The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Viva Mexico!

Horgászszívnek igen kedves ország Mexico, hiszen nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határolja.  Számunkra most a Csendes-óceán az izgalmas, hiszen Mexikóvárostól egyórányi repülésre található Zihuatanejo, a vitorláshalakra horgászók Mekkája!

Mexikóvárosban 19 millió ember él, így aztán aki a kissé körülményes átszállások után megérkezik ebbe a Csendes-óceáni kisvárosba, Zihuatanejo-ba, fellélegezhet.  Különleges atmoszférája van, horgászembernek különösen kedves, mert aki nem a különféle vendéglátóhelyeken, autójavítóban vagy kisebb-nagyobb büfékben dolgozik, az mind a halászatból-horgászatból él. Az öblök partján, egymás hegyén-hátán sorakoznak a különféle csónakok, éjszaka rajtuk marad a drága motor, senkinek sem jut eszébe elvinni. Hirtelen az jutott eszembe, mi lenne, ha valaki a Tisza parti kikötőkben felügyelet nélkül hagyná a csónakokat…

Szemre is nagyon kedves ez az öböl

Békés bálna part közelben

Csónak-csónak hátán

A mexikói emberek kedvesek, becsületesek, segítőkészek a horgászhajón dolgozók pedig egy kis külön borravalóért mindent megtesznek azért, hogy a horgászat nemcsak sikeres, de kényelmes és szórakoztató legyen. Már amennyire egy hatvan kilós vitorláshal kifárasztása kényelmes lehet, de erről majd később..

A vitorláshal horgászatának szezonja novembertől márciusig tart. Ebben az időszakban a világ minden részéből érkeznek a nagyhalra horgászók, hogy megfogják álmaik vitorláshalát.

Hangulatos tengerpart

Horgászhajók kifutás előtt

Aki már horgászott tengeren vagy óceánon, és fogott nagytestű ráját, különféle cápákat, kapitális tonhalat, annak van fogalma a tengeri halak harcosságáról, küzdőképességéről. Mindezt felülmúlja a vitorláshal, amely a nagyhalas horgászatok egyik legszebb zsákmánya. Elterjedési területe az Indiai- és a Csendes-óceán kb. 30 méteres mélységig. Erős, hosszúkás, ovális formájú teste van. A háta sötétkék színű, az oldala sötét kékes-szürke és ezüstös árnyalatú, amit függőleges, világos csíkok díszítenek. Uszonyai rövidek. Hosszúkás orra van, amivel megbénítja vagy elpusztítja zsákmányát. Nyugodt időben mozdulatlanul tud a víz felszínén lebegni a hátán levő vitorlát “kifeszítve”. Hihetetlenül gyors, 109 km/óra sebességgel tud úszni, ezzel a második leggyorsabb hal a világon, a fekete nyársorrú hal után.
Gyorsan fejlődik, egy évesen már eléri a 120-180 cm hosszúságot. Kifejlett korára 3 méter hosszú lesz, és a súlya eléri a 100 kg-ot.

Barátaimmal, Csönge Ferenccel és feleségével, Évával hosszú évek óta járjuk a világ horgászvizeit. Az idén egyeztetési nehézségek miatt nem tudtunk együtt menni, Feriék Mexikóba repültek, nekem Spanyolországban akadt dolgom egy német horgászlap meghívásának tettem eleget az Ebrón. Így aztán csak most volt alkalmam, hogy kölcsönösen kibeszéljük idei kora tavaszi horgászatainkat.

Harcban a túra legnagyobb halával

Ez már megvan!

Még tart a küzdelem

A legszebb zsákmány

Nagy csata volt!

Mindketten állítják, életük leglátványosabb legizgalmasabb horgászatán vannak túl, a képeket nézegetve pillanatokon belül felforrósodik a beszélgetés, egymás szavába vágva mesélik a történteket.

– Feri, mennyire volt csendes az óceán, mert azt korábbi horgászatainkból mindketten tudjuk, hogy 20-30 mérföldnyire a parttól, irgalmatlan hullámok tudnak lenni!

-A Csendes-óceán valóban csendes, legalábbis arrafelé, ami többek közt annak is köszönhető, hogy a hullámok hosszúak, elnyúlók.  A parttól 15-20 mérföldre vannak a törésvonalak a halban gazdag áramlatok, amelyeket rendszeresen megdézsmálnak a ragadozók. A vitorláshal mellett gyakori zsákmány az arany makréla, ez a bolondos hal, amely megakasztása után méterre kiugrik a vízből, és tömegesen vannak jelen a különféle tonhalak és marlinok. Vannak olyan napok, amikor alig kell a partról eltávolodni, olyan közelre kijönnek a vitorláshalak.

-Láttam már néhány nagyhalas tengeri horgászfelszerelést, a tiétek milyen volt és mivel csaliztatok?

– 30-50 librás egyrészes botokkal, amelyek mélytengeri horgászatra vannak kitalálva. A hozzávaló nagyméretű multi orsó bivalyerős, a rajta lévő zsinór is a mélytengeri horgászat nagyhalaihoz van szerelve. A horgászat vontatva történik, a15/0-ás horgot tűvel, cérnával belevarrják a felbontott halba, amelynek a gerincét több helyütt megroppantják.

-Hány bottal horgásztatok?

– Hat bot van általában bevetve, ebből kettő a két legbelső alig tíz méterre. Hogy a csalik vontatáskor ne a víz tetején pattogjanak, egy megvezető lapkás terelőszerkezet van a zsinórra szerelve, ami mélyre törő, így mindig a vízben tartja a csalit. A zsinór egy klippbe van beakasztva, ami kapáskor kiakad, így a fárasztást nem zavarja. A következő két bot 50-60 méterre van kivetve, a két szélső pedig oldaltartó rúd segítségével van a szélekre kiterelve, hogy vontatáskor ne akadjanak össze.  A kapitány ügyel arra, hogy megfelelő sebességgel vontassa a csalit, és figyel arra, hogy a fordulásoknál a zsinórok megfelelő távolságra legyenek egymástól!

-Csalit hol vettetek?

– Nem mi vesszük, benne van a horgásztatás árában. A csalihalnak valót a kapitány megveszi a kikötőkben a dobóhálós vagy egyszerű pecával horgászóktól. A fedélzeten aztán kibelezik, és úgy szerelik fel a horogra, hogy az vontatás közben lebegjen, így keltse fel a ragadozóhal érdeklődését.

-Milyen a vitorláshal rávágása?

-Elemi erejű. Én sem vagyok egy piskóta pali, de helyből felállított, és be kellett tennem a bot nyelét a derékövbe, mert iszonyú erővel próbált elszabadulni a horogról. A bevágás pillanatában a kapitány azonnal állit a hajó sebességén, annak megfelelően, ahogy a fárasztás megkívánja.

-Tényleg, milyen hajóból horgásztatok?

-Számos kis halászhajó, csónak van a kikötőben, horgászatra a legalkalmasabbak az ún. panga/super-panga típusú hajók. Ezek többnyire 6-8 méteresek, részben fedettek. Célszerű általában két embernek bérelnie egy ilyen hajót, mert így gyakrabban jutnak fogáshoz.

Feri mutatós vitorláshalai

A nyerő páros!

Nem minden hajón van illemhely, célszerű olyat bérelni, amelyik rendelkezik ilyennel.

-Éva, mennyi ideig tartott a közel hatvan kilós halad kifárasztása?

-Huszonkilenc percig birkóztam vele, míg sikerült a fedélzetre emelni. Fényképezkedés után rögtön visszaengedtem, amiért a személyzet nagyon szúrósan nézett rám. Későbbi fogásainkat már nem engedtük vissza, tudomásul vettem, hogy amit a tenger ad, azt el kell venni. A halászok nem módos emberek, a kifogott hal megoldja egy vagy két napra a család élelmezését.

-Minden nap nagyhalas horgászattal telt?

– Nem, akik a Big Game horgászat mellett szeretnek pergetni, kiélvezhették annak minden örömét. Partközeli (inshore) horgászatról van szó, amelyhez elegendő a 30-60 gramm dobósúlyú megbízható pergető bot, amivel egymásután foghatnak bonitót, csőrös csukát, dorádót, sügérféléket. Van lehetőség sziklafal közeli horgászatra is, itt inkább a mártogatás a célszerű, egyszerű halszelettel. Mi remek időben érkeztünk Mexicóba, olyan haljárásokat fogtunk ki, amelyek meseszerűek voltak. Azok az 5-10 kilós ragadozóhalak, amiket pergetve sikerült megfognunk, megint megerősítették azt a korábbi véleményünket, hogy nem lehet összehasonlítani a tengeri halak harcosságát az édesvízi halakéval.

Az utazási irodánk az Adventure Fishing (www.horgaszutazas.hu) nagyon ügyelt arra, hogy novembertől márciusig vigyen ki magyar horgászokat.  Ilyenkor a legkellemesebb az időjárás, plusz 20-25 fok van, és halat is ilyenkor lehet a legtöbbet fogni.

Volt dolga a személyzetnek is.

Éva wobblerrel fogott zsákmánya

-Milyen programot kínáltak a szervezők a horgászat mellett?

-Jártunk különleges lagúnákban, részt vehettünk múzeumlátogatáson, nekem a legnagyobb élményt azonban a piacon való bolyongás, a kézművesek utcájában való séta jelentette. Volt alkalmunk egy kicsit bepillantani a mexikói emberek életébe.  Vendégszeretők, a kereskedők sok egyszerű dolgot árusítanak, de senki sem akar becsapni. Az üzletekben gyönyörű szőtteseket, mutatós kerámiákat, míves ezüstékszert lehet venni, tegyük hozzá sehol a világon nem olyan drága az ezüst, mint az aztékok földjén.

Esténként elmentünk vacsorázni valamelyik kedves és egyszerű étterembe. Kiváló Corona sört lehetett kapni, amitől nem maradt el az aperitifként felszolgált tequila sem.

Az ételekről kérdezd Ferit, tudod, hogy mennyire kényes a hasára!

-Valóban megnézem, hogy mit tesznek elém. Ez részben szakmai kíváncsiság, másrészt tényleg szeretem tudni, hogy mit eszem. A mexikói konyháról csak jót tudok mondani, az esti vacsoráink fénypontja az a negyvenöt dekás steak volt, amit remekül készítettek el, de kitűnőek a grillen megsütött halak, amihez különféle mártásokat szolgálnak fel. A kedvencem volt az ottani halleves, Sopa de marisco a neve, amelynek alapanyagát a tenger „gyümölcsei” adták. Garnéla rák, tintahal, kicsontozott halfilék (sügér, laposhal, tengeri sügér, polip kockára vágva meg kagylók) adják az alapot, került még bele friss zöldség, póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, meghámozott és megpirított paradicsom, koriander, petrezselyem, babérlevél, fekete szemes bors, és egy helyi csípős paprika.

Fejedelmi étel, kicsit csípős volt a kalocsai paprikán edződött magyar gyomornak.

Szöveg: Zákonyi Botond

Kép: Csönge Ferenc