The Fishing & Hunting Channel – Közép-Európa egyetlen lokalizált horgász-vadász csatornája

A Domolykó

Squalius cephalus

Feje vaskos, bajusztalan, öblös szája kampós torokfogakat rejt, pikkelyei aránylag nagyok. Teste henger alakú, háta széles. A fejes domolykó néha 40 cm nagyra nő, súlya 6 kiló is lehet. Orra lapos, háta feketés vagy barnás zöld, oldalai ezüstösek, aranyos csillogásúak, úszói pirosas színezetűek, erőteljesek.
A folyó vizekben tenyészik, de az elevenebb vizű tavakat is szereti. Igen fürge, csontos, nagyon falánk. Egész Európában honos, a sebesebb folyóvizekben tipikus felszíni hal. Hazánk szinte valamennyi vizében megtalálható.
A felnőtt fejes domolykó kisebb halakkal, halivadékokkal, vízre hulló rovarokkal, békákkal, rákokkal, sőt egerekkel is táplálkozik. Az irodalom idáig csak arról tud, hogy a domolykó és a csuka bekapja a vízbe pottyant egeret, de az, hogy a partról is elragadja, legfeljebb a halászok, horgászok előtt volt ismeretes. Nagyon óvatos, tanulékony, de nagy étvágyú hal. Igen nagy méretű szája lehetővé teszi nagyobb zsákmány elfogyasztását is. Ivási ideje áprilistól júniusig tart, ikráját kövekre, növényzetre rakja.
Életének 3-4. évében válik ivaréretté. Az embrionális fejlődés a 18-19 fok-os vízben 4-6 napig tart. Közepesen nagyra növő faj. A harmadik évben elérheti a 20, az ötödikben a 30 cm nagyságot is.