The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A Sikeres Sporthorgász márciusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász márciusi tartalmából

Feederakadémia

Léki pontyhorgászat

Soha nem fogtam még lékből pontyot, ezért nagyon vágytam rá, hogy legalább egyet kapásra bírjak! Két napot szántam rá a tél derekán, a leghidegebb időszakban, hátha végre sikerül…  A második nap késő délutánján, január 21-én nyolc ember szeme láttára sikerült kifognom egyet. Az örömöm leírhatatlan volt! A sikeren felbuzdulva jó néhány napot töltöttem még a jégen, hogy tökéletesre csiszoljam a léki feederes pontyhorgászatot. (Döme Gábor)

Tiszai horgászatok

Télvízi meglepetések

A zord, embert próbáló téli szezonban kedves folyóm mindig tartogat némi kis fűszert, izgalmas meglepetést. Évről évre be-beköszön egy-egy nagytestű harcsa vagy egy rossz tekintetű csuka a süllőknek szánt gumihalaimra. Az érzékeny felszereléssel komoly kihívást és hatalmas kalandot jelentenek a rendre jelentkező kapitális halak. Ezek az események kellően felkorbácsolják az adrenalinszintemet, és a parádés fárasztások melengetik a megdermedt tagjaimat. (Olán Csaba)

A versenyhorgászat varázsa

Benzár dupla pontyai

A lapzárta idején még javában vastag jégpáncél borította állóvizeinket, reményt sem hagyva, hogy igazi szezonnyitó horgászat közben beszélgessünk Benzár Zsolttal, viszont kapóra jött a FEHOVA, amelynek Zsolt is sztárvendége volt. A nagy érdeklődésre számot tartó kiállításról természetesen nem hiányoztak a BenzarMix termékcsalád újdonságai sem, s ahogy lenni szokott, Zsolt ezúttal is szép számú közönség előtt tartotta hasznos tanácsokban bővelkedő bemutatóit a kiállítás hatalmas akváriumában. Mi mégis azt választottuk, hogy nagyobb részt egy tél eleji, emlékezetesen izgalmas horgászatunkat idézzük föl, s ennek kapcsán mutatunk be új etetőanyagot, illetve egy speciális magmixet, miközben apró titkokat is elárulunk a születésükről. (Szarka László)

 

Hazai vizeken

A vadkanok birodalmában

Méltán lett Vadkan-tó a neve a Cserhát hegység lábainál elterülő 19 hektáros horgásztónak, amely egy vadaspark területén fekszik. Itt a mai napig mesélik a vaddisznókról szóló hihetetlen történeteket a helyi horgászok. Amíg nem volt körbekerítve a tó, addig minden éjszaka a vaddisznók látogatták a partjait, az ott horgászók által széthagyott élelem reményében. Nehéz és veszélyes volt az ottani horgászat, mégis sokan vállalták a kockázatot, a tóban élő szép és erôs halak miatt. Volt olyan, akinek teljesen megrongálták az autóját a vaddisznók, még a lökhárítóját is letépték a kocsiból kiáramló étel illata miatt. Mostanra azonban már nem kell tartanunk tőlük, hiszen egy magas és erős drótkerítés, valamint több kapu is gondoskodik arról, hogy ne tudjanak a tóhoz jutni a nem mindig barátságos állatok. A tógazda kérése, és a józan ész is azt diktálja, hogy a kapukat zárjuk magunk után… (Jankovich Krisztián)

 

Gyakorlat teszi

Óriások szakáll nélkül

A mai modern horgászatban állandóan van valami újdonság, amibe a korral haladó és kellően nyitott horgászok rendszerint „belekóstolnak”. A nagy többség azonban marad a számára jól bevált dolgoknál, nem akar, vagy meg sem próbál megújulni, pedig sokszor a siker csak egy apró változtatásban, újításban rejlik. A feederhorgászatból már jól ismert szakáll nélküli horgokat szeretném ezen írásommal a nagypontyhorgászok táskájába és taktikai repertoárjába „becsempészni”, úgy, hogy a halvédelmi szempontok is maximálisan szem előtt legyenek tartva. (Haskó Tamás és Rokolya Péter)

 

Horgásztúrák idegen tájakon

Madagaszkári vadhal

Régóta járunk a világ olyan horgászvizeire, ahol télen is tudunk jó halakat fogni. Az évek múlásával rájöttünk, hogy a hazai horgászok sokkal igényesebbek, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. Ma már nem elég a halfogás lehetősége, a túrázók egy része feleségével, barátnőjével utazik, emiatt a korábbi – fogalmazzunk finoman – sportosabb körülmények mellett szükség van az igényesebb, kulturáltabb pihenés lehetőségére. Ezért döntött úgy az Adventure Fishing utazási iroda vezetése, hogy olyan úti célokat derít fel, ahol a horgászkaland élvezete mellett lehetőség nyílik egy-egy távoli ország kulturális és természeti különlegességeinek megismerésére is. Madagaszkár azért került a célkeresztbe, mert az Indiai-óceán számos különleges ragadozó hala közül ezen a vidéken található nagy mennyiségben és különleges méretben a Giant Trevally (GT = sárgaúszójú tüskésmakréla). E mellett a sziget kevésbé ismert a magyar turisták előtt, noha van bennünk nosztalgia egy bizonyos Benyovszky Móric miatt… (Zákonyi Botond)

 

Gyakorlat teszi

Vertikális pergetés

Bizonyára sok pergető horgásszal megesett már, hogy ki szerette volna emelni a csaliját, amikor az utolsó pillanatban vágott rá a ragadozó. Nos, ekkor közel állt a vertikális horgászathoz, vagy lehet, hogy éppen azt művelte. Napjainkban azonban egyre népszerűbb ez a hatékony módszer, csak sokszor elmegyünk a lehetőség mellett. Pergetés vagy sem? Sok horgász szerint ez bizony nem igazi pergetés. Én azonban azt mondom, ugyanaz a lényege, műcsalival kell megfogjuk a halat, be kell csapnunk az érzékeit, és az, hogy ezt baromi hatalmasakat dobva tesszük, vagy éppen egy helyben, nem minősíti a dolgot. Sőt, azt mondom, ahhoz, hogy ezt vertikálisan végezzük el, nagyobb tudásra kell szert tennünk – persze vannak kivételek –, hogy pontosan ott kínáljuk fel a csalinkat, ahol valóban jelen vannak a ragadozók. (Lukácsi Béla)

 

Pontyozni jó!

Ezerjó időjárás, móri halakkal

Az igen kemény tél miatt már alig várom a tavaszt. Ezért a szabadidőmben általában az elmúlt évek horgászélményeiről készült képeket nézegetem, és a cikkeket olvasgatom. Próbálom, feleleveníteni és újra átélni, hiszen mindig melegséggel töltenek el. E közben találtam rá egy élményekkel teli kalandos írásomra, ami néhány évvel ezelőtt történt. (Költő Géza)