The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Tonhalak és egyebek a Földközi tengeren

Monte Carlo előtt fönn a sziklába vájt út egyik pihenőjében félreállunk. A kilátás káprázatos idő kell, míg a szem szokja a látványt, a türkizkék tengert, a yachtok sokaságát a felhőkarcolók és kastélyok látványát.

Monte Carlo fölött

 Én szívem szerint mennék tovább, de barátaim Csaba és Gábor mindenképpen látni akarják, a kaszinót ezért nem megyünk tovább föl a Nizza felé vezető autópályára, hanem lecsorgunk a városba. A kaszinó nagyon mutatós, még inkább az előtte parkoló autócsodák, amitől Csaba teljesen lázba jön.

A Kaszinó épülete a tenger felől

 Innen indulunk, magyaráz kézzel-lábbal, aztán már benne is vagyunk abba a fránya kanyarban ahol a Forma I-es autók is kénytelenek lelassítani, majd felgyorsítani az alagútban egy újabb kanyarig. Csak egy rövid részét járhattuk be a versenypályának, mert a verseny idején az egész város közlekedését átformálják, most meg szezon van a javából, gazdag és kevésbé gazdag turisták költik a pénzt a Grimaldiak ősi fészkében és araszolnak autóikkal az iszonyatos forgalomban. Csaba átszellemülten nyomja a gázt, megyünk vagy harminccal, mert előttünk lakókocsis olasz család poroszkál, bámulva a közeli öbölben parkoló hajócsodákat.

A kaszinó fölötti arborétum

Megyünk tovább Dél-Franciaországba a Rhone deltájába, hogy személyesen is meggyőződjünk a korábban kapott harcsás és tonhalas hírekről, melyek, ha igazak, felülmúlják harcsás álmainkat nem beszélve a fogható tonhalakról.

Barátaim az Adventure Fishing tulajdonosai évek óta szisztematikusan építik ki kapcsolataikat a világ nagy horgásztató cégeivel, a kevésbé és nagyon ismert, rangos gájdokkal és mindenkivel, aki érdekelt a sportszerű horgásztatásban. Járják, járjuk a világot Norvégiától Svédországig, Mexikótól Franciaországig, Spanyolországtól Olaszországig, hogy ne a horgászlegendák, hanem a valóságos fogások ismeretében szervezzenek utakat vendégeiknek.

Jó pár éve már, hogy tonhalra horgászhattam az Adriai-tengeren, akkor egy kisebb 25 kilósat sikerült megcsípni, igaz láthattam az éppen ott zajló tonhalas horgászbajnokság nagyhalas zsákmányait, köztük nyolcvan és százkilós tonhalait. Egy közepesnek mondható ötven kilós tonhal megfogása is eltarthat félóráig, hát még egy százkilósé! Aki még nem fogott nagy tonhalat, az joggal ájul el egy százkilós harcsa megfogásától, de aki már átélte a tonhal óriásaival vívott harcot, az helyre tudja tenni a harcsahorgászatot. Nem akarom persze kisebbíteni a harcsahorgászat élményét, boldog lennék, ha egyszer beleszaladnék egy százas harcsa fárasztásába, de ismerve a tonhal iszonyú erejét, torpedó formáját, küzdőképességét,- horgászatát nem lehet egy napon említeni a harcsa fárasztásával.

Jöttek kisebbek…

Tonhalból persze többfajta van, a kékuszonyú tonhal az egyik legkedveltebb horgászzsákmány, de a halászok célhala is. A környezetvédők évek óta kardoskodnak a tonhal halászat mérséklése, felfüggesztése, betiltása mellett, de eddig nem sok sikerrel. Igaz, hogy az Iccat – International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas még 2009-ben úgy döntött, hogy harmadával csökkenti a halfaj éves kifogási kvótáját az Atlanti-óceán keleti részén és a Földközi-tengeren. Az új kvóta az tizenháromezerötszáz tonna kékuszonyú tonhal kifogását engedélyezi és a halászati szezont is egy hónnappal lerövidítette a merítőhálós hajók számára, amelyek hálóikkal csapdába ejtik a halakat, gyakran éppen ívás idején.  Ennek ellenére a halászati lobbi igen erős, egyes országokban, különösen Dél-Európában, túllépik az éves kvótáikat, és egyre több az illegálisan halászó is.

Meg harcosabbak…

De azért van változás is, Franciaországban a Földközi-tengeren öt éve betiltották a tonhal ipari halászatát, ennek köszönhetően erőteljesen megnőtt a horgászzsákmány és fellendült a horgászturizmus! Ami nem csoda ennek a halnak a horgászata különleges élményt ad, vannak köztük igazi óriások is. Olyanok, mint tavaly a dél-koreai sziget, Dzsedzsu partjai előtt fogott 350 kilogrammos, 2,7 méter hosszú kékuszonyú tonhal, amelyet ugyan halászok fogtak ki speciálisan felszerelt csörlős, több horgos készséggel. Dél-koreai vízen még nem fogtak ekkora kékuszonyú tonhalat, aminek a piaci értéke 25 millió von volt (4300000 Ft).

Francia vendéglátóink egy kis halászfaluban Saintes Maries-de-la Mer-ben vártak bennünket. Ez a kisvároska a francia, holland, spanyol cigányság egyik zarándokhelye minden év május 24-én három napra ellepik a városkát, hogy az egyetlen cigány szentet, Sárát ünnepeljék.

Az ünnep a három Mária legendájához kapcsolódik. Sára, egy ne­mesi család lánya nem sokkal Jézus keresztre feszítése után álmot lá­tott: a Megváltó halálánál jelen lévő három Mária – Mária Magdolna; Kleofás lánya, Mária, az ifjabb Jakab apostol anyja; Mária Salomé – hamarosan megérkezik a tenger felől, és neki kell partra segítenie őket. És lőn, másnap hajó közeledett a francia partokhoz. Sára ruháját a viharos tengerre borította, a három asszony így jutott ki a partra – és hozta el az új hitet a Szentföldről Európába. Körmenettel kezdődik az ünnepség, Szent Sára szobrát leviszik a tengerpartra hangos zeneszóval. A vízpartra érve mindenki elcsendesedik, a tömeg a vízbe gázol és vízbe mártják Szent Sára szobrát is. A közös megtisztulás élményét élik át az ide zarándokolók.

És nagyobbak is..

A Rhone deltája valóban horgászparadicsom, aki idejön, és megfelelő kapcsolatokkal rendelkezik, horgászhat óriásira megnőtt harcsákra, a kis Rhone és a Rhone folyón, illetve részt vehet tengeri horgászaton is A tonhal horgászat speciális műfaj, szuper halradar, bivalyerős rövid botok, a legkitűnőbb multiplikátoros orsók, speciális zsinórok kellenek hozzá, megfelelő horgokkal, szardínia csalival és pontos helyismerettel. A parttól harminc kilométerre volt az első jónak tekinthető helyszín, már messziről látszott, hogy madarak keringenek a víz fölött, jelezve, hogy tonhal csapat vonul arrafelé. Tonhal horgászat közben van mód pergetésre is, az így fogott halak amolyan mellékes zsákmányok, de horgászatuk igen szórakoztató. Már másutt is próbáltam, itt is beváltak a Salmo nagytestű wobblerei és szépen fogtak a Predatek wobblerek is. Népszerű a pergetéshez hasonló,- de inkább vontatós horgászat,- a megfelelő sebességgel vontatott hajóról messzire kiengedett csali megfelelő mélységben húzva váratlan fogásokat produkál.

Ez jónak ígérkezik!

Frankék négyszemélyes csónakjával indulunk, itt is érvényes ugyan az, ami Norvégiában: annyi ruhát vigyél magaddal, hogy legyen mit bőven levenni! A parton hétágra süt a nap, harminc kilométerrel odébb tisztességgel hullámzik a tenger, percek alatt elsötétedik az ég, bizony elkel a meleg ruházat. Vendéglátóink közül Thibault fiatal kora ellenére tapasztalt tonhalas horgásznak számít, főnökével, Frankkal rendszeresen horgásztatnak francia, belga, olasz és német vendégeket.

 

Csalinak jó lesz!

A tonhalasnak vélt helyhez közel már dobáljuk a vízbe a szardíniákat, emlékszem pár éve olasz vizeken egy ügyes kis szerkezet adagolta részben darálva a szardíniát. Jó félóra múlva jelentkezik az első kapás. Jön a szokásos rituálé, bevágás, majd gyorsan felveszik a bottartós övet és megkezdődhet a fárasztás.

Csak sportszerűen!

Elég jó mondja húsz perc múlva Thibault, Frank meg bólogat hozzá. A halat nem látjuk, de közelbe érve majd dolgozik a gopro, kíváncsi vagyok, milyen képeket készít. Túl vagyunk a félórán, végre meglátjuk a halat, 30-40 kiló közötti lehet, de még veszettül száguld össze-vissza. Negyven perces fárasztás után lehet vele fényképezkedni de azt is csak röviden, Frank sürget mindenkit, vissza kell dobni a halat. Nagyot változott a világ, tíz évvel ezelőtt még jó pénzért tovább adták volna, manapság teret nyert a sportszerű horgászat. Közel négy órát töltöttünk az első nap a tengeren, több kisebb tonhal és más különleges ragadozó hal akadt a horgainkra. Kezdetnek soha rosszabbat!

 Írta: Zákonyi Botond