The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Feedermania – Párkányi Thermal Pontyok

A téli időszakban vizeink lehűlnek, rosszabb esetben be is fagynak.  A békés halaink aktivitása és táplálkozási kedve lecsökken, horgászatuk nehézkessé válik. Ilyenkor a jobb fogás reményében érdemes ellátogatni úgynevezett meleg vizes tavakra. Egy ilyen tó a szlovákiai Párkányban található Vadas horgásztó. Nevét arról a wellness központról kapta, amelynek a területén található. A nyári hónapokban leginkább vízisíelők és fürdőzők paradicsoma, azonban ahogy beköszönt a tél a horgászok átveszik az uralmat a 2 hektáros tó felett. A folyamatosan befolyó 24 Celsius fok körüli víznek köszönhetően, még a leghidegebb téli hónapokban is horgászható. 

Első alkalommal december közepén látogattam ki az Esztergomtól 5 percnyi autózásra található kis tóhoz. Rövid szemrevételezés után úgy döntöttem, hogy a meleg víz befolyással szemben ülök le, és a befolyó víz környékén próbálok halat fogni. Flat method technikával kezdtem neki a horgászatnak. Egyik botommal 5 percenkét újra dobva kerestem a halat, míg a másik botommal a befolyó meleg vizet vallattam.  Harmadik dobásra sikerült a meleg víztől egy kis domolykót fognom. A hal kifogása után, kitekertem a másik botomat is, és úgy döntöttem, hogy körbesétálok a tavon és megpróbálom kitalálni, hogy merre tartózkodhatnak a pontyok. Rá kellett jöjjek, hogy az első helyválasztásom nem volt a legjobb, mert a velem szemben lévő résznél óriási volt a nyüzsgés apró halakból. Kisebb balinok, domolykók tömegesen úszkáltak, élvezték a meleg vizet. A pontyok, főleg az öregebbek, nem szeretik a nyüzsgést, inkább a nyugalmat keresik. A tavat egy nagy félsziget választotta ketté. Az első nagyobb részén ahol én is kezdtem a horgászatot viszonylag sok horgászhely található. A tó hátsó felét viszont csak 3 helyről lehet meghorgászni. Ráadásul bedőlt fákkal, vízisí ugratóval, bójákkal és kötelekkel tarkított rész. A terep felderítése után nyílván valóvá vált számomra, hogy a nagyobb pontyokat hátul kell keresnem. Az nem tűnt kedvezőnek, hogy a tó azon felén, már hidegebb a víz, de azt gondoltam, hogy a sok akadó és nehezítő tényező miatt a horgászok által kisebb nyomás alatt van az a rész. A pontyok pedig nem buták, ők a biztonságosabb, nyugodtabb helyeket keresik. Mielőtt összepakoltam volna úgy döntöttem, adok még egy esélyt a tó első felének és kicsit a félsziget irányába elsétálva, annak csúcsához, egymástól pár méterre dobtam be a végszerelékeim. Kisvártatva mind két botomra akadt jelentkező, egy szilvaorrú és egy kárász személyében. Én azonban pontyot szerettem volna fogni, ezért össze pakoltam, és elindultam hátra. A félszigettel majdnem szembe, de egy kicsit már utána lévő helyre ültem le. Onnan már meg tudtam horgászni a hátsó részt és a félsziget előtti területet is. Egyik botomat a félsziget csücskével szembe, míg a másikat a tó hátsó részébe dobtam be. Pár percen belül, már fáraszthattam is az első párkányi pontyomat. Éppen hogy megszákoltam, a másik botom fékje is megszólalt. Nem kis örömömre két tőponttyal készíthettem fotót egyszerre. Pár órát töltöttem a parton, még is a meleg víznek és a helyválasztásnak köszönhetően a horgászat végeztéig 10 ponty akadt a horgomra.

 

A következő alkalommal karácsony előtt 2 nappal látogattam ki. Szállingózott a hó és nagyon szerettem volna havas háttérrel, pontyot a kezembe tartva fotózkodni. Sajnos sok dolgom volt, ezért nem egész 3 órát tudtam a horgászatra szánni, de megérte kimennem, mert a vágyam teljesült. Az egyik fotó ráadásul extrára sikerült, mert ezúttal is két halat emelhettem a fényképezőgép lencséi elé.

A harmadik alkalommal úgy döntöttem, hogy operatőrt is viszek magammal és készítünk egy kisfilmet a youtube csatornámra azoknak a horgászoknak, akik a hideg ellenére is szeretnének pecázni és halakat fogni. Korán reggel érkeztünk a tópartra. Ezúttal a leghátsó bedőlt fával tarkított helyet választottam, mert az a rész tűnt a legnyugodtabbnak, ráadásul több irányba is próbálkozhattam, mert messze volt a következő horgászállás. Először a balra eső part széléhez, és a szembe lévő bedőlt fa ágai mellé dobtam botjaimat. A felszerelésem 360 cm hosszú Manta Evo medium botból, Daiwa TDR 4012 orsókból állt, amelyeket 25-ös monofil zsinórral töltöttem fel.

Etetőanyagnak a 2018-ban megjelenő Mad-Mix-et és Pure Fisht vittem magammal, valamint a téli horgászatoknál már jól bevált Snatch-et. A fa elé bedobott botom hamar gazdára talált, egy kisebb tükörpontynak tetszett meg a 10 mm-es BCN wafters. Újra csalizás közben a baloldalra bedobott botom spicce is kapást jelzett, ezúttal egy tőponty volt a tettes. Ezután beindult a henger, kapás kapást ért. Szebbnél szebb tükör és nyurga formájú pontyokat sikerült fognom. A téli időszakban szívesen adok plusz aromát a csalim mellé, hogy jobban terjengjen a hideg vízben az íz. Ezúttal Gel Spray-ket használtam, mindig a csali aromájával megegyező ízűt. Egy két csíkot rányomtam a már betöltött methodkosárra, és már dobtam is. A Gel-Spray a sűrű állaga miatt nem oldja fel az etetőanyagot, lassan szívódik be a szemcsék közé, a fenékre érve pedig a vízben gyorsan oldódva minden irányba terjeng.

A siker nem is maradt el, délutánig forgattunk és ez idő alatt majd 20 db halat sikerült fognom 1-10 kg-ig terjedő súlyban. A tó leghátsó, leghidegebb részén horgásztam, ahol 10 fok körüli lehetett a vízhőmérséklet, míg elől a meleg víz befolyásnál 16-18 fokos. A ponty hidegvérű állat, már fél fok különbséget is érzékel és általában a melegebb vízrészhez vonul, de mégis ezen a tavon, a hidegebb részen tartózkodtak nagyobb számban, mert ott érezték magukat biztonságban.

Horgászataim során mindig próbálom logikusan átgondoltan kiválasztani a horgászhelyet. A kiválasztott hely előtti vízrészt módszeresen meghorgászom flat method kosarakkal. Amennyiben rövid időn belül nincs kapásom, már költözök is arrébb egy másik logika alapján választott helyre.

A párkányi tavon is pont ez történt. Először próbálkoztam a meleg víznél, de végül a hátsó nyugodtabb rész lett a nyerő. Soha ne ragadjunk le egy helyen, ha nincs kapásunk. Különösen igaz ez a téli időszakra, amikor nem vándorol annyit a békés hal. Amennyiben nem jelentkeznek a pontyok, akkor akár többször is pakoljunk össze és próbáljunk meg a tó egy másik részén halat fogni. A fáradozásainknak előbb utóbb meg lesz az eredménye.

Írta: Jankovich Krisztián