The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Kötések, nem csak pergetőhorgászoknak

Nagyon fontos a legjobb kötések kiválasztása, hiszen hiába választjuk ki a legjobb zsinórt a piacon, egy rossz kötéssel annyira elgyengíthetjük, hogy azt gondolhatjuk selejt zsinórt választottunk. Éppen ezért érdemes a kötéseket kipróbálni és a megfelelőt használni.

A háromféle zsinór más tulajdonságokkal van felvértezve.

Fontos, hogy nem minden kötés megfelelő az összes adodó helyzetre, akár zsinórtípusonként is lehet eltérés. Nagyon jó példa erre a Not-a-Knot kapocs, amely kiváló a fonott zsinórok esetében. A monofil zsinórnál azonban már én sem alkalmazom, mert könnyen kicsúszik. A kapocsra visszatérve, sokáig abban a tévhitben használtam, hogy ez a legtökéletesebb megoldás. Valóban kiváló, de nem 100%-os ez sem, általánosságban elmondható azonban. hogy a zsinór szakítószilárdságának a 80%-át tudja. Vagyis a Not-A-Knot kapocs használata esetén, egy 10 kilogrammos szakítószilárdságú zsinór 8 kilogrammos erőbehatásnál fog elszakadni mégpedig közvetlenül a kapocs tövében.

Íme a kapocs tesztje:

A Not-A-Kont kétségkívül nagy előnye,hogy nagyon könnyű felkötni.

Elsőnek a kapcsot akasztjuk a csali fülébe.

Majd a szabadon álló zsinórvéget duplán vesszük, és beleakasztjuk a fülbe.

Körbetekerjük a száron, figyelve arra, hogy a tekerést a kapocs felsővégén található keresztezéssel megegyezően tegyük ezt.

A végén pedig belepattintjuk a megfelelő helyre a zsinórvéget.

Nagy előnye, hogy ugyanilyen könnyedén oldhatjuk is a kapcsot. Hátránya, hogy a monofil alkalmazásával nem lesz megbízható.

A fenti videóban volt egy kötés amely monofil, fonott vagy akár fluorocarbon zsinórnál is megbízható tud lenni. Ez nem más mint a trilene kötés, amely közel annyit tud, mint a Not-A-Knot kapocs. Kis gyakorlással, könnyedén elsajátíthatjuk a kötést, nagy előnye, hogy valóban minden zsinórnál jól működik, illetve minimális zsinór kell hozzá, szinte csak a kötésre használ zsinór mennyiség szükséges.

Befűzzük a fülbe a zsinórt.

Majd ezt megismételjük.

Utána 5-8 alakalommal a főzsinórunk köré tekerjük a szabadon álló zsinórvéget, közben vigyázva, hogy a fülnél keletkezett duplahurok éppen maradjon.

A duplahurokban visszavezetjük a zsinórvéget.

A lehető legrövidebben megfogva a zsinórvéget összehúztuk a csomót.

Már készen áll a bevetésre.

Ebben a csomóban megbízhatunk, bár hozzá kell tennem, csak a jól megkötött csomó a jó csomó. Tehát már a kötés gyakorlásánál érdemes figyelni arra, hogy azt tökéletesen kössük, így később ez a tökéletes kötés fog rutinná válni.

Még egy kötést szeretnék ajánlani, mégpedig két zsinór kötésének folyamatát. Ez az esetek nagy részében a fonott főzsinór egy fluorocarbon zsinór összekötéséből áll. Erre elsőre bonyolultnak tűnő, de szinte tökéletes kötést ajánlok, mégpedig az FG knot használatát.

Az FG Knot annyira észrevétlen tud lenni, hogy a fotózással is gondot okoz. Az itt lefotózott kötés már legalább 5 horgászaton van túl.

Miivel erről már írtam korábban így belinkelem az írást: ITT OLVASHATOD EL A CIKKET!

Illetve segítségül itt egy videó az FG knot megkötéséről:

Lukácsi Béla

Forrás: Energofish