The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A Sikeres Sporthorgász áprilisi tartalmából

A versenyhorgászat varázsa
Az év elsô horgászata minden szenvedélyes horgásznak különleges, várakozással teli esemény. Nincs ez másképp az élvonalhoz tartozó Nevis-Lantos Mix Feeder Team versenyzôivel sem, de még izgalmasabb a dolog akkor, ha ismeretlen a víz, ráadásul a felszerelések és az eszközök között is vannak olyanok, amiket elôször vehettek kézbe, és próbálhattak ki. Ám azon a március eleji napon, amikor Ladányi Bélával és Szabó Tamással a Taksony és Bugyi között található Aranypikkely Horgásztóra látogattunk, már a megérkezésünk pillanatában azt éreztük, hogy jókor vagyunk jó helyen – és ez késôbb sem változott. (Szarka László)

Kukoricazz

Hazai vizeken
Horgászparadicsom a Nyugat-Mecsekben
Egész évben folyamatosan járom az országot, miközben egyik szenvedélyemnek, a horgászatnak hódolok. Bár mártírnak nem tartom magam, nagyon sokat vagyok távol a családomtól, ennek köszönhetôen közös programra szinte alig van idô. Idén kicsit másképp alakult minden, mivel mióta megszûnt a munkakapcsolatom az F&H Chanellel, rengeteg szabadidôm lett. De az elmúlt öt évben ez nem így volt! Éppen ezért nagyon örültünk, hogy 2014 augusztusának utolsó napjaiban végre összejött a családi nyaralásunk. Természetesen a kikapcsolódás halak és vízpart nélkül szegényes lett volna… Egy baráti meghívásnak köszönhetôen a Nyugat-Mecsekben, Bakonyán található Bozó-tóra indultunk. Csodálatos víz, fantasztikus környezetben! Bozó Pistiék hihetetlen halállománnyal büszkélkedhetnek, de a szállásra sem lehetett panaszunk. Igazi ékszer ez a tó a Nyugat-Mecsekben! (Ladányi Tamás)

Horgaszparadicsom

Feederakadémia
Hideg vízi pontyszelektálás
Németh Gyulával, a Berek Horgászpark tulajdonosával az idei FeHoVa-n ismerkedtem meg. Gyula joggal tette szóvá nekem, hogy kevés filmet készítünk Nyugat-Magyarországon. Egyáltalán nem tolakodó módon, de figyelmembe ajánlotta a Hövej határában található, általa kezelt tórendszert. Gondolom, nem árulok el nagy „titkot” azzal, hogy sokan hívnak meg kedvenc vizükre. Ahhoz, hogy minden meghívásnak eleget tegyek, valószínûleg egy élet is kevés lenne, ezért a különleges, számomra szokatlan vizeket választom. A Berek Horgászpark vizei változatos mederszerkezetû kavicsbányatavak. (Döme Gábor)

Pontyszelektalas

Versenyrôl versenyre
Az álom megvalósul!
Az IBCC Nemzetközi Balatoni Bojlis Kupát április 20. és 25. között rendezik meg. Kevesen tudják a bojlizás kedvelôi közül, hogy a balatoni pontyfogó versenyek vitathatatlanul legnagyobb rendezvényét hány éve tartó szervezés elôzi meg. Négy évvel ezelôtt Csörgô Tamással, az IBCC versenyigazgatójával jártuk a Balaton-parti településeket, megfelelô helyszíneket keresve, tárgyalásokat folytatva az illetékes polgármesterekkel. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. akkori vezérigazgatója aztán hozott egy döntést, ami lehetetlenné tette a balatoni behúzós bojlis horgászatot, és maradt helyette a parti bedobós változat. Ami meglepô eredményeket is hozott, megmutatva a tó rendkívüli, sokszínû, gazdag pontyállományát. A behordós bojlizás tilalma halvédelmi szempontokat szolgált, ami részben érthetô volt, hiszen már-már intézményessé vált a nagytestû pontyok elhordása a Balatonból. (Zákonyi Botond)

Azalommegvalosul

Gyakorlat teszi
Tél végén, tavasz elején
A januári enyhe idôt erôs lehûlés követte, ami tartósan lezárta a vizek felszínét, így a horgászat hosszú hetekig sajnos szóba se jöhetett. Aztán szépen, lassan engedett a szorításából a tél, és ahogy picit is lehetôség nyílt a horgászatra, már indultam is! Ezt a horgászatot a lakhelyemhez közel esô Akasztói Horgászparkba terveztem, ahol, bár nagyon nehéz ebben az idôszakban eredményt produkálni, mégis szívesen  horgászom, ha csak egy nappali rövid „légyottra” van is lehetôségem. (Haskó Tamás)

Telvegen

Tavaszi horgászatok
Az elsô peca
Állítólag a hazai versenyhorgászok egyik legnagyobb helyzeti hátránya az, hogy az angol, olasz, francia vagy spanyol versenyzôkhöz képest nekünk viszonylag rövid aktív szezon jut. Keszegeink, pontyaink általában téli álmot alszanak, és sokszor hónapokig takarhatja vékonyabb vagy vastagabb jégpáncél tavainkat. Walter Tamást egy jégolvadás utáni pecára kísértük el az elsô tavaszi napok egyikén. A helyszín az otthonához legközelebb esô komolyabb víz, a  Tiszakécskén található II-es holtág, ahol minden évben rendszeresen zajlanak finomszerelékes és feederversenyek. Partja kényelmes, tiszta és kulturált, halállománya nagyon vegyes és gazdag. (Walterland Team)

Azelsopeca

Horgásztúrák idegen tájakon
Levél Amerikából
Még a télen levél érkezett Zoli barátomtól, aki rendkívül szenvedélyes rablóhalhorgász. Igaz, az észak-amerikai kontinensen szinte csak ragadozó halakra horgásznak, és többnyire mûcsalikkal. A legnépszerûbb hal a pisztrángsügér (melyet hazánkba is telepítettek, de nem igazán terjedt el). Ezt követik a lazacfajok, pisztrángfélék, pérek, a csuka és a süllô horgászata. A pontyot kifejezetten utálják – hogy mennyire, ezzel kapcsolatban elmesélt egy elképesztô esetet. (Székely Zoltán)

Levelamerikabol

Horgászélet, halvilág
Minden horgászok cárja
A Putyin a dzsúdós, Putyin a sárkányrepülôs sportfotók mellett nem szabad kifelejteni a Putyin a horgász kalandfotókat sem. Államfôrôl ennyi horgászfotó sehol a világon nem készült, még Áder Jánosról sem, pedig ô igencsak szeret keszegezni. Sokan azt hiszik, a horgászat a világ legunalmasabb sportja, ül az ember a parton, süti a nap, nyomja a söröket, és várja, hátha történik valami. A horgászathoz korántsem az erô, a férfiasság képzete társul, hanem sokkal inkább a tunyaságé. Természetesen az elôbbi megállapításokon minden magára valamit adó pergetô vagy legyezôhorgász felhördül, ugyanis mint minden csoport, a horgászok is több kasztra tagozódnak. (Bodolai László)

Mindenhorgaszokcarja