The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Kerteljünk, ne kerteljünk?

Az újév első forgatási helyszíne, Szilvásvárad volt, ahol egy vadaskerti vaddisznóhajtáson vehettünk részt. Mielőtt még azt hinnénk, hogy ezek a létesítmények a XX. és XXl. század felgyorsult világának köszönhetően alakultak ki, szögezzük le, ez tévedés!
A vadak betelepítése és zárt kertekben történő vadászata a középkorra nyúlik vissza. Az első írásos feljegyzések már lV. Béla uralkodása idején fénykorát élő zólyomi vadaskertről szólnak, tehát nem újkeletű dologról beszélünk.

Meghívóink, Zsuffa Béla és Sarkadi Gábor voltak, ők üzemeltetik az Egererdő Zrt. tulajdonában lévő, disznóval és muflonnal telepített létesítményt.
A kert 296 hektár felülnézetből, de a domborzati sajátosságainak köszönhetően, közel 1000 hektárnak felel meg. Rendkívül tagolt, gyönyörű vidék, ahol a jól felgumizott terepjárók is próbára vannak téve. Tartozik hozzá még egy barátságos vadászház és panzió, ami a vendégek kényelmét szolgálja.
A kerítés elhagyása után egész nap nem találkoztunk arra utaló jelekkel, hogy zárt helyen vagyunk, kivéve az automata etetőket és a néhány vadbefogót. Az első hajtásban egy fiatal német vendéget kísértem, aki a látott három disznóból egyre sem lőtt rá, mert vagy nagynak, vagy gyorsnak, vagy messzinek találta. Két órát várakoztunk és hallgattuk a lövéseket, találgattuk, hogy vajon merre járnak a kondák? Kb. 60-80 lövés dördült, de ebédkor meglepetésemre nem egész 20 sertevad volt a terítéken. Ennyi vad még egy jól sikerült szabadterületes hajtáson is eshet.

Mint megtudtam később meghívóimtól, az állomány nagy részét befogott vaddisznók adják, így szolgálva a szomszédos területek vadkárának enyhítését és a vadászat kiváló minőségét a kertben.
A vadaskerti vadászatok megosztják a vadásztársadalmat is, általában az emberek elutasítják. Érdekes a telepített halas tavi horgászat nem kerül ilyen megítélés alá, pedig pont erről van szó ott is, csak más állatfajokról.
Amit én láttam az valóban olyan volt, mint kint a szabadban, persze a tudatot leszámolva. Mert a tudat, hogy kertben vadászunk, az belső megítélés tárgyát képezi. Vannak vadászok, akik szeretik a nagyterítékes kerti vadászatokat, vannak, akik elvből elutasítják és vannak, akik mennének, de anyagi helyzetük nem engedi meg. A magam részéről a cserkelő és lesvadászat híve vagyok továbbra is, de én a szabad területeken rendezett hajtásokért sem rajongok annyira, mint a nyugalmat és izgalmat egyszerre megadó egyéni vadászati módokért.

Összegezve a kerti vadászatról alkotott véleményemet, amit csak erre az élményemre alapozhatok, nem látok semmi kivetni valót benne. Nem, mert a bent élő vadak életminősége azonos a szabadban élőkével és még azt se mondhatnám, hogy fiatalabb korukban fosztják meg életüktől őket, hisz a terítéken 21 db 4-7 éves kan, 12 koca és csak négy süldő volt. Természetesen, ha disznótelepeken nevelt szelíd sertésekre kellene lövöldözni, azt inkább a vágóhídra bíznám a magam részéről, de ezt a kertet alapul véve, nem erről szól a fáma! Tehát, kerteljünk, vagy ne kerteljünk? Ez itt a kérdés! A választ mindenki maga adja meg, segítségképpen nézzék meg az erről szóló filmünket!

fotók és szöveg : Csejtei Tamás