The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

World Carp Classic 2012 – Visszatekintő

A 14. World Carp Classic 2012. szeptember 3-8-a között került megrendezésre az olaszországi Bolsena tó partján. Ez volt a rendezvénysorozat első eseménye, aminek nem Franciaország adott otthont. 485 ponty, 5013 kiló összsúlyban! Több hal, mint korábban bármikor! 320 horgász 28 ország képviseletében!

A díszlet készen állt, és ráadásul micsoda díszlet… Előre felhívtuk a résztvevők figyelmét arra, hogy a legnehezebb dolguk az lesz, ne essenek szerelembe a Bolsena tóval és környékével. A versenyzők többsége persze figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést, így aztán a tó pillanatok alatt az ujja köré csavarta őket. A helyszín kétségtelenül gyönyörű, és ha létezik ennél jobb hely a World Carp Classic megrendezésére, kérem, tudassák velünk.

Az esemény nagyon izgalmasnak ígérkezett, attól a pillanattól kezdve, hogy az első versenyző megérkezett a sátortáborba. Rögtön éreztük, hogy valami különlegesnek lettünk a részesei. A megnyitó ceremónia igazán különlegesre sikeredett, megható volt. A helyi zenészek dobjainak ütemére menetelve haladtunk át a városon. Bolsena ősrégi, kövezett útja valaha az eredeti zarándokút része volt, Canterburrytől Rómáig.

Szorosan a dobosok nyomában két fehér ló vontatta a harci szekeret, amin Ardy Weltkamp kidolgozott teste csillant meg a napfényben, gladiátor öltözéke alig bírta befogadni duzzadó izmait. Frank Warwick is csatlakozott a menethez, légionáriusnak öltözve, páncélban, sisakban, pajzzsal és gladiusszal a kezében vonult, arcán széles vigyorral jegyezte meg: „megdöbbentő, mi mindent hajlandó bevállalni az ember, ha előtte leitatják.”

A sorsolás, mint mindig, ezúttal is izgalmas esemény volt. Főleg, mivel a horgászok többsége nem ismerte a tavat, tehát mindenki kockáztatott. Ez volt az első ekkora esemény ezen a tavon, így senki sem tudta előre megjósolni, melyik zónák adnak majd bőséggel halat, vagy melyik hely a legesélyesebb.

A következő hajnal első napsugarai már lázasan pakoló horgászokra sütöttek le. Sátrak omlottak össze, székek, asztalok csukódtak, hangos nevetgélés, beszélgetés közben. A horgászok felkészültek rá, hogy elfoglalják helyeiket. Eljött az idő, 320 horgász és a segítőik rajzottak szét a tó partja körül. A következő 5 nap izgalmas lesz, hiszen senki sem tudja megjósolni, mi vár rájuk.

Az eső és a szél, ami a verseny utolsó napjáig kitartott, nagyban befolyásolta a fogásokat. Ezzel együtt, nem csak a azokon a részeken fogtak halat, ahová a szél odafújta a halakat. Azok a szerencsések, akik ilyen helyekre húztak a sorsolásnál, némivel jobban jártak, mint a többiek, dehát ilyen a horgászat. Vagyis az időjárás. Furcsa, nehezen értelmezhető minta alakult ki a szemünk láttára, néhány helyen szinte csak éjszaka fogtak halat, máshol inkább napközben. Mindez csak tovább növelte Bolsena titokzatosságát. Micsoda elképesztő hely!

A folyamatosan változó eredménytábla talán a szél változását tükrözte. Ahogy a szél ereje és iránya stabilizálódott, egyből meglátszott a fogási statisztikákon. Eleinte kisebb halak kerültek horogra, az átlagméret alattiak, a nagyobbak a verseny közepe tájékán kezdtek jelentkezni. A sok apró ponty ellenére a versenyen kifogott halak átlagsúlya végül 10.4 kilogramm lett, amiből egyből látszik, milyen nagyszerű halakat fogtak.

Sokan jeleztek elvesztett halat, de ez nem befolyásolta jelentősen az eredményt. Jó úton jártunk afelé, hogy megdöntsük a World Carp Classic fogási rekordját, méghozzá nem is kevéssel. Elképesztő, 485 darab pontyot mérlegeltünk, annak ellenére, hogy legalább 100 halat vesztettek el fárasztás közben. Ahogy vártuk, elég kevés tükörponty akadt horogra, a legnagyobb egy gyönyörű 21.5 kilós példány volt. A 485 mérlegelt ponty összsúlya 5013 kiló volt.

•Az első kifogott hal egy 11.9 kilós tőponty volt, Daniele Sciuba zsákmánya a PV-TV szektor 3-as helyéről. A legnagyobb halat a romániai Micula Péter fogta, egy nagyszerű, 22.5 kilós tőpontyot.

•Igen szoros küzdelemben a JRC Europe I. lett a csapatverseny győztese, a csapatok tagjai: Thomas Vanek & Peter Hofierk, Andrea Campanini & Fillippo Mongrandi, Stewart Downing & Rob Nunn. Összesen 382.2 kiló halat fogtak.

•Második helyen a PV-TV Europe csapat végzett, (Radu Morar, Ács József, Csákány Attila), (Peter Micula, Pongrácz Norbert, Németi Zoltán) valamint Victor Hodorog & Cristian Radeanu, 378.8 kiló hallal, tehát jóformán egy darab halon múlott az első hely.

A harmadik helyen a Big Fish Richworth végzett, Peter Wilson & Yohan Lidon, Bernado Bruschi & Lorenzo Luciani valamint Sylvain Schumacher & Katy Henry, tiszteletre méltó 278,3 kilós eredménnyel.

Szektorgyőztesek:

• ATT Szektor: Peter Tuczai & Christophe Tuczai Ausztriából 173.6 kilóval

• Carping Club Szektor: Andrei Vladeanu & Andrea Popescu Romániából 185.9 kilóval

• CC Moore Szektor: Ardy Veltkamp (Hollandia) & Richard Simeons (Olaszország) 190.9 kilóval (PV-TV)

• Jetfish Szektor: Matteo Montanari & Simone Martini, Olaszországból, 98.9 kilóval (Outdoor International)

• Pescalis Szektor: Emillan Parashiv & Catalin Duta Romániából, 202.3 kilóval

• PV-TV Szektor: Steve Howard & Danny Ormiston, Angliából, 128.3 kilóval (SBS Tactical Bait Products)

• Richworth Szektor: Arkadiusz Zaremba & Andrzej Walczak, Lengyelországból, 68.4 kilóval

• Rod-Box Szektor: döntetlen

• SBS Tactical Baits Szektor: Antonio Serani & Guido Cappella, Olaszországból, 65.2 kilóval

• Outdoor International Szektor: döntetlen

World Carp Classic 2012 Győztesei

• 1. helyezett: Peter Micula & Pongrácz Norbert, Romániából, 329.9 kilóval

• 2. helyezett: Andrea Campanini & Fillippo Mongrandi, Olaszországból, 253.7 kilóval

• 3. helyezett: Peter Wilson (Anglia) & Yohan Lidon (Franciaország), 210.2 kilóval

A verseny hivatalos videói

(08.09.2012.) World Carp Classic 2012 – A verseny győztese… – Videó megnyitása

(07.09.2012.) World Carp Classic 2012 – Nagy nevek egy nagy tó körül – Videó megnyitása

(07.09.2012.) World Carp Classic 2012 – 22,5 kilós tőponty a Bolsena tóból – Videó megnyitása

(05.09.2012.) World Carp Classic 2012 – Kemény küzdelmek, fontos pillanatok – Videó megnyitása

(03.09.2012.) World Carp Classic 2012 – A verseny elkezdődött – Videó megnyitása

(02.09.2012.) World Carp Classic 2012 – A hivatalos megnyitó ceremónia – Videó megnyitása

(02.09.2012.) World Carp Classic 2012 – Gladiátor játékok – Videó megnyitása

(01.09.2012.) World Carp Classic 2012 – Csónakok ellenőrzése – Videó megnyitása

(01.09.2012.) World Carp Classic 2012 – Paszta Parti Martába – Videó megnyitása

(31.08.2012.) World Carp Classic 2012 – A Bolsena tó barátai – Videó megnyitása

(30.08.2012.) World Carp Classic 2012 – Horgászhelyek kialakítása – Videó megnyitása

(29.08.2012.) World Carp Classic 2012 – Egy csodálatos barátság kezdete – Videó megnyitása

(28.08.2012.) World Carp Classic 2012 – 6 nappal az esemény előtt – Videó megnyitása

Írta: Ross Honey