The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Compóhorgászat a Felvidéken I

Tavasz volt még. A rügyek épp csak kifakadtak és az apró levelek hozták a jó hírt: kezdődik a horgászszezon, gyerünk Felvidékre, a Fekete vízre, oda Galánta mellé, Diószeg határába! A szlovákiai Energofish team feedereseivel készítettem filmet, Miroval és Andrejjel.1 2

A tavasz ellenére, a borús idő dacára is görbültek a botok… gondolkodóba estem: csak meg kellene próbálni! Attól még, hogy úgynevezett békés hal a ponty, a kárász, a karika és a dévér keszeg, igen csak harcos küzdők. Igaz, nálam egy spicc bot sem volt és a bűzös vagy éppen aromás etetőanyagokat én nem igen szeretem kevergetni, maszatolni vele mint valami gyerek és olyan precíz dobásokra sem vagyok képes mint ahogyan a szlovák srácok, szóval a fedderezés nem az én stílusom, ráadásul az a cuccolás a láda … ugyanakkor csábított a pontyok és a harcos dévérek megfogása… Megtudtam, hogy nyáron igazán jó compókat ad a holtág és elég csak úgy úszóval horgászni, mint gyerekkoromban tettem párszor.03

Úszós bot, tároló orsó és Marci kíséretében persze, hogy ott voltam a Relaxban, a Fekete Víz revitalizált holt ágán. Igazából a vad környezetnek és a mesébe illő compó állománynak nem tudtam ellen állni. Le sem hűlt az autó motorja és már is ott ültünk, szótlan a parton a bedobott botokkal. A kapás egyből beindult, egy nyugodt percet sem hagytak a keszegek.

4

A Fekete Víz újjáélesztett holtága mindennel bír, ami szem-szájnak és békéshal horgásznak ingere! A Fekete Víz holtágát Lakatos Károly, ember feletti munka árán építette újra. A betemetődött, elmocsarasodott vidékből, valóságos horgász paradicsomot varázsolt. Nem ritka a 10 kiló feletti pikkelyes ponty, számtalan keszeg él itt, aminek csak a csukák örülnek jobban, a víz legnagyobb attrakciója pedig a cigányhal; a compó. Tudományos nevén a Tinca tinca. A Karika keszegek, szép vörös szárnyúak, nyálkás dévérek, szépséges bodorkák azért többségben vannak és a pontyok, amiket nem engedett a csali közelbe az aprónép.

56

Meg kell mondjam, ponty nélkül is élveztem a horgászatot. Az erős déverek nekem újdonságnak számítanak. Minden egyes halnak, olyan őszintén örültem, mint egy gyerek, valahogy nem zavart, hogy a tinca miatt látogattam a Kis alföldi vízre… Azt tudták, hogy a compó, 2016 kiemelt halfaja? A compó (cigányhal, doktor hal) zömök testű, feje aránylag nagy, kicsi, narancs-fekete szemekkel. Húsos ajkai szegletében alig észrevehető bajusz található. A növényzettel gazdagon benőtt sekély tavaknak, mocsaraknak lakója, tipikus mindenevő a planktonikus és fenéklakó állatoktól, a növényi hajtásokon, magvakon át, a bomló szerves anyagokig mindent fogyaszt.

Írta: Erdélyi Pupa Balázs

Képek: a Travel with Pupa –Tinca tinca