The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

The One tippek- PB Hit & Run végszerelék

A téli, hideg időjárás bekövetkeztével, lehűlő vizeinkben, a legtöbb esetben kénytelenek vagyunk a pontyok felkutatására, megkeresni a tó mélyebb részeit, ahol a bajuszosok tartózkodhatnak. Ellentétben a nyári ”habzsolással”, az alacsony vízhőmérséklet következtében a pontyok anyagcseréje lelassul, és ennek hatására koncentráltan a horog köré kevés, minőségi, és egyben gyorsan oldódó csalogatóanyagokat használok ebben a kritikus időszakban. Ha nem kell nagy dobásokat végrehajtani, akkor személyes tapasztalatim alapján a legjobb módszer erre a PVA tasak használata. A tasak beszerzésekor mindenképpen ügyeljünk a minőségre, és győződjünk meg arról, hogy a hideg víz ellenére kellőképpen oldódik-e, a választott termék. Ebben az időszakban a végszerelék lefinomítására is ügyelek, a kisméretű horog, vékony előkezsinór és a jó álcázás mellett, olyan végszerelék rendszert használok, mellyel a legóvatosabb halak kapása is észlelhető. Ezt a végszereléket a PB Products termékpalettájából állítottam össze, amely leginkább két fő alkotóelemre épül.

01

Az említett két fontos alkotóelem, a Hit & Run ólomkapocs és a Hit & Run Tungsten Leader

02

Először fűzzük fel a volfrámszálas leaderre a klipszet és egy gyorskapcsot

03

Majd fűzőtű segítségével, húzzuk át a klipszen átlósan az előtétzsinórt a nagyobb fülnél fogva

04

Az előbb kihúzott fület fűzzük vissza a leaderen, majd helyezzük fel a klipszre…

05

…majd a leadert igazítsuk be a klipszen található vájatba.

06

Végezetül helyezzük fel az ólmot, és az azt biztosító gumikúpot.

Legnagyobb előnye és egyben egyedisége ennek a szereléknek az, hogy ha a hal a szerelék végén 3 centimétert húz, akkor az a swingernél dupla annyi távolságot jelent, azaz 6 centiméter.

07

09

A PVA tasakba az alábbi mixet töltöttem: (gyors oldódású pellet 2 méretben, halibut pellet, csonti, őrölt oldódó Red One bojli, Red One dip, lecsepegtetett csemegekukorica)

08

10

Az elkészült PVA Bag, ami már csak bevetésre vár az előbb bemutatott végszerelékkel. Külön megjegyezném, hogy megfelelő rögzítéssel nem fog elválni az előkénkről a tasak, mindemellett egy 70-80 méteres távolság kényelmesen megdobható.

11

Ezt a gyönyörű tükröst is az előbb bemutatott végszerelékkel sikerült becsapnom, a tó legmélyebb gáti szakaszánál, egy benyúló bokor alól.

Írta és fényképezte: Paál Norbert