The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Concourse Feeder – az igényes botok kedvelőinek

Concourse Feeder – az igényes botok kedvelőinek

Nem tudom, ki hogy van vele, de én igyekszem mindig olyan bottal horgászni, ami lehetővé teszi számomra, hogy a várható méretű és fajtájú halakat a létező leggyorsabban és a legnagyobb hatékonysággal szákba tudjam terelni. Mivel az esetek döntő többségében átlagosnak mondható, 1-3 kg-os pontyokra methodozom, vagy horgászom hosszú előkével, ezért azok a botok vannak a legtöbbet a kezemben, amelyek az ilyen stílusú pecához készültek. Míg korábban elsősorban a Benzár Competition Feedereket használtam erre a célra, az elmúlt időszakban már sokkal inkább az említett botok utódai, a Concourse Feederek jelentik az elsőszámú választásom. Ezek a botok kifejezetten azoknak a horgászoknak készültek, akik gyakran látogatnak kisebb-nagyobb versenyeket, melyeken a fentebb körvonalazott méretű halak megfogása a siker kulcsa. Nagyon igényes, precízen kidolgozott, tökéletes akcióval rendelkező pálcák ezek, melyeket ebben az írásban szeretnék részletesen is bemutatni!

A Concourse Feederek letisztult, ugyanakkor nagyon igényes megjelenéssel rendelkeznek, amely, nem titok, hogy megegyezik a szintén nemrégiben forgalomba került többi Benzár márkajelzésű feeder bot küllemével. Ezzel a dizájnt érintő egységesítéssel egyébként az volt a célunk, hogy mindenki számára könnyedén beazonosíthatóvá tegyük botjainkat. A Concourse Feederek a három legkedveltebb és legszélesebb körben használt hosszban kerültek a boltok polcaira, hiszen elérhető belőlük 330-as, 360-as és 390-es is. 

Letisztult, elegáns megjelenés és magas minőség jellemzi a Concourse botokat.  

Sok olyan versenypálya van hazánkban, ahol mindhárom méretet érdemes magunknál tartani az eredményes szereplés érdekében. 

Most pedig haladjuk a nyéltől indulva a spiccek irányába és először tekintsük át a legapróbb részletekig menően mindazokat a tényezőket, amelyek meghatározzák egy feeder bot minőségét és használhatóságát, persze a Concourse Feederek vonatkozásában. 

A botok osztott nyéllel rendelkeznek. A neoprén botvég könnyedén tisztán tartható, míg a parafa elegáns, ez a jó kombináció véleményem szerint! 

A Concourse Feederek új, felülről tekerős orsótartót kaptak, amely stabil, viszonylag nagyméretű, így a nagyobb talppal rendelkező orsók befogadását is lehetővé teszi. 

A zsinórbeakasztó lényegesen nagyobb lett, mint a Competition Feedereké volt, így egy kiélezett versenyszituációban sem kell keresgetni, hogy hová akasszuk a horgot, hiszen egy ilyen fülbe még kapkodva is könnyedén bele lehet találni! 

A nyéltag alsó részén minden fontos információ fellelhető a bottal kapcsolatban, így a 20-60 grammban meghatározott dobósúly és az IM12-es karbon alapanyag is. 

A Competition Feederekhez képest a Concourse botok teljesen új blank-et kaptak, amely egy árnyalatnyival pontyosabb lett, ha szabad így fogalmazni. Ez persze még véletlenül sem jelenti azt, hogy nem alkalmas a bot keszeghorgászatra, sőt, de a feszesebb, karakteresebb bottest az előd esetében megszokottól gyorsabb és pontosabb horgászatot tesz lehetővé. Ez igaz a fárasztásra és a dobásra egyaránt, hiszen a bot valósággal kilövi a megtöltött kosarat, míg erejének és rugalmasságának köszönhetően nagyon gyorsan felőrli a menekülő hal erejét. 

A bottest gyönyörű! Az első három gyűrű különösen is tetszetős, hiszen ezek elsősorban a pergető botok esetében megszokott kéttalpas, döntött NT gyűrűk, amelyek segítik a pontos és viszonylag távoli dobások kivitelezését, illetve a fárasztás során jelentkező terhelés egyenletes elosztását a bottesten. 

A stucnikra különösen is figyeltünk! A tagok hosszan simulnak egymásba, így a bot akciója hibátlan, egyenletes, törésmentes.

A spiccek illeszkedése esetében is ugyanez a helyzet. Természetesen ezekhez a botokhoz is 5 spicc jár, melyek közül 4 karbonszálas, 1 pedig üvegszálas. A festésük a már jól megszokott piros, egy rövidke fehér csíkkal fűszerezve. Nem tudnék olyan helyzetet mondani, amikor ez a kontrasztos színkombináció ne látszódna tökéletesen! 

Mint már a bevezetőben is említettem, a Concourse botok elsősorban a finom method és a hosszú előkés horgászat eszközei. Nem mindegy azonban, hogy milyen távolságra melyiket választjuk, na meg az sem, hogy mekkora súlyú kosár használatára van szükségünk az eredményes horgászathoz! A jó választás elősegítése érdekében az alábbi táblázatban összefoglaltam, hogy melyik hossz, milyen esetben lehet megfelelő eszköze a mozgalmas horgászatnak. 

BothosszDobástávolságIdeális method kosár méretIdeális feeder kosár méret
330–       35 méter15 – 30 gramm10 – 30 gramm
36030 – 50 méter20 – 40 gramm20 – 40 gramm
39050 – 75 méter30 – 45 gramm25 – 50 gramm

A Concourse Feedereket a leggyakrabban 30 vagy 40 grammos kosarakkal nyüstölöm. 

Ezek használata mellett nyugodtan meg lehet húzni a botokat a dobás során!

Bár mindössze néhány hete jelentek meg, mégis úgy gondolom, hogy elegendő tapasztalatot szereztem már velük kapcsolatban ahhoz, hogy kijelenthessem, a hazai methodos és hosszú előkés versenypályák döntő többségének megoldásához ideálisak ezek a botok! Ha keszegfélékre horgászunk finoman, ha pontyozunk hosszú előkével a Maty-éren vagy épp ha methodozunk Törökbálinton, ezek a botok tökéletesen tenni fogják a dolgukat! 

Szemet gyönyörködtető akciója van a botoknak, amelyek véleményem szerint sok horgásztársam kedvencei lesznek a közeljövőben! 

Rugalmasságuknak hála képesek nyélből görbülve fárasztani a halat…

…azonban van annyi gerincük, hogy még a 3-4 kg-os pontyokat is irányítani tudjuk velük. 

Egyetlen dologról nem esett már csak szó, az árról. A Concourse botok egy árnyalatnyival természetesen drágábbak, mint az átlagos feederek, aminek az oka egyszerű: ezek nem átlagos botok. Mindettől függetlenül egyáltalán nem földtől elrugaszkodott az a szám, ami az árcédulájukon szerepel, mindössze tükrözi azt a minőséget, amit ezek a botok képviselnek. 

Egy-egy beugró, termetesebb ponty gyors szákba terelése sem jelent problémát ezeknek a botoknak! 

Úgy gondolom, hogy elég lesz őket egyszer kézbe venni ahhoz, hogy szakavatott kézzel érezni tudjuk, ezek bizony nem hétköznapi pálcák! 

Összességében tehát a Concourse botokat azoknak a horgásztársaknak ajánlom, akik a finomabb, angolosabb peca hívei, így a lágyabb, a fárasztás során nagyon jól dolgozó botokat kedvelik igazán és használják előszeretettel versenyszerű és hobbi horgászataik során. A Concourse Feederek pontosan ilyenek! Fontos azonban, hogy még véletlenül sem taknyosan lágy pálcák ezek, hiszen akkor nem lennének alkalmasak a methodos vagy hosszú előkés versenyszerű horgászatra. Ezek viszont nagyon is alkalmasak, sőt!

Szabó Bence

Képek: Molnár Zoltán

Energofish