The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Pergető praktikák – Dropshot

Még javában a nyári felszíni wobbleres szezonban járunk, de vannak időszakok mikor wobblerrel nem lehet elcsípni a kiszemelt ragadozókat vagy más vízrétegben, esetleg más tempóban táplálkoznak. Ezen időszakokra is rengeteg közkedvelt technika rendelkezésre áll, a fém csalik használatán át, a manapság nagyon elterjedt offsetes cheburashkas módszerekig, vagy az alapokat tekintve, akár a sima jiges gumihalas technikák is. De van mikor egy adott törés előtt állnak be a ragadozók vagy a sügerek egy adott mélységben állnak, esetleg UL pecával egy kikötőben kell megfogni az érzékenyen táplálkozó halakat, akkor ezek a módszerek háttérbe szorulnak. Itt jön képbe a Dropshot módszer, mellyel akár a ragadozók vélt helyén, a csalit egy helyben életre keltve, akár „ki is lehet várni” őket. Az írásban a DS módszer alapjait, illetve kötését mutatom be, így azon horgászoknak adhat támpontot, akik még nem próbálták, csak hallottak eddig e pergetési módszerről.

A dropshot módszerről első hangzásra a legtöbb embernek az ultra light sügerezés juthat eszébe, mikor rendkívül vékony pálcákkal mondhatni „pöcögtetve” fogják a kisebb halakat. Ez valamilyen szinten igaz is, de a módszer ennyiben nem áll meg. A DS módszer lényege, hogy a csalihoz használt horog és a dobáshoz kellő ólom nem egybe van építve, hanem külön kell a szerelékre felhelyezni azokat. A szeparálás lényege, hogy ezáltal a műcsalink nem fog a fenékre érni, hanem a DS ólomtól beállított távolságban fog mozogni, teljesen vízközt. Ezt hagyományos módszerekkel nem tudnánk elérni. A módszerrel akár egy adott helyen a csalit megállítva, egy hosszabb vontatás után, tudunk kapást kicsikarni kisebb helyben tartott mozgatással, ami gyakran meg is hozza a ragadozók rávágását. Vertikálisan csónakból is kedvelt módszer, de a parti horgászok körében is egyre jobban elterjedt. Offset horoggal is használható, így felhasználhatóságának csak a horgászok fantáziája szab határt, mivel szinte elakadás mentessé tehető a szerelék, lehetőséget adva hínáros, akadós terepek mellett való horgászatra.

A bevezető után felmerülhet, hogy álló vagy folyóvízen érdemes alkalmazni a technikát, kicsit egyszerűen megfogalmazva, bárhol. De e szó egyszerűsége mellett, vannak tippek, amiket érdemes összességében betartani. DS ólmokat kétféle kialakításban forgalmazunk, hengeres és gömb alakban. A hengeres formát leginkább folyóvízre vagy rendkívül akadós terepre ajánlanám, míg a gömb alakút inkább állóvízi horgászathoz, az esetleges aljzat miatt.

A gömb, illetve a pálca formájú DS szettben is 5 féle méret található 2-2 darabonként csomagolva a dobozban. A gömbformákon jól látható feliratozás található, amin 3-5-10-15 és 25 grammos számozás látható, így leszögezhető, hogy a módszer nem csak az UL sügerezéshez való. Nagyobb, akár 10 centis vékony kialakítású gumikkal, gyönyörű süllők is a módszer áldozatai lehetnek.

Az ólmokon a módszer nevét adó dropshot kapocs lett elhelyezve, mely a rendkívül gyors vízmélység változtatást teszi lehetővé.

A pálca formán is szintén egyforma DS fej található. Praktikus megoldás ez akkor is, ha például gyorsabb folyású szakasz következik és gyors ólom cserére van szükség.

A módszerhez érdemes, mondhatni kötelező Fluorocarbon zsinórt alkalmazni, mivel ez a szerelék fő komponense a DS kapcsos nehezék után. Plusz kiemelendő, hogy a Wizard FC merevsége miatt fog teljesen merőlegesen állni a felkötött horog is. Kopásállósága magas, akár a csukafogaknak is ellenáll, és ami a legfontosabb, teljesen transzparens, a vízben “láthatatlan” színű.

Érdemes 80-100 cm-es FC zsinórt levágni, a horgot az aljától 50-60 cm-re felkötni, így széles tartományban állítható a feltérképezni kívánt vízmélység. A DS kapocs fejébe csak bele kell húzni a zsinórt, ennyi az egész. Nincs szükség kötésre, rendkívül könnyed cserét tesz ez lehetővé.

A cikk elején írtam, hogy az alap horogkötést bemutatom, mivel esetleg ez eltántoríthatta a kezdő pergetőket a módszertől. A zsinór bal oldala az ólom felőli rész. A horgot simán felfűzzük a levágott FC zsinórra az első lépésben.

Majd az alsó zsinórvéget megfogva, visszafele egy hurkot kell képezni.

Ezután a hurok metszetét kell szorosan megfogni.

Majd a horgot a hurokba kell bújtatni és áttekerni azon.

Ezt a lépést 5-6x kell megismételni, amíg a képen is látható fonat létre nem jön.

Majd a fonatot meg kell nedvesíteni és a 2 oldalt lassan összehúzva, rögzíteni kell a horgot.

Ha minden jól sikerült, ilyen végeredményt kell kapni, egy offset horog esetében.

Az FC vágásához, és a fonottakhoz is ajánlom a Wizard kisebb méretű többfunkciós fogóját. Az elején lévő kulcskarikanyitó is jó szolgálatot fog tenni a pergetések során.

Horgok tekintetében én előszeretettel használom és ajánlom is a japán Maruto ODZ szériáját. mely kiváló anyagának és hegyének köszönhetően, teljesen minimalizálja a halvesztést. Az offset horgokkal a benőtt hínáros, akadós terepet érdemes vallatni leginkább.

Az offset mellett a 64 Shot nevet kapott horgot is ajánlott kipróbálni, ezt a gumi testébe érdemes vezetni és így felkínálni azt a DS szereléken.

A harmadik preferált horogtípus a legvékonyabb és legkisebb méretű csalikhoz nyújt megoldást, ez a Maruto ODZ Weed Shot. Zöld színe az növénnyel benőtt terepeken teszi a legjobb választássá.

Ennél a típusnál a csali fején kell csak átszúrni a horgot, így a DS szereléken rendkívül élethű mozgást fog produkálni, a legfinnyásabb ragadozókat is becsapva.

A képen is látható, hogy a DS módszer nem csak az UL horgászok privilégiuma, a Wizard szettekben található legnagyobb ólommal, akár egy kisebb folyóvízi sodrásban is megfelelő opció lehet, az ott tartózkodó rablóhalakat becsapva.

A DS módszer az ilyen, nyáron benőtt helyeken és akadós terepeken is megoldást kínál egy offsettel szerelt gumival, a növényzetben megbúvó rablók sikeres becserkészéséhez, így ezen időszak alatt is megéri próbálkozni. A nyári éjszakai folyóvízi pergetések mellett, a kisebb folyók és csatornák is színes élményekkel kecsegtethetnek a pergető horgászok szerelmeseinek. A módszerek színesednek, így megéri próbálkozni sokféle verzióval. A DS rendszer felhasználásánál is csak a horgászok fantáziája szab határt a felkínált csalik tekintetében, aszerint hogy milyen halakat szeretnének megfogni, Sok sikert kívánok bármely technikát választva, a nyári és lassan őszi pergető szezonra.

Őze Dániel

Forrás: Energofish