofish kínál is megfelelő eszközöket a művelethez.

Jani a cseppólommal és rögzítésükhöz használt sörétekkel pontosan kisúlyozta az úszóját, míg a forgó fölötti AAA-s (0,8 gr) jelző ólommal túlsúlyozta azt, hogy stabilan egy helyben és a fenéken kínálhassa majd a csaliját.

A fenékméréshez illetve az ereszték pontos beállításához Jani a mérő békát a jelző ólomra csíptette, így érve el, hogy az előkéje majd a fenéken feküdjön.

Az Excalibur lézerhegyezésű, mikro szakállas, egyedileg tervezett formájú horgai minden helyzetre kínálnak tökéletes megoldást.

A japán piacra készült Maruto Hybrid DK-10 típusú horog zacskójának dekoratív feliratozásából vélhetően Jani sem sokat értett, most mégis ezt választotta.

Az Excalibur fluoro carbon coated zsinór valójában egy víztiszta monofil zsinór, amelyet fluorocarbon bevonattal láttak el, amitől rendkívül kopásálló lett, ugyanakkor egyéb tulajdonságaiban is nagyon közel van a 100%-ban fluorocarbon zsinórokéhoz. Bár a Benzar Allround bolohoz 0,10-0,14 az ajánlott előkevastagság, Jani a pontyok miatt bevállalta, hogy 16-ost használ.

Bár az esetek többségében ezen a helyen két-három doboz csemegekukorica is elegendő szokott lenni a pontyok megállítására, most Jani biztos, ami biztos alapon etetőanyagokat és magmixeket is hozott. Ezek közül a legérdekesebb a paszta, amely pépesített és aromázott magok keveréke.

A Carp Expert főtt magmixek többféle összetételben szerezhetők be, így mindig a célhalaknak illetve a helyzetnek megfelelően választhatjuk ki a legmegfelelőbbet.

A tocsogósra aromázott Pasta alkalmas arra is, hogy csak vele keverjük, nedvesítjük meg az etetőanyagunkat, és így lesz a leghatékonyabb is, amit tovább fokozhatunk, ha adunk hozzá több-kevesebb magmixet is.

Az ominózus csemegekukorica, ami számtalan alkalommal önmagában is elégséges volt, hogy megállítsa a törésvonal mentén vonuló pontyokat, karikákat. Most azonban valamiért ez nem így volt. A horgászatunk akkor lett igazán aktív és eseménydús, amikor az etetőanyagunk is bevetésre került. Úgy látszik, kellett a csalogatóhatás is, amit alapvetően a Particle Pasta intenzív aromájának tulajdonítottunk.

Innen folytatjuk a következő részben.

Forrás: Energofish