The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A Sikeres Sporthorgász áprilisi tartalmából

Feederakadémia

Fogós feeder végszerelékeim

A legfogósabb csalogatóanyagok és halfogó technikák mellett nagyon sok embert érdekelnek az apró technikai részletek. Például a végszerelékek összeállítása. Sokan keresnek meg, hogy segítsek nekik, hiszen rájöttek arra, hogy a legjobb csalik és etetôanyagok sem érnek semmit, ha nem megfelelô módon kínálják fel a halaknak! Ebben az írásban kívánom bemutatni az általam használt legfogósabb feeder végszerelékeimet. (Döme Gábor)

A versenyhorgászat varázsa

Jégveszte után

A fotók elárulják, hogy az írás címe nem egészen pontos, ugyanis mi nem jégveszte után, hanem annak pontosan a kellôs közepén horgásztunk, ami egyébként akkor nagyon is kedvemre valóan alakult. Mégsem bánom, hogy túl vagyunk rajta, mert nagyon elég volt már a fagyos téli napokból. Ez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy a vizek még mindig nagyon hidegek, és bizony, ilyenkor március végén még ugyanúgy semmi sem olyan, mint majd nyáron. Vagyis a biztató jelek ellenére minden sokkal lassabban zajlik a vízi világban, ráadásul halaink gyanakvóbbak és óvatosabbak is, mint ahogy azt a horgászatra kiéhezett lelkünk szeretné. De valahonnan pontosan tudják, hogy ez a három- vagy négyfokos víz most nem lehûlôben van, épp ellenkezôleg, és ha nem is olyan elánnal, mint a szezonbéli jobb napokon, azért már eszegetnek és kapnak is. A szeles, vizet kavaró napokra különösen igaz ez a megállapítás, amit igyekeztünk is kihasználni Milkovics Péter barátommal, aki Isaszegrôl hívott még március elején, hogy minden adott egy jégvesztôs horgászatra és jó fotók készítésére. (Szarka László)

Magánbeszélgetés

Vidéki házunkat betemette a hó. Éjszaka érkezett a förgeteg, eleinte kósza szállongással, aztán nekibátorodva, hogy útját senki nem állta. Nincs ellenemre a tél, a havat is szeretem, csak az idô múlásával nehezebben viselem a kényelmetlenségeket. Két nappal voltunk disznóvágás után, a család már visszautazott Pestre, nekem maradtak a rendrakás utolsó tennivalói. A hó mindent beborított, pedig már a fészer alatt sorakoztak elmosva, kitakarítva, elrakásra várva az üstök, teknôk, tálak, pörzsölô, az üstházak, hajtókaros töltô, a rémfa és a húsos ládák. (Zákonyi Botond)

Ami sohasem múlik

Hiába vagyok megszállott pergetô, tavasszal igyekszem beérni a keszegekkel. Egyik ragadozót sem akarom háborgatni a kikelet elsô idôszakában, hiszen épp a nászukkal vannak elfoglalva. Én sem örülnék, ha… Na mindegy! Ettôl függetlenül mégis úgy várom a tavaszt, mint semmi mást ezen a világon. Gyûlölöm a telet, és mindennél többet jelent, amikor friss zöld füvet, fakadó rügyeket látok, a nádas fölött szitakötôk szállnak, hogy a nap sugarain melegedô, gémberedett szúnyogokat összefogdossák. Madarak csicseregnek, és amerre nézek, mindenütt ébred a természet! Ugyan, ki bánja ilyenkor, hogy nem pergethet? (Jakó László)

Pontybarátok

„Bojli márpedig nincs”

Ez a kijelentés – fôleg egy tudós professzor szájából – megdöbbentôen hangzik, és mindenképp elgondolkodtató. Dr. Mézes Miklós, a Gödöllôi Szent István Egyetem mezôgazdaság- és környezettudományi karának tanszékvezetôje egykor maga is megszállott horgász volt. Legutóbbi tudományos vizsgálataira éppen a horgászok hívták fel a kutató (aki egyben a Magyar Tudományos Akadémia tagja) figyelmét. Ijesztô dolgok kerültek napvilágra, amikor górcsô alá vette a kereskedelemben kapható misztikus etetô- és csalicsodák néhány külföldön gyártott változatát. (Kátai Róbert)

A Tisza-tó jövôjérôl

Szeretnék néhány gondolatot a nagyközönség elé tárni a Tisza-tóval kapcsolatban! Sok esetben ezek más vizekre is érvényesek. Jó néhányan tudjuk, ismerjük, merre kellene haladni, s ideje lenne, ha néhány ember végre rendet tenne a fejében. Elgondolkodna, mi is igazából a horgászat… (Lukácsi Béla)

Fordulatos évkezdet

2012 igencsak enyhén kezdôdött, így épphogy megkaptam az engedélyemet, már rohantam is a hókonyba, hátha meg tudom fogni az év elsô halait. A sûrû náddal, gyékénnyel szegélyezett Duna-ági öblösödés sötétzöld vize hívogatóan csillogott elôttem. A felszínen itt is, ott is gyûrûzések jelezték, hogy élet van a vízben. Gyorsan összeállítottam egy finom úszós szereléket, és a meder közepe felé suhintottam be. Hitetlenkedve bámultam az úszómra, mikor már a harmadik bedobás után egyszer csak lassan balra kezdett vonulni. A kedvenc sütni való keszegem, egy karika volt a tettes, így az év elsô hala ide vagy oda, haltartóba került. A második kapás akkor következett be, amikor a finom szerelékre tûzött kukac még csak süllyedôben volt, csak félig állt fel a jelzô. Az eredmény újabb karikakeszeg, ami társa mellé került. Az eseten okulva feljebb húztam az eresztéket a fenék fölé harminc centivel. A sûrûbb kapások meggyôztek, a négyfokos vízben feljöttek a keszegek vízközé. (Székely Zoltán)

Mexikóban jártunk

Big Game horgászat a Csendes-óceánon

Valamennyien álmodunk arról, hogy legalább egyszer horgásszunk trópusi vizeken, fogjunk hatalmas halakat. Ám a vitorláshalak, marlinok, aranymakrélák, tonhalak megakasztása nem az általunk megszokott peca! A hosszú utazás, a túra nem éppen alacsony költsége sajnos nem sorolja a mindennapi kategóriák közé a big game horgászatot. De akinek egyszer is lehetôsége adódik e csodálatos szépségû, rendkívül küzdô halak horgászatára, semmihez nem hasonlítható, felejthetetlen élményekkel gazdagodhat. Az Adventure Fishing horgászutazási iroda és a Fishing&Hunting csatorna együttmûködésének köszönhetôen egy csoport a stábunkkal együtt kijutott a Csendes-óceán partvidékén található Zihuatanejo városba, s fantasztikus lehetôségünk adódott a nagyhalas horgászatra! Közel egyórás film készült, mely bemutatja Mexikó meseszép tájait, a big game horgászatot, a csodálatos élôvilágot, többek között az intelligens delfineket. A filmen keresztül viszont már mindenki számára elérhetôvé válik az egzotikus vizeken történő horgászat. (Ladányi Tamás)