The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

Compóhorgászat a Felvidéken II

Marci barátom nagyobb halakat fogott, neki jött az első compó is, míg nekem a kisebb keszegek jutottak. Valamiért idegenkedtem a sárga műanyag darabtól. Jó nekem az eredeti édes kukorica is, de be kellett látnom, Marci ügyesen szelektált, a fűzött műanyag kukorica- szem csalival. Az édes konzerv csalimat sokszor már vízközt elcsípte egy szemfüles halacska és csak ritkán jutottam el egy nagyobb kapásáig. Újra értékeltem a taktikámat és váltottam. Az eredmény nem maradt el! A csali csere után már nem kellett a kisebb halakkal bíbelődni. Keszegek és compók tették próbára a nádbotot.

78

Igen különös ragasztott nádbottal fárasztani. Nem csak istentelenül görbül, hanem csavarodik is, nem beszélve arról, hogy még a nyél is dolgozik. Szinte a markában érzi a halat a horgász. Nagyszerű érzés. Közben Marci sem maradt le. Nagyon is keményen fárasztott pille könnyű botjával és precíz centrepin orsójával.

8b 9 10

Számtalan halat fogtunk. Annyira sokat, hogy örömmel hagytam el egy kis időre a horgászpartot. A közeli Galántának vettem az irányt. A szocreál kinézetű városról ki gondolná, hogy a területén már az újkőkorban éltek emberek? A templomsori dűlőben pedig honfoglalás kori temetőt találtak, de elsőnek 1270-ben IV. Béla király oklevelében említik először, mint a pannonhalmi apátság egykori birtokát. Ősi templomának létezéséről egy 1390-ben kiadott oklevél tesz említést. Az Esterházyak birtokolta gazdag mezőváros ma csak szomorú árnyéka önmagának. A neogótikus kastély megmentését széles összefogással végzik. A romosan is impozáns épületet 1633-ban Esterházy Dániel és Pál építtette a család gazdasági virágzása idején.. 1736-ban barokk-stílusban került átépítésre.

11 12

A kastély jelenlegi formája az 1861-es radikális átépítés eredménye, ami a romantikus angol gótika szellemében történt. A kastélyt egy természetes tájjellegű park veszi körül, melynek kimértségével az épület homlokzatainak gazdag díszítése áll kontrasztban.

13

Magányosan bolyongtam a lepusztult termekben, lelki szememmel láttam magam előtt a főúri bál forgatagát és azt a szőke copfos úrhölgyet is aki kaján mosolyt vetett a csipkés legyezője mögül…. néha szeretnék a hajdan volt szép időkbe jutni, de csak a padlástérig jutottam, ahol békés galambszag honolt. Próbáltam valami dallamot elővarázsolni az ebek harmincadjára hagyott zongorából, amin talán az a bizonyos gróf kisasszony ütötte le utoljára azt az elefántcsont billentyűt…

Írta: Erdélyi Pupa Balázs

Képek: a Travel with Pupa –Tinca tinca