The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Kis csali, nagy hal?

A címben szereplő kérdés talán nem hétköznapi, hiszen általában a “Nagy csali, nagy hal” feltevés az, melyet a legtöbb helyről hallunk. Viszont tapasztalataim alapján korántsem ez a helyzet, ugyanis számos forgatáson egyértelműen a kisebb csalik bírták kapásra a nagyobb példányokat. Érdekesség, hogy az oldódó bojlik is akkor a legfogósabbak, amikor méretük 10-12 mm-esre, vagy ez alá csökken. Ennek rengeteg oka lehet, köztük az is, hogy a leoldódott részecskék (a bojli körül elhelyezkedve) ingerlik kapásra a halakat. Persze az is elképzelhető, hogy mindössze a csali súlya az, mely ilyenkor döntő lehet, de mindenesetre biztos, hogy a pontyok lényegesen könnyebben felszívják a kisméretű csalikat a lehűlt vizekben.

A másik fontos dolog a csalik erőteljes aromásítása lehet, legfőképpen akkor, ha rövid időre (1-2 napra) tervezzük horgászatunkat.Ekkor célszerű előre gondolkoznunk, és a horog mellé szánt csalikat aromába, mártogató folyadékba áztatni, hogy minél több íz és illatanyagot szívjon magába a csali. Ez különösen fontos lehet iszapos vizeken, ahol ennek köszönhetően a csali nem veszi át a jellegzetes, büdös iszapszagot.

1

Jól látható a különbség: a 20 mm-es süllyedő bojlik óriásinak tűnnek a 14 mm-es hóember mellett

2

A fotó egy kissé csalóka, ugyanis a horog mellett két darab 14 mm-es bojli van felkínálva: az őszi, kora téli időszakban a kisebb méret (beáztatva dip aromába) egyértelműen fogósabb lehet!

Írta: Csákány Attila
Fényképezte: Gergely Roland